Geld verdienen met ebola: van antibacteriële gel tot zombies
De angst voor het ebolavirus is de wereld nog niet uit en dat wordt door anderen met plezier uitgebuit. Een pluchen ebolavirus of een ebolazombiekostuum? 8 vreemde en niet zo vreemde manieren waarop een dodelijke ziekte geld oplevert.
Nigeria mag volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dan wel officieel ebola-vrij zijn, in de West-Afrikaanse buurlanden gaat de strijd tegen de ziekte door. Ook de angst voor het virus is de wereld nog niet uit en dat wordt door anderen dan weer met plezier uitgebuit: 8 manieren waarop een dodelijke ziekte geld oplevert.
1. Antibacteriële producten
Desinfecterende gels, handreinigers en andere antibacteriële producten vliegen over de toonbanken in de Verenigde Staten – met een eigen ebolapatiënt en besmette verplegers – en andere naties. De verkoop van de schoonmaakproducten van Clorox zijn volgens Time.com in de VS met 28 procent gestegen.
2. Beschermend materiaal
Nadat de Amerikaanse bevolking op de hoogte gesteld werd van de behandeling van een ebolapatiënt in het land, piekte de verkoop van medische maskers, handschoenen, pakken en ander beschermend materiaal. Time.com haalt het voorbeeld van een firma in Chicago aan waar de verkoop van gezichtsmaskers met 40 procent toenam.
Ook investeerders trachten hun voordeel uit de situatie te halen. In oktober steeg de aandelenprijs van Lakeland Industries – een bedrijf dat industrieel beschermend materiaal produceert voor professionelen die in contact kunnen komen met chemicaliën en virussen – met meer dan 50 procent.
3. Gezichtsmaskers in hiphopthema
Wie polypropyleenmaskers wil, kan die voor een prikje krijgen. Maar als we binnenkort dan toch allemaal met een masker rondlopen, waarom dan niet een stijlvol exemplaar? Zo moet rapper Cam’ron gedacht hebben. Die verkoopt namelijk polypropyleenmaskers aan haast 20 dollar het stuk, schrijft Time.com. Wat er zo speciaal aan is? Hij plaatste er zijn evenbeeld op, sprekend in een roze telefoon.
4. Halloweenkostuums
Wie een griezelig plunje wil aantrekken, kan tegenwoordig gewoon in de supermarkt of verkleedwinkel om de hoek terecht voor een halloweenkostuum in ebolathema. De beschermende pakken en maskers die door hulpverleners in de getroffen West-Afrikaanse regio gedragen worden en er zieke burgers de stuipen op het lijf joegen, zullen nu door snoepjagende kinderen met dat doel gedragen worden. In dezelfde reeks zijn kostuums van ebolaslachtoffers en ebolazombies verkrijgbaar, meldt de nieuwssite.
5. Ebolaspeelgoed
Giant Microbes, een Amerikaans bedrijf dat pluchen speelgoedversies van onder andere dengue, waterpokken en de pest produceert, had niet minder dan drie ebolaproducten op de markt nog voor de ziekte een ‘trend’ werd bij verkopers. De verkoop van het ebolaspeelgoed kende echter een enorme toename sinds de crisis een dagelijks item op televisie werd. De ebolaproducten zouden al dagen volledig uitverkocht zijn.
6. Valse goede doelen
Anderen proberen wat geld te verdienen aan de crisis door ‘goede doelen’ en inzamelacties op te starten. Burgers worden gewaarschuwd, meent Time.com, voor die valse goede doelen in het kader van de ebola-epidemie, die namelijk helemaal geen hulp bieden aan ebolaslachtoffers.
7. Vitamine C
Oliën en kruiden behoren tot vele niet-bewezen zogenaamde remedies voor ebola. Maar de inname van vitamine C om zichzelf tegen het virus te beschermen, blijkt wel heel populair. Een opportunistische New Yorkse zakenman verkoopt tot 14.000 pakjes per dag van een supplement met 554 procent van de dagelijkse aangeraden hoeveelheid vitamine C. De man verkoopt het product onder de naam ‘Ebola-C’.
Wetenschappers proberen zich tegen die misinformatie te verzetten. In de Los Angeles Times zegt professor geneeskunde aan de Universiteit van New York, Gerald Weissmann, dat ‘hoewel vitamine C gezond is en het immuunsysteem versterkt, er geen bewijs is dat het invloed heeft op besmettelijke ziekten als het in grotere dosissen genomen wordt.’ De professor waarschuwde nog dat ‘die kwakzalverij geld en moeite wegneemt van oprecht onderzoek naar de ziekte en andere gevaren voor de publieke gezondheid.’
8. Internet
In 2008 kocht de vooruitziende ondernemer Jon Schultz de URL ‘Ebola.com’ voor 13.500 dollar. Volgens de Washington Post wil de man de website nu verkopen aan 150.000 dollar, of meer dan het tienvoud van het bedrag dat hij er zes jaar geleden voor neertelde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier