Februari werd negende zwarte faillissementenmaand op rij
In 2013 blijft het net als vorig jaar onophoudelijk faillissementen regenen. Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiebureau Graydon.
In 2013 blijft het net als vorig jaar onophoudelijk faillissementen regenen. Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiebureau Graydon.
In februari gingen in ons land 923 bedrijven over de kop, een stijging met 4,4 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Een nieuw record, want nooit eerder werden in een februarimaand zo veel faillissementen uitgesproken.
Bovendien werd volgens de berekeningen van Graydon in de tweede maand van het jaar voor de negende keer op rij het maandrecord gebroken.
Opvallend is dat waar de stijging zich tot voor kort louter in Vlaanderen situeerde, nu ook de andere landsgedeeltes ‘volop in de klappen delen’.
Over de eerste twee maanden van dit jaar noteerde, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, Vlaanderen een stijging van het aantal faillissementen met 14 procent, Wallonië met 20 procent en Brussel met 33 procent.
De bouwnijverheid (+43 procent), de kleinhandel (+36 procent) en de zakelijke dienstverlening (+35 procent) zijn de sectoren die het zwaarst werden getroffen.
Als vanzelfsprekend weegt een zwarte faillissementenmaand ook op de werkgelegenheid. In januari en februari gingen er als gevolg van een faillissement al 4.729 banen verloren. Dat is de hoogste waarde van de afgelopen 10 jaar en een toename met 12 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
In een reactie op de faillissementscijfers zegt Karel Van Eeetvelt, topman van ondernemersorganisatie Unizo, dat de bedrijven in ons land gewurgd worden door de fiscale druk en hoge loonkosten. “Als de beleidsmakers nu geen actie nemen, doen ze het nooit”, aldus Van Eetvelt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier