HP stoot zijn pc’s af, maar liefdevol

© reuters
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

HP verzelfstandigt zijn pc- en printeractiviteiten. De opsplitsing schept twee afzonderlijke beursgenoteerde bedrijven, HP Inc voor de pc- en printeractiviteiten en Hewlett-Packard Enterprise voor de datacenter-, diensten- en softwareactiviteiten. Bestaande aandeelhouders krijgen een aandeel van elk van de twee bedrijven.

Met de opsplitsing volgt Meg Whitman met drie jaar vertraging haar verguisde voorganger Leo Apotheker, die al in augustus 2011 overwoog de pc-divisie af te scheiden. Whitman gooit er nu de printerdivisie achteraan.

Het is een goed moment om dat te doen. De pc-divisie verbeterde haar bedrijfswinstmarge met ruim een vijfde in het derde kwartaal door een verbazende groei van 12 procent. De stopzetting van de ondersteuning van Windows XP zorgde voor een investeringsgolf bij de bedrijven. HP had tegelijk een sterke productlijn klaar. Zijn marktaandeel groeide flink tot 18,3 procent, volgens cijfers van IDC, maar ook Lenovo en Dell wonnen marktaandeel tot respectievelijk 19,6 en 14 procent.

De printerdivisie krimpt jaar na jaar met zo’n 4 procent, maar verhoogde in het derde kwartaal wel zijn bedrijfswinst met bijna 13 procent tot een comfortabele marge van 18,4 procent. HP rolt een nieuwe generatie inkjetprinters uit, die sneller zijn dan laserprinters en veel goedkoper om te bouwen. Dat moet zowel de winst als het marktaandeel verhogen. Ondertussen is het uitkijken naar het succes van de 3D-printerlijn die HP op de markt wil brengen.

In het derde kwartaal vormden pc’s en printing samen telkens ongeveer de helft van de omzet en van de bedrijfswinst van HP. Pc’s zijn groter in omzet (30% van HP voor de splitsing) dan printing (20%), maar met 13 procent van de bedrijfswinst van de groep ook duidelijk minder winstgevend (printing is 38%).

De hamvraag is dus hoe robuust de vraag naar pc’s en tablets blijft en hoe sterk de printingmarkt zal krimpen. Als die twee antwoorden tegenvallen, kan het nieuwe HP Inc al snel in het vizier van overnemers komen.

Onduidelijk

Afgezien daarvan zit in de afsplitsing van die twee afdelingen erg veel logica. Intern vormen ze sinds Meg Whitman al één organisatie. Ze delen dezelfde logistieke keten en distributiekanalen en de samenvoeging heeft hun efficiëntie gevoelig verbeterd. Hoewel Whitman in augustus ook liet verstaan dat de efficiëntie misschien wat te ver was gegaan en dat ze de gespecialiseerde printingdistributie moest versterken.

Maar waarom zou Whitman, in haar zoektocht om de waarde van het aandeel te verhogen, bij deze tweedeling stoppen?

Geert Rottier, countrymanager van HP Belux, vatte de structuur van de groep in juni – in tempore non suspectu – als volgt voor ons samen: “We hebben een businessgroep die zich bezighoudt met oplossingen die eindgebruikers zien, zoals printers, pc’s, laptops of mobiele apparaatjes. We hebben een businessgroep die focust op het datacenter en alles wat daarmee te maken heeft – het bouwen van datacenters, architectuur van datacenters, integratie en bijhorende technologie. En we hebben een derde groep die zich specifiek met diensten bezighoudt.”

Van die laatste Enterprise Services-groep, de outsourcingdivisie die gegroeid is met de overname van het vroegere EDS, is al langer onduidelijk of ze nu eigenlijk een verkoopkanaal is voor HP-producten, dan wel een zelfstandige organisatie. In het derde kwartaal was ze goed voor 20 procent van de groepsomzet, maar met een bedrijfswinstmarge van slechts 4,1 procent. Dat was een sterke stijging, maar een eind onder de doelstelling van “7 tot 9 procent”. Het is daar dat Meg Whitman duizenden banen schrapt in de hoop de dalende rentabiliteit van de divisie te keren.

Bloomberg herinnerde alvast aan een uitspraak van Meg Whitman uit 2011 over de afsplitsing van de pc-divisie: “Het is echt moeilijk om een divisie af te splitsen, want je moet bijna het hele ding herscheppen”.

Aandelenkoers

Het huidige plan is dan ook een voorzichtige zet. De aandelensplitsing vermijdt discussies over waardering. Het management blijft hetzelfde. Meg Whitman wordt voorzitter van HP Inc. Dion Weisler, die als executive vice-president sowieso al de pc- en printinggroep leidde, krijgt nu gewoon de titel van CEO. Whitman wordt president en CEO van Hewlett-Packard Enterprises, met Pat Russo als voorzitter.

Nu maar afwachten of de twee aandelen eind oktober 2015, wanneer de splitsing rond moet zijn, apart meer waard zijn dan samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content