Huawei gaat voor Europa
EU-commissaris Karel De Gucht wil het Chinese Huawei aanpakken voor dumpingpraktijken. Net op het moment dat Huawei 5500 banen belooft te scheppen in Europa.
EU-commissaris Karel De Gucht wil het Chinese Huawei aanpakken voor dumpingpraktijken. Net op het moment dat Huawei 5500 banen belooft te scheppen in Europa.
EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht heeft van de Europese Commissie groen licht gekregen om een antidumping- en antisubsidieonderzoek te openen naar “de import van mobiele telecommunicatienetwerken en hun essentiële elementen vanuit China”. Daarmee viseert hij vooral Huawei, dat Ericsson op de hielen zit als grootste leverancier van publieke telecominfrastructuur. Zowel Belgacom als Mobistar hebben mobiele netwerken van Huawei. Base gebruikt de andere geviseerde Chinese concurrent, ZTE.
Officieel start het onderzoek nog niet. De EU rekent vooralsnog op onderhandelingen met de Chinese autoriteiten om een minnelijke schikking te treffen. Als er maatregelen komen, gebeurt dat waarschijnlijk als reactie tegen de goedkope kredieten die klanten van Huawei de afgelopen jaren konden krijgen van Chinese banken. In februari 2011 ging het volgens Huawei zelf over 10 miljard dollar.
De Chinese gigant maakt tegenwoordig echter meer en meer het verschil met innovatie. Ongeveer 45 procent van zijn 150.000 werknemers werkt in onderzoek en ontwikkeling. Volgens Peter Quies van Micronomics bezit Huawei een vijfde van de essentiële LTE-octrooien voor de nieuwste generatie mobiele telefonie. ABI Research plaatst Huawei met zijn halfgeleiders voor basisstations in de top drie van de bedrijven die innoveren in mobiele netwerken. Daarnaast heeft Huawei ook de ambitie om een van de toppers in smartphones en in informatica-infrastructuur voor bedrijven te worden, waar vooral Cisco grote winsten maakt.
Huawei profiteert meer van het volume ingenieurs dat China kan leveren dan van de loonkosten. “De instapsalarissen voor Chinese werknemers zijn aan de lage kant, maar de laatste jaren is er een drastische opwaartse evolutie in de salarissen. Een manager van topniveau kost vandaag in China hetzelfde of zelfs meer dan een Europese of Amerikaanse manager van een vergelijkbaar niveau,” stelt associate Leonie Jaspaert van accountant Moore Stephens Verschelden, die een praktijk heeft in Sjanghai. Volgens haar behoren de salarissen bij Huawei tot de hoogste van de IT-industrie in China.
Het is weinig bekend, maar de Chinese werknemers van Huawei houden een siësta. “Ze hebben hun mat bij in een tasje. Ze eten snel en dan doen ze een dutje,” zegt Richard Spaans, die verantwoordelijk is voor communicatie en publieke zaken bij Huawei in de Benelux.
Terwijl de Europese Commissie de oorlogstrom roert, wordt Huawei elders met open armen ontvangen. In september was Huawei-stichter Ren Zhengfei te gast bij de Britse premier David Cameron om 1,54 miljard euro aan investeringen en aankopen in gemeenschappelijke innovatiecentra in Groot-Brittannië te ondertekenen. Drie maanden nadien beloofde de groep 70 miljoen euro voor een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor smartphones en tablets in Finland en in januari 50 banen voor een ontwikkelingspool in het Ierland. “In Europa hebben we nu 7500 werknemers. Daar komen er in de komende vijf jaar 5500 bij,” belooft internationaal mediaverantwoordelijke Scott Sykes van Huawei.
Huawei ontkent dat het aan dumping zou doen of zou profiteren van illegale overheidssubsidies. Tot nog toe is het Leuvense Option de enige in Europa die ooit een formele klacht tegen Huawei heeft ingediend. Die zaak werd in 2010 in der minne geschikt. Huawei betaalde Option 60 miljoen euro voor een licentie op een stuk software. Option trok zijn klacht in.
Een portret van Huawei leest u deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier