‘Geld besparen en comfort behouden’: Belgische techbedrijven bundelen krachten voor slimmer energiemanagement

Energiemanager Luqas krijgt nieuwe mogelijkheden om het energieverbruik nog beter te monitoren © Qbus
Myrte De Decker
Myrte De Decker redacteur Trends

Voorspellende sturingsschema’s en geoptimaliseerde laadschema’s moeten de energiemanager Luqas nog efficiënter maken. Daarvoor slaat het techbedrijf Qbus de handen in elkaar met het innovatiebedrijf Ixor. “Gezinnen zullen tot 1.000 euro per jaar kunnen besparen op hun energierekening.”

Het capaciteitstarief, een variabele of vast contract en zelfs de zon. Het is de jongste jaren erg complex geworden je energieverbruik te monitoren of slimmer van het elektriciteitsnet gebruik te maken. Om de energiestromen beter aan te sturen, lanceerde het slimmewoningtechnologiebedrijf Qbus een jaar geleden de slimme energiemanager Luqas. Die voorkomt hoge pieken en houdt zo de factuur laag.

Nu heeft het innovatiebedrijf Ixor, dat als onderaannemer mee de corona-app bouwde, voorspellende sturingsschema’s en geoptimaliseerde laadschema’s ontworpen, die de energiemanager nog slimmer moeten maken. “We gebruiken artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML), zodat een heel persoonlijke energiepuzzel gelegd kan worden”, zegt CEO Roel Verbeeck. “Tot op heden zou Luqas de laadpaal voor de elektrische wagen op een lager vermogen zetten, als gelijktijdig de droogkast of een haardroger gebruikt wordt. Onze extra laag zal ook rekening houden met pakweg weersvoorspellingen en tariefschema’s. Concreet: als Luqas leert dat de zon in de late namiddag zal schijnen, zal de laadpaal op een lager vermogen werken tot de zon schijnt en die energie uit de zonnepanelen gehaald kan worden.”

Een jaar na de lancering telt Luqas al een duizendtal gebruikers. De enige voorwaarde om ermee te werken, is de aanwezigheid van een digitale meter. Tegen eind dit jaar moet die in 80 procent van de Vlaamse woningen aanwezig zijn. Nick De Plus, business development manager bij Qbus, verwacht dat het aantal klanten de komende tijd zal toenemen. “Zij zullen dan kunnen kiezen uit drie gebruikersniveaus”, licht hij toe. “De basisformule, die het energieverbruik spreidt en energie van de zon buffert, is gratis. De formule daarboven, gaat, mits kleine opleg, een stap verder dankzij gepersonaliseerde energierapporten en opladen met zonne-energie. De voorspellende formule, zal jaarlijks 50 euro kosten.”

Duurzaam comfort

De voorspellende mogelijkheden zullen gebruikers een aanzienlijke besparing op hun elektriciteitsfactuur opleveren. Afhankelijk van de samenstelling van het huishouden, de isolatiegraad van de woning of het gebouw en de aanwezigheid van stuurbare verbruikers (laadpaal, warmtepomp) kan een gezin zo tot 1.000 euro per jaar besparen, berekende Qbus.

“Daarnaast zullen gezinnen de zelf opgewekte energie, bijvoorbeeld uit zonnepanelen, veel efficiënter kunnen inzetten”, zegt De Plus. “We maken gebouwen future proof, want gezinnen behouden de controle over hun energie, zonder aan comfort te moeten inboeten. Noem het maar duurzaam comfort.”

Nu de energiemodule met AI werd uitgebreid, zal die zich ook heel snel kunnen aanpassen aan nieuwe realiteiten. “We hebben er een cloudplatform van gemaakt” legt Verbeeck uit. “Enerzijds zorgt dat ervoor dat we snel kunnen schakelen, als er nieuwe tariefschema’s of nieuwe toestellen op de markt komen. Anderzijds geeft het het product de schaalbaarheid die nodig is om een groot aantal klanten en toestellen te bedienen.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content