Het grootste familiebedrijf van België: UCB Biopharma

UCB. De geschiedenis gaat terug tot 1928.
UCB. De geschiedenis gaat terug tot 1928.
Dirk Van Thuyne Freelance journalist

Met meer dan anderhalf miljard euro is UCB Biopharma de vennootschap die in 2022 in ons land de grootste toegevoegde waarde leverde. Het is een onderdeel van het beursgenoteerde UCB. Dat biofarmaceutisch bedrijf wordt onrechtstreeks gecontroleerd door de familie Janssen via Financière de Tubize.

In 2023 kocht Financière de Tubize voor 81,9 miljoen euro aandelen van UCB, waardoor de deelneming eind dat jaar uitkwam op 36,24 procent. Momenteel is dat nog een fractie meer, want in de eerste jaarhelft haalde Financière de Tubize nog eens de portefeuille boven om 7.791 aandelen extra te verwerven.

Financière de Tubize verenigt de familiale aandeelhouders die afstammen van UCB-stichter Emmanuel Janssen en iedereen die dezelfde langetermijnvisie op het biofarmaceutisch bedrijf deelt. Financière de Tubize heeft zelf ook een notering op Euronext Brussel. Bijna 57 procent van de aandelen is in handen van de familie Janssen. Vorige week werd de holding opgenomen in de Stoxx Europe 600, de beursindex die grootste 600 bedrijven in Europa verenigt.

De Belgische monoholding profileert zich als de referentieaandeelhouder van UCB. Dat blijkt ook uit het jongste jaarverslag, waarin voorzitter Gaëtan Hannecart ingaat op de verschillende pijlers van de bedrijfsmissie. De eerste is de deelneming in UCB op lange termijn strategisch te beheren. “Dankzij de inzet van onze vier vertegenwoordigers in de raad van bestuur van UCB, bepalen wij zo goed als mogelijk mee de strategische keuzes van UCB die het mogelijk zullen maken nieuwe producten te ontdekken ten voordele van patiënten met ernstige ziekten en UCB verder te laten groeien.”

Zyrtec

Emmanuel Janssen richtte Union Chimique Belge (UCB) in 1928 op. In de beginjaren legde het bedrijf zich toe op industriële scheikunde, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog groeide de aandacht voor de farmaceutische afdeling.

1989 was een belangrijk jaar voor UCB. Toen werd anti-allergiemiddel Zyrtec gelanceerd. Het was voor het bedrijf het allereerste medicijn dat de omzetkaap van 1 miljard dollar zou ronden. Later deden Keppra (anti-epilepticum) en Cimzia (behandeling van reumatoïde artritis en ziekte van Crohn) dat huzarenstukje na.
In het begin van de 21ste eeuw legde UCB de focus helemaal op biofarmacie: het verkocht zijn film- en chemieactiviteiten en daarna volgden grote en kleinere acquisities van onder andere Celltech (2004), Schwarz Pharma (2006), Ra Pharmaceuticals (2019), Handl Therapeutics (2020) en Zogenix (2022).

Anno 2024 heeft UCB tien klinische programma’s in de pijplijn zitten, wereldwijd telt de organisatie meer dan 9.000 werknemers.

Lees ook: zo vonden we de beste Belgische familiebedrijven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content