IBA-joint venture Pantera haalt 93 miljoen op voor inwendige bestraling bij kanker

De medische joint venture Pantera uit Mol heeft met een nieuwe financieringsronde 93 miljoen euro getankt. Het geld zal dienen voor de uitbouw van een productiefaciliteit voor het radioactieve actinium-225. Met die stof kan een tumor in het lichaam zelf bestraald worden. De behandeling is krachtiger en veel doelgerichter dan de klassieke radiotherapie of bestraling van buitenaf.

Pantera werd in 2022 opgericht door het Waalse IBA, een specialist in radiotherapie (protontherapie) en SCK CEN, het Belgisch nucleair onderzoekscentrum. Investeerder  EQT Life Sciences leidde de kapitaalronde van 93 miljoen euro. Ook Kurma Partners, Eurazeo, Korys (familie Colruyt), Paladin en PMV, de investeerder van de Vlaamse overheid, verschaften kapitaal.

In totaal heeft Pantera zelfs zowat 134 miljoen euro vers geld ter beschikking. IBA en FPIM, de investeringsarm van de federale overheid, zullen 7,2 miljoen euro aan leningen omzetten in kapitaal. Bovendien staan Belfius en KBC  in voor 33,75 miljoen euro aan leningen, via Gigarant gewaarborgd door de Vlaamse overheid.

Met de middelen zal Pantera een productiefaciliteit oprichten in Mol. Die zal beschikbaar zijn en produceren vanaf 2028-2029, verduidelijkt CEO Sven Van den Berghe. De faciliteit zou instaan voor de behandeling van meer dan 100.000 patiënten per jaar. Pantera voorziet ook in reeds aangekondigde vroegere, maar kleinere productie via een andere methode vanaf 2025. “Eigenlijk leveren we vandaag al, maar de eigen productie zal vanaf begin volgend jaar zijn.”

Momenteel neemt de vraag naar actinium-225 toe omdat farmabedrijven hun medische testen opschalen om later goedkeuring te krijgen voor de behandeling van een resem kankers. Er is momenteel wereldwijd een tekort aan het isotoop, aldus het bedrijf.

Met de klassieke bestraling gebeurt de bestraling van buitenaf, door het weefsel. Het nadeel is dat je dit maar matig kan richten, waardoor ook andere, gezonde weefsels geraakt kunnen worden, legt Van den Berghe uit. “Wij brengen de bestraling ter plaatse.” Met behulp van een andere molecule die als een soort gids dient, wordt het actinium-225 tot bij de kankercel gebracht. Daar gebeurt dan de krachtige bestraling ter plaatse en zo blijft gezond weefsel gespaard.

Momenteel heeft het bedrijf 15-medewerkers. Eind jaar dit zouden er dat een 20-tal zijn en met de productiefaciliteit zal dat oplopen tot een 50-tal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content