‘Holdings bieden een meerwaarde voor de particuliere belegger’
We willen een lofzang wijden aan holdings of portefeuillemaatschappijen. Er is helemaal niets mis met beleggen in holdings. We vinden dat een meerwaarde voor de particuliere belegger. Een goed gespreide holding is het perfecte instapvehikel voor de beginnende aandelenbelegger.
Gespreid beleggen
Wie begint met beleggen in aandelen wordt geconfronteerd met twee grote drempels. Ten eerste is er het gebrek aan ervaring met het risico dat men bij de eerste aankopen op de beurs meteen met een zware verliezer zit opgescheept. Daarnaast is het als beginnende aandelenbelegger niet mogelijk de nodige spreiding in de portefeuille aan te brengen. Voor beide problemen biedt een belegging in een portefeuillemaatschappij de ideale oplossing. Als u de monoholdings zoals Solvac (enkel Solvay-aandelen in portefeuille) en Tubize (uitsluitend op UCB gericht) vermijdt, koopt u meteen een gespreide portefeuille met beleggingen in diverse aandelen en sectoren door één holding te kopen.
Lange ervaring
Bovendien haalt u een pak ervaring in uw aandelenportefeuille. Haast alle holdings worden geleid door een team van zeer ervaren professionals met een uitgebreid netwerk aan contacten in de bedrijfswereld. Daar komt nog bij dat de grote, gespreide holdings zich minstens de jongste jaren meer en meer hebben gespecialiseerd in private equity, niet-beursgenoteerde bedrijven. Tot dat segment heeft de particuliere belegger geen toegang.
Zoveel beter de indexen
Wie in holdings belegt, moet wel beseffen dat hij plussen en minnen koopt. Niet alle deelnemingen kunnen succesvol zijn op hetzelfde moment. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld beleggingsfondsen in aandelen, die het doorgaans heel moeilijk hebben om consistent de markt te kloppen, slagen gespreide holdings er op lange termijn wel in de indexen ver achter zich te laten. Dat bewijzen de cijfers over de voorbije twintig jaar. Terwijl de Bel-20-index amper 10 procent hoger staat dan twintig jaar geleden, maar dankzij de dividenden nog aan een return van 125 procent komt, scoort Sofina respectievelijk een koersklim van 365 procent en 655 procent inclusief dividenden. Ackermans&van Haaren is een fraaie tweede met respectievelijk 330 en 540 procent, gevolgd door Compagnie Bois Sauvage (+120% en +490%) en GBL. Met +145 procent en 365 procent wint GBL een stukje minder dan de andere grote, gespreide holdings, maar dat is nog altijd significant beter dan de Brusselse graadmeter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier