Europese grootbanken hebben te kleine kapitaalbuffer

© AFP
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

Enkele bekende Europese grootbanken, zoals Deutsche Bank en Crédit Agricole, hebben nog altijd een te kleine kapitaalbuffer. De Belgische banken scoren redelijk goed.

Enkele bekende Europese grootbanken, zoals Deutsche Bank en Crédit Agricole, hebben nog altijd een te kleine kapitaalbuffer, zo blijkt uit een onderzoek van Trends. De Belgische banken scoren redelijk goed. Door hun balansen af te bouwen hebben zij de voorbije jaren hun kapitaalratio’s verbeterd.

Volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde vormt de bankensector het grootste probleem van de eurozone. Zij vindt dat Europa de sector dringend moet herkapitaliseren en herstructureren. De vrees van Lagarde komt voort uit het feit dat de banken nog altijd te veel risico’s op hun balans hebben, waar te weinig kapitaal tegenover staat.

Nochtans afficheren de meeste Europese banken redelijk goede kapitaalratio’s. Daarom onderzocht Trends, in samenwerking met de denktank CEPS, een staal van Europese banken, niet enkel op de klassieke risicogewogen kapitaalratio’s maar ook op de leverage ratio, die de verhouding eigen vermogen op het totaal van de activa weergeeft. Deze parameter geeft een goed beeld van de weerbaarheid van een bank bij grote schokken.

Uit het onderzoek blijkt dat een aantal Europese banken nog altijd te groot zijn en in verhouding te weinig kapitaal aanhouden. Banken zoals BNP Paribas, Société Générale, Crédit Agricole en Deutsche Bank zitten onder de norm van 3 procent eigen vermogen op balanstotaal zoals vastgelegd in het Bazel III-akkoord. BNP Paribas, waarin de Belgische staat een belangrijke deelneming bezit, heeft de voorbije jaren echter een hele weg afgelegd op het vlak van schuldafbouw en kapitaalversterking.

De grootste probleemgevallen zijn Deutsche Bank en Crédit Agricole, die heel zwakke leverage ratio’s halen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor crisissen. Het is dan ook geen toeval dat Deutsche Bank begin deze week een kapitaalverhoging van 2,8 miljard euro aankondigde.

De Belgische banken komen redelijk goed uit het onderzoek. Zij hebben de voorbije jaren hun balansen fors afgebouwd en vooral daardoor de kapitaalratio’s verbeterd. Toch blijft het uitkijken: banken als Dexia, Belfius en KBC komen maar net boven de 3 procent norm uit. En iedereen is het erover eens dat 3 procent als leverage ratio een veel te lage kapitaalvereiste is. De Oeso schuift 5 procent naar voor, en volgens de auteurs van het boek The Bankers’ New Clothes zou er een minimum van 20 procent moeten opgelegd worden.

Lees de volledige doorlichting van de Europese bankensector in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content