Gewelddadige dienstenchequegebruikers kunnen voortaan worden uitgesloten
Gebruikers van dienstencheques die zich schuldig maken aan geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag kunnen voortaan worden uitgesloten van het systeem. Het Vlaams Parlement heeft daarover woensdag unaniem een decreet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) goedgekeurd.
Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de poetshulpen ooit te maken krijgt met seksueel geweld. Zes op de tien ervaarden ooit geweld. Dat gaat van verbaal geweld, tot ongewenste aanrakingen en fysiek geweld. Dergelijk gedrag kan vanaf nu worden bestraft met een uitsluiting van de dader.
Een schorsing kan maximaal een jaar duren bij een eerste inbreuk en tot vijf jaar bij herhaling. Eerder werd al beslist dat dienstenchequegebruikers die de coronamaatregelen niet naleven een schorsing kunnen oplopen. Die maatregel blijft nog van kracht zolang de civiele noodsituatie rond de volksgezondheid geldt.
Als een dienstenchequewerknemer bij de werkgever aangeeft problemen te ondervinden bij bepaalde klanten, dient de onderneming een klacht in bij de inspectie, waarna er een controle van de Vlaamse en federale inspectie volgt.