De 3 genomineerden voor CF’Hope of the Year 2024
CF’Hope of the Year 2024 is een bekroning van Trends en Kanaal Z voor jonge finance-talenten die werken in een kmo- of scale-upomgeving. Dit zijn de drie genomineerden.
Olivia Doyen, Galère
Olivia Doyen is al zeven jaar de CFO van het bouwbedrijf Galère. Ze begon haar carrière in 2009, nadat ze afgestudeerd was aan de Solvay Business School met een diploma in management engineering (optie financiën).
Ze werkte een paar maanden bij Fortis Investments en daarna drie jaar bij Voo. “Eerst als bedrijfsanalist, daarna als pricing manager”, legt ze uit. “Het was mijn taak om de soms complexe modellen te gebruiken, maar ook om de impact ervan uit te leggen. Soms moest ik de verkoopteams ervan overtuigen dat prijsverhogingen de moeite waard konden zijn. Ik hield van de zeer technische kant, het gebruik van de regels van de economie en financiën om tot een beslissing te komen, met de strategische gevolgen. Het was een erg goede training.”
In 2014 werd ze uitgenodigd om aan de slag te gaan bij de bouwgroep Galère, die 650 mensen in dienst heeft en een omzet van 250 miljoen euro draait. In maart 2017 werd ze financieel directeur.
“Galère stond toen voor een aantal financiële uitdagingen, met name liquiditeitsproblemen”, legt Olivia Doyen uit. “Er is een bekende uitdrukking in de financiële wereld: ‘inkomsten zijn ijdelheid, resultaat is gezond verstand, maar cash is koning’. We wilden onze behoefte aan werkkapitaal verbeteren door de inkomsten te versnellen, zonder dat dit ten koste ging van de leveranciers en onderaannemers. Dus heb ik de hele cashcyclus onder de loep genomen om verbeterpunten te vinden, nieuwe procedures te ontwikkelen en het personeel uit te leggen dat werkkapitaal een kwestie is die alle teams aangaat. Hoe sneller we factureren, hoe sneller we ons geld krijgen. Vervolgens hebben we doelen gesteld en die heel nauwgezet gemonitord. Ik denk dat die voortdurende controle de sleutel tot succes is. Onze kaspositie is in slechts een paar jaar vertienvoudigd.”
In 2021 nam haar functie een nieuwe wending. “Galère werd 75 jaar geleden opgericht door Arthur Galère, maar zijn familie wilde het bedrijf niet overnemen toen hij met pensioen ging”, legt Olivia Doyen uit. In 1989 verkocht hij het aan de Nederlandse groep HBG, die op haar beurt in 2002 werd overgenomen door een andere Nederlandse groep, BAM. Maar BAM herzag in 2020 zijn strategie en besloot zich te concentreren op twee markten: Nederland en het Verenigd Koninkrijk. BAM wou Galère te verkopen. Eind 2020 kwam de Thomas & Piron-groep in beeld als potentiële koper. De onderhandelingen eindigden in februari 2022. Tijdens deze periode heeft Olivia Doyen een dubbelleven geleid. “Bij Galère waren we met z’n drieën die wisten wat er gaande was: de voormalige directeur, de huidige directeur en ikzelf. Het was uiterst vertrouwelijk. Gelukkig hielp de covidperiode een beetje en kon ik vanuit mijn huis in de schaduw werken.”
Galère heeft zijn onafhankelijkheid binnen de groep behouden. Vandaag staat Olivia Doyen aan het hoofd van een twaalfkoppig boekhoudkundig team en een vijfkoppig budgetopvolgingsteam.
Galère geniet weliswaar een grote mate van autonomie, maar dat neemt niet weg dat het nauwlettend in de gaten wordt gehouden. “We hebben regelmatig bestuursvergaderingen en het maakt deel uit van mijn rol om frequente, duidelijke en beknopte rapporten op te stellen die Thomas & Piron ervan overtuigen dat ze de juiste investering hebben gedaan en dat Galère kan blijven varen zoals het nu doet”, benadrukt Olivia Doyen.
Valerie Hemberg, ArtiQ
Valerie Hemberg is sinds 2023 aan de slag als CFO van ArtiQ, een spin-off van de KU Leuven die artificiële intelligentie ontwikkeld heeft om longziektes sneller op te sporen. De overstap is een stijlbreuk met het verleden. Hemberg begon haar carrière bij Deloitte en belandde nadien op de financeafdeling van House of HR.
“De herkenbaarheid bij ArtiQ heeft me finaal over de streep getrokken om er te starten, ondanks het verschil in grootte”, zegt Valerie Hemberg. “Ik had er hetzelfde gevoel als toen ik bij House of HR begon. Dit bedrijf gaat in de toekomst iets heel speciaal doen. Ook de zin voor het ondernemerschap sprak me enorm aan.” Een ding mag duidelijk zijn: de rol van CFO in een startende onderneming is helemaal anders dan bij een grote gevestigde waarde op corporateniveau. In een kleiner bedrijf sta je minder ver van de cijfers, waardoor je een actievere rol hebt en toch een iets directere impact realiseert. De budgetten zijn ook van een volledig andere orde, “in een jong en groeiend bedrijf moet je elke euro drie keer omdraaien.”
Het healthtechbedrijf, dat met artificiële intelligentie huisartsen en pneumologen wil helpen om longziektes sneller op te sporen, zit in een groeifase. De jongste drie jaren steeg de omzet met meer dan 250 procent. Naast ziekenhuizen en artsen behoren ook vooraanstaande farmabedrijven tot het klantenbestand. Begin april werd ArtiQ verkocht aan de Amerikaanse multinational Clario, een project dat naadloos aansloot bij de opgebouwde expertise van Hemberg.
De 35-jarige CFO studeerde handelsingenieur in Gent. Na de diploma-uitreiking mocht ze starten als analist M&A bij Deloitte. In die periode volgde ze nog een rechtenopleiding. Dat juridische kennis altijd van pas kan komen, merkte ze al tijdens haar studie toen ze bij meetings mocht aansluiten die anders enkel richting juristen werden doorgeschoven.
Na drie jaar werd Hemberg in 2015 weggeplukt om bij House of HR aan de slag te gaan. Ze was de derde werknemer op de payroll bij het nieuwe moederbedrijf boven de Accent-interimkantoren. CFO Andres Cano gaf haar alle vrijheid om zich onder zijn mentorschap te ontplooien tot financieel wonderkind. “De managementstijl van Andres was toch anders dan die van de gemiddelde Vlaamse manager. Ik hoop dat ik enkele van zijn Spaanse eigenschappen heb overgenomen, zoals net iets meer geduld hebben op sommige momenten” (lacht). Tijdens de zeven jaar die Hemberg bij House of HR doorbracht, leidde ze het controlling-, treasury- en M&A-team waarmee ze onder andere meer dan veertig acquisities en financieringsrondes in goede banen heeft geleid. Bij de laatste werd 1,9 miljard euro opgehaald, toen de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain Capital een meerderheidsbelang van 55 procent in de uitzendreus nam. In die zeven jaar groeide de omzet van House of HR van om en bij de 400 miljoen euro naar net geen 3 miljard.
Haar vertrek noemt ze een samenloop van omstandigheden. Ze was net naar Leuven verhuisd en het urenlange pendelen begon zijn tol te eisen. “Ik had bij het bedrijf net een interessante, maar ook heel intense cyclus van zeven jaar achter de rug. Als ik was gebleven, zou dat allicht nog eens voor een traject van vijf tot zeven jaar zijn. Het voelde als het juiste moment om mijn horizon te verbreden.”
Toch heeft ze alleen maar goede herinneringen aan die periode. Ze deed er heel wat ervaring op die ze nu in haar eigen finance-departement kan gebruiken. “Strategisch denken en kennisgedreven, oplossingsgericht werken zijn onmisbare eigenschappen als je met geld omgaat. Maar je moet ook een teamspeler zijn die luistert en leads by example. Het allerbelangrijkste is menselijkheid tonen voor het team, dat vaak onder druk staat door deadlines.”
Klaas Reynaert, RSC Anderlecht
Na enkele moeilijke jaren staat Royal Sporting Club Anderlecht sportief en financieel weer op de rails. Klaas Reynaert is als jonge CFO van de club een van de architecten van de financiële wedergeboorte bij de voetbalclub.
Klaas Reynaert trof een club in zware financiële moeilijkheden toen hij in de zomer van 2021 overstapte van Cercle Brugge naar Anderlecht maakte. “Er was amper nog cash en de club torste een negatief eigen vermogen van 50 miljoen euro. We hadden verschillende jaren op een rij een verlies van 30 miljoen euro geboekt. In december 2021 is een kapitaalverhoging doorgevoerd. Dat was de eigenlijke doorstart. We zullen dit seizoen eindigen met positieve cijfers en met een positief eigen vermogen, zonder Europees voetbal te hebben gespeeld. Dat is beter dan verwacht”, zegt Klaas Reynaert.
Voor de CFO was de financiële ellende een breekijzer om de manier van werken te veranderen. Klaas Reynaert: “Er werd hier vaak gezegd ‘Wij zijn Anderlecht’, maar dan zei ik: ‘Wij zijn Anderlecht met 30 miljoen euro verlies per jaar’. Onze kostenstructuur was gebouwd op een traditie van 50 jaar Europees voetbal. Mijn belangrijkste opdracht is de salarismassa onder controle te houden, want spelerslonen nemen de grootste hap uit ons budget en de problemen van het verleden wortelen in een te hoge salarislast.”
Via studies toegepaste economische wetenschappen aan de KU Leuven en auditfuncties bij PricewaterhouseCoopers belandde de Wevelgemnaar in het voetbal. “Een van mijn klanten bij PwC was Alychlo, de investeringsmaatschappij van Marc Coucke, die toen KV Oostende nog in portefeuille had. Ik kreeg vijf jaar lang het dossier van KV Oostende onder mijn hoede. Op die manier heb ik als auditor en consultant voetbalexpertise opgebouwd. Daarna heb ik een half jaar voor PwC in Zuid-Afrika gewerkt. Toen kwamen ze ook bij mij terecht om een club te begeleiden die in het zakenimperium van een klant zat. Daarna heb ik de stap gezet naar Cercle Brugge om de rapportering te verbeteren, tot Anderlecht me in de zomer van 2021 belde om CFO van de club te worden. Ik was 28 en supporter van Anderlecht. Dat zeg je ja.”
De recente schandalen in het voetbal schrikten Klaas Reynaert niet af: “Ik ben pas in het voetbal gestapt toen Operatie Propere Handen al bezig was. Er is binnen de club een tegenbeweging ontstaan waarbij er nu een cultuur heerst om elke transactie uitermate correct te laten verlopen. Ik teken alle betalingen af en neem daarbij nooit een risico. Het recente verleden van het Belgische voetbal is een positieve accelerator geweest om zuiver op de graat te werken. We willen in compliance nu de beste van de klas zijn. Op korte termijn is dat misschien een competitief nadeel, maar op lange termijn is dat een competitief voordeel.”
Welke verdere toekomstplannen koestert de nog jonge CFO? “Het voetbal is een specifieke wereld, maar ik ben hier enorm graag en de uitdaging is groot. We willen opnieuw titels pakken en de Champions League spelen. We willen de waarde van de club verhogen. Als je dan kan zeggen, ik was erbij toen we nog elfde eindigde en een negatief eigen vermogen van 50 miljoen euro torsten, dan betekent dat iets.”
Lees meer:
CFO of the Year 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier