General Electric bouwt biomassacentrale BEE
Het industriële conglomeraat General Electric bouwt de Gentse biomassacentrale van Belgian Eco Energy (BEE). Het onderzoekt ook hoe het kan helpen om het project te financieren.
Het industriële conglomeraat General Electric bouwt de Gentse biomassacentrale van Belgian Eco Energy (BEE). Met dat akkoord hebben de twee partijen in recordtempo een oplossing gevonden voor het wegvallen van Abengoa. De Spaanse bouw- en engineeringgroep had vorig jaar het EPC-contract binnengehaald – de afkorting staat voor engineering, procurement and construction: ontwerp, aankoop en bouw – maar ze verzeilde eind november in financiële problemen. Ook de geplande participatie in de Gentse centrale viel daardoor in het water.
Een van de concurrenten vorig jaar, Alstom, werd inmiddels overgenomen door General Electric. De toenmalige Alstom-verantwoordelijke, Ward Gommeren, die nu managing director renewable power Belgium & Luxemburg voor General Electric is, liet er geen gras over groeien en zat begin december een eerste keer aan tafel met BEE. “Bij Alstom was er nog onzekerheid over de toekomst. Sinds november is de integratie met General Electric een feit, en krijgen we de volle steun van het topmanagement.”
Industriële partner
BEE wordt operationeel eind 2019
Het nieuwe technische ontwerp gaat uit van een nog iets grotere boiler, waardoor het netto elektrische rendement van de centrale nog iets wordt opgedreven, van 41 naar 42,7 procent. “Elk procentpunt verschil betekent dat je een hoop minder biomassa nodig hebt voor hetzelfde rendement”, rekent Michael Corten, de topman van BEE, voor. Door de ingreep stijgt de brutoproductiecapaciteit van de centrale met 20 megawatt naar 230 megawatt en nog eens 110 megawatt thermische energie. “Inclusief het warmtenet komen we uit op een rendement van meer dan 60 procent, wat hoger is dan de modernste stoom- en gascentrales.”
Over een mogelijke financiële participatie van General Electric is nog geen duidelijkheid. Corten wil de financiering van het project van 450 miljoen euro rond hebben voor de zomervakantie. “Er hebben voldoende infrastructuurfondsen interesse. Maar we willen er graag ook een industriële partner bij, omdat we na onze subsidieperiode (jaarlijks ruim 100 miljoen euro aan groenestroomcertificaten gedurende vijftien jaar, nvdr) nog dertig jaar operationeel willen blijven. Toegegeven: tegen de huidige elektriciteitsprijzen is dat moeilijk, maar we gaan ervan uit dat die prijs tegen 2034 hoger zal liggen, al dan niet door CO2-emissienormen.”
“BEE wordt operationeel eind 2019. Tussen 2022 en 2025 gaan in principe de kerncentrales dicht, wat wil zeggen dat er tegen 2020 plannen op tafel moeten liggen voor wat er na 2025 moet gebeuren”, schetst Gommeren. “Wij gaan ervan uit dat er nog altijd voldoende vraag is.”
Op de kaart
Er staat nog veel bruikbaar materiaal op de site, wat de investeringskosten, en dus ook de subsidie, lager maakt
Met hun deal willen BEE en General Electric een flagship creëren, een concept dat ook elders kan worden uitgerold. “Dit project zet België echt op de kaart in een grote groep als General Electric”, weet Gommeren. De landen waar BEE zijn biomassa aankoopt, komen logischerwijze eerst in aanmerking voor een herhalingsoefening. Dat zijn de Verenigde Staten, Namibië en vooral Zuid-Afrika, waar veel vraag naar nieuwe centrales is. Corten: “We breiden daarom ons ontwikkelingsteam uit. Op vrij korte termijn gaan we naar 25 medewerkers.”
BEE en General Electric zijn ook geïnteresseerd in Lixhe boven Luik, waar de Waalse regering een aanbesteding voor een biomassacentrale heeft uitgeschreven. “Als ze voldoende groot is”, zegt Corten. “Kleinere biomassacentrales kosten ongeveer 4,5 miljoen euro per megawatt, bij BEE komen we uit op 1,6 tot 1,7 miljoen euro.”
Voor Langerlo, waar E.On en later German Pellets een kolencentrale wilden ombouwen tot een biomassacentrale, wacht Corten op een beslissing van de Vlaamse regering. “Er staat nog veel bruikbaar materiaal op de site, wat de investeringskosten, en dus ook de subsidie, lager maakt. Tegelijk willen we ook daar werken met houtsnippers, waardoor een heropening pas een jaar later kan.”
Houtsnippers
Hoewel het eerder om renovatie dan innovatie ging, kreeg Langerlo een hogere subsidie dan Gent: 1 euro tegenover 0,939 euro per megawattuur. Die som wordt nog afgetopt door de energie die wordt verbruikt tijdens de aanmaak van de biomassa en het transport ervan. Corten: “Dus spreek je over 93 euro per groenstroomcertificaat, vermenigvuldigd met de banding en de aftopping. Die kan oplopen tot 20 procent, dus we zijn verplicht te optimaliseren. Daarom voeren we onze houtsnippers aan in boten van 50.000 ton, die we zo samendrukken dat we ze efficiënter kunnen vervoeren dan woodpellets. Maar zonder steun gaat het vooralsnog niet.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier