FPIM en Cityforward vinden geld voor renovatie van Europese wijk

De Europese wijk in Brussel © Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Er is een akkoord en financiering gevonden voor de grootschalige renovatie van de Europese wijk in Brussel. FPIM en het fonds Cityforward investeren in totaal 2 miljard euro in de aankoop en de transformatie van een twintigtal verouderde kantoorgebouwen.

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) bereikte zopas een akkoord met de Europese Commissie over de aankoop van 23 verouderde kantoorgebouwen in de Europese wijk in Brussel. De FPIM schuift de erfpacht over 21 gebouwen meteen door naar het fonds Cityforward, dat tot doel heeft die gebouwen milieu- en energievriendelijk te maken. Daarmee is een bedrag van 880 miljoen euro gemoeid. Met een oppervlakte van 300.000 vierkante meter in de Leopoldwijk gaat het om één van de grootste vastgoedprojecten de komende jaren in Brussel.

Cityforward werd opgericht door de FPIM en de verzekeraar Ethias. Door de gebouwen van de Europese Commissie in Brussel te verduurzamen wil het fonds de aanwezigheid van de Europese instellingen in onze hoofdstad verankeren. Om het renovatieproject te bekostigen gingen beide partijen op zoek naar bijkomende institutionele investeerders.

Publiek kapitaal moet project redden

Uit een persbericht blijkt dat ze die hebben gevonden bij de Brusselse investeringsmaatschappij finance&invest.brussels en de grootbank Belfius. De andere banken KBC, ING en BNP Paribas Fortis kwamen enkel met leningen over de brug. Cityforward zou in totaal 460 miljoen euro kapitaal opgehaald hebben. Bijna de helft daarvan komt van FPIM. Private investeerders bleken, als gevolg van de fors gestegen rente, niet zeer geïnteresseerd in het project.

Met de aankoop en renovatie van de gebouwen is een bedrag van naar schatting 2 miljard euro gemoeid. De uitvoering van het project is in handen van fondsbeheerder Whitewood, dat de middelen van Cityforward beheert. Van de vastgoedportefeuille zal Cityforward 70 procent ombouwen tot duurzame en milieuvriendelijke kantoorruimte, en 30 procent tot woningen en appartementen. Tegen 2028 zouden de eerste gebouwen klaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content