GSM-operatoren willen langetermijnoplossing voor 4G
De gsm-operatoren verwerpen het voorstel van Brussels minister Huytebroeck om de 4G-straling apart te meten en de strenge Brusselse stralingsnorm te behouden. Zij willen dezelfde stralingsnorm in Brussel als in de andere gewesten.
De gsm-operatoren verwerpen het voorstel van Brussels minister Huytebroeck om de 4G-straling apart te meten en de strenge Brusselse stralingsnorm te behouden. Zij willen dezelfde stralingsnorm in Brussel als in de andere gewesten.
Het GSM Operator’s Forum (GOF), de belangengroep van de mobiele operatoren, vindt het voorstel van minister Huytebroeck over de gsm-straling geen oplossing. Volgens berichten in de pers wil Huytebroeck de straling van de nieuwste generatie antennes, 4G, apart meten van de 2G- en 3G-straling en tegelijk de strenge Brusselse norm van 3V/m straling per antennesite behouden.
Huytebroeck gaat ervan uit dat het 2G-netwerk binnen afzienbare tijd wordt opgedoekt en dat het probleem zich dan vanzelf oplost.
Het GOF wijst dat voorstel nu officieel af. De operatoren vinden het wel positief dat “een aanpassing van de ordonnantie niet langer onbespreekbaar is” en dat minister Huytebroeck nu onderkent dat “de huidige Brusselse blootstellingsnorm tot een vermindering van de kwaliteit van de huidige 2G- en 3G-netwerken leidt en de ontwikkeling van een 4G-netwerk in Brussel onmogelijk maakt”.
Een oplossing is “perfect mogelijk door de situatie in Brussel gelijk te schakelen met de situatie in de andere gewesten, waar na overleg met de sector ook zeer strenge normen gelden. Hoe streng die normen ook zijn, ze maken wel langetermijninvesteringen mogelijk, ook in dichtbevolkte steden als bijvoorbeeld Antwerpen of Luik”, stellen de operatoren in hun communiqué.
Meer antennesites gevraagd
Zij verwijzen ook naar het rapport van telecomregulator BIPT waarin oplossingen worden voorgesteld die vergelijkbaar zijn met de regelingen in de andere regio’s”.
Het GOF onderstreept dat de huidige 2G- en 3G-netwerken nog vele jaren een cruciale rol zullen spelen in Brussel ten voordele van de consument. “Door de huidige norm zal vanaf oktober van dit jaar de kwaliteit van de 2G- en 3G-netwerken onvermijdelijk achteruitgaan”, klinkt het.
Minister Huytebroeck heeft beloofd het afleveren van bouwvergunningen voor antennesites te vergemakkelijken. Het GOF wil dat daar ook middelen voor komen. “Sinds 2009 zijn in het Brussels gewest slechts een zestigtal bouwvergunningen voor GSM-antennes afgeleverd. In totaal zijn er 320 nieuwe sites nodig om de huidige 2G- en 3G-netwerken te laten voldoen aan de ordonnantie zonder te raken aan de kwaliteit van het netwerk”, stellen de operatoren. Zij vragen een gesprek met Huytebroeck.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier