Hoe verdelen Stefaan De Clerck en Ray Stewart de taken bij Belgacom?
Hoe ziet de bevoegdheidsverdeling tussen interim-CEO Ray Stewart en voorzitter Stefaan De Clerck eruit bij Belgacom? En hoeveel gaat de definitieve opvolger van Bellens verdienen?
Stefaan De Clerck zal zich niet bezig houden met het dagelijks bestuur. Dat is nu in handen van Ray Stewart, die het managementcomité voorzit. De Clerck komt wel in beeld als er contracten worden getekend. Vroeger kwam de raad van bestuur daarin tussen voor bedragen vanaf 12,5 miljoen euro. Nu tekenen Stefaan De Clerck en Ray Stewart samen als het om “een heel pak lagere” bedragen gaat. “We volgen het vier ogen principe”, zei Stefaan De Clerck.
Ray Stewart geen kandidaat-CEOVoor eind dit jaar wil de regering een definitieve opvolger van Bellens kiezen. Daarvoor zal een headhuntersbureau worden aangeduid, dat “in weken, in plaats van maanden” met een short list komt. Met de opvolging daarvan wil de raad van bestuur zich intensief bezighouden, in nauw overleg met de regering, onderstreepte De Clerck.
Ook de huidige leden van het managementcomité van Belgacom kunnen naar de topjob solliciteren. De Engelstalige Ray Stewart zelf is geen kandidaat. “That’s for sure”, zei hij.
Loon nieuwe CEO tussen 290.000 en 2,5 miljoen Hoeveel die nieuwe CEO zal verdienen is nog de vraag. Het wordt minder dan de ongeveer 2,5 miljoen euro die Didier Bellens tot nog toe verdiende, maar meer dan de limiet van 290.000 euro die recent voor de topmanagers van overheidsbedrijven is vastgelegd.
Stefaan De Clerck liet zich niet op een bedrag vastpinnen. “Er is geen sprake van een plafond vast te leggen, want we moeten flexibel zijn. Maar er is een grote afstand tussen wat Bellens verdiende en de 290.000 euro”. Hij gaf wel aan dat het “een bedrag moest zijn dat aanvaardbaar was voor iemand van grote kwaliteit”.
In de toekomst zal ook de vergoeding van de leden van het managementcomité worden herzien, weliswaar met respect voor de bestaande contracten, kondigde De Clerck aan.
Het zevenkoppige managementcomité, zonder Bellens, verdiende in 2012 6,9 miljoen bruto, sociale werkgeversbijdrage inbegrepen.
Geen niet-concurrentiebeding De Clerck bevestigde dat de raad van bestuur het niet-concurrentiebeding van Didier Bellens niet inroept. Daardoor kan Bellens ook geen jaar basisloon eisen als compensatie voor het feit dat hij een jaar lang niet voor concurrerende bedrijven zou mogen werken. Dat kan hij dus nu wel. Daarmee bespaart Belgacom ongeveer 950.000 euro. “Wij schatten dat we verder kunnen zonder die clausule in te roepen. Er was een grote meerderheid voor”, zei De Clerck.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier