Frédéric van der Kelen blijft bestuurder bij controleholding achter Brouwerij Haacht

© Belga Image
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Frédéric van der Kelen stapte eind mei op als voorzitter van de raad van bestuur bij Co.Br.Ha, de beursgenoteerde holding boven Brouwerij Haacht. Maar bij Finabra, de familiale controleholding boven de brouwer, werd het mandaat van de 91-jarige Frédéric de voorbije zomer nogmaals verlengd.

De familiale holding Finabra controleert bijna 82 procent van de nv Co.Br.Ha, de beursgenoteerde holding boven Brouwerij Haacht, de producent van onder meer de pils Primus, het abdijbier Tongerlo en de frisdranken van Val. Finabra is in handen van de familie van der Kelen, die de brouwerij leidt. Frédéric van der Kelen stond van 1968 tot het najaar van 2020 bij Brouwerij Haacht aan het roer als gedelegeerd bestuurder. Daarmee werd hij de langst zittende CEO van een beursgenoteerd bedrijf. In het najaar van 2020, in volle pandemie, werd zijn zoon Baudouin van der Kelen (55) de nieuwe CEO.

Eind mei werd het mandaat van Frédéric van der Kelen als voorzitter van de raad van bestuur van Co.Br.Ha niet langer verlengd. Daarmee leek een definitief einde gekomen aan de lange carrière van de 91-jarige Frédéric van der Kelen in de brouwerij.

Toch is hij nog niet helemaal van het toneel verdwenen. Zijn vierjarige mandaat bij het familiale controlevehikel boven de brouwer, Finabra SA, liep op 31 juli ten einde. Het werd nogmaals verlengd. Frédéric van der Kelen fungeert daarbij ook meteen als voorzitter. “Bij Finabra is er officieel geen voorzitter benoemd”, duidt Baudouin van der Kelen. “Volgens de traditie, bij gebrek aan formele benoeming, wordt de oudste bestuurder de voorzitter van de vergaderingen. Mijn vader heeft die rol door de jaren altijd opgenomen. Gezien de beperkte rol van de voorzitter bij Finabra leek ons dat geen probleem. Finabra vergadert overigens niet zo vaak.”

Familieperikelen

Finabra is voor iets meer dan 57 procent in handen van de tak rond Frédéric van der Kelen. De andere bijna 43 procent is in handen van de familiale tak van zijn in 2015 overleden broer Marc van der Kelen. De raad van bestuur telt acht leden. Vijf van de tak Frédéric en de drie dochters van Marc van der Kelen. Maar tussen die twee takken botert het sinds 2013 niet goed. Manuela van der Kelen, een dochter van Marc, benadrukt graag dat Frédéric van der Kelen niet herkozen werd als voorzitter van de raad van bestuur van Finabra. “Onze familiale tak was het daar niet mee eens. Wij vragen dat de voorzittersrol beurtelings naar een van de twee takken gaat. Het is wel zo dat Frédéric van der Kelen de feitelijke voorzitter is omdat bij gebrek aan overeenstemming de oudste bestuurder de vergadering voorzit.”

Sinds 2020 maakt de familietak van Marc van der Kelen opmerkingen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van Co.Br.Ha. Ook bij de jongste algemene vergadering in mei 2024 las Manuela van der Kelen opnieuw een brief voor. Ze eiste nogmaals een reorganisatie van het bedrijf. De CEO gaf al jaren geen ernstige omzet- en winstdoelstelling, voor Manuela een gebrek aan visie en transparantie. De dochter van Marc benadrukte bovendien dat al ruim twee jaar wordt aangedrongen op een charter voor deugdelijk bestuur, met daarin onder meer rechten en plichten voor de familiale aandeelhouders. “Dat charter vragen we al twee jaar bij Co.Br.Ha, maar al sinds 2013 bij Finabra”, meldt Manuela van der Kelen aan Trends. “De statuten van Finabra zijn compleet achterhaald. We hebben geen aandeelhoudersovereenkomst, noch een charter voor deugdelijk bestuur. Dat gebrek aan een charter voor deugdelijk bestuurd ligt aan de basis van de onenigheid tussen de twee takken.”

Deminor

De dochters van Marc van der Kelen deden onder meer een beroep op Deminor, een adviesbureau dat minderheidsaandeelhouders begeleidt. “Na de herschikking van de raad van bestuur en de aanstelling van een nieuwe CFO bij Co.Br.Ha, zijn wij met onze opdracht voor de familietak van Marc van der Kelen tijdelijk gestopt”, meldt Bernard Thuysbaert, de CEO van Deminor. “De prioriteit was immers het herstelplan en nieuw strategisch plan. Sinds ongeveer eind april zijn wij niet meer actief betrokken als adviseurs.”

Bij Co.Br.Ha werd onafhankelijk bestuurder Anne Vleminckx de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Jan De Nys, de algemeen directeur van het beursgenoteerde Retail Estates, werd een tweede onafhankelijke bestuurder. Eind november vorig jaar werd Annemie Van der Donckt de nieuwe CFO. “Sinds mijn aantreden eind 2020 hebben we bij Brouwerij Haacht toch enkele zaken ondernomen”, vindt CEO Baudouin van der Kelen. “De context was niet altijd eenvoudig. Ik wou altijd meer openheid, meer luisteren, en in de mate van het mogelijke actie ondernemen. De raad van bestuur werd geprofessionaliseerd. De voorzitter van de raad van bestuur kan geen CEO zijn, wat vroeger wel het geval was. We bepalen ook de rolverdeling tussen de voorzitter en de CEO.”

Vooral Frédéric kreeg dividenden

De familiale aandeelhouders van het familiale vehikel Finabra hebben magere jaren achter de rug. Finabra keerde voor het laatst dividenden uit in het boekjaar 2018-2019, dat loopt van juli tot juni. Finabra leeft bijna hoofdzakelijk van financiële opbrengsten, en dat zijn dividenden van Co.Br.Ha. In het boekjaar 2018-2019 werd voor 1,26 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd. Twee derde van dat bedrag wordt uitgekeerd aan de zogenaamde stichtersaandelen.

Die stichtersaandelen bestaan sinds eind 2001. Het zijn er 140, waarvan 82 voor Frédéric en 58 voor de weduwe van Marc van der Kelen, Danielle Schreinemacher. De stichtersaandelen zijn niet overdraagbaar, en vervallen na het overlijden van Frédéric en de weduwe. Het gros van de dividenden ging de voorbije jaren dus naar twee mensen. De zeven kinderen van Frédéric en Marc van der Kelen moesten zich tevreden stellen met een derde van de dividenden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content