Europa veegt fiscale deals met Fiat en Starbucks van tafel
De Europese Commissie is van oordeel dat Luxemburg en Nederland belastingvoordelen hebben toegekend aan respectievelijk autobouwer Fiat en koffieketen Starbucks die in strijd zijn met de Europese regels rond staatssteun.
Luxemburg en Nederland moeten de onbetaalde belastingen – ter waarde van 20 à 30 miljoen euro per bedrijf – alsnog innen, heeft commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager bekendgemaakt.
Tax rulings
De strijd van de Europese Commissie tegen de zogenaamde ‘tax rulings’, specifieke belastingvoordelen die lidstaten aan multinationals geven, leidt vandaag voor het eerst tot een terugbetalingsbevel. Belastingen zijn een nationale bevoegdheid, maar de Europese Commissie vindt dat ze mag tussenkomen als de belastingafspraken eigenlijk staatssteun vormen. Staatssteun is wel een werkdomein van de Commissie.
“Ik hoop dat deze boodschap door de besluiten van vandaag zowel de regeringen van de lidstaten als de ondernemingen bereikt. Alle ondernemingen, groot en klein, multinationals en andere, moeten billijk belastingen betalen”, aldus de Deense eurocommissaris voor Mededinging Vestager.
Nederland en Luxemburg moeten de onbetaalde belastingen terugvorderen om het oneerlijk concurrentievoordeel ongedaan te maken en om te garanderen dat de bedrijven op dezelfde manier behandeld worden als andere in vergelijkbare situaties.
‘Belastbare winst’
Op zich is een fiscale ruling nochtans perfect legaal. Het gaat om een administratieve brief waarin de belastingdienst een onderneming duidelijkheid verschaft over hoe de vennootschapsbelasting berekend zal worden of over het gebruik van bijzondere belastingregels. Maar in het geval van Fiat en Starbucks werden volgens de Commissie ‘kunstmatige en complexe methoden goedgekeurd om de belastbare winst voor de ondernemingen te bepalen, die de economische realiteit niet weerspiegelen’. “Er worden met name prijzen vastgesteld voor goederen en diensten die tussen de ondernemingen van de Fiat- en de Starbucks-groep verkocht worden, zogenaamde ‘verrekenprijzen’, die niet marktconform zijn”, legt de Commissie uit. “Als resultaat daarvan wordt het grootste deel van de winst van de koffiebranderij van Starbucks naar het buitenland verschoven, waar ze evenmin wordt belast. De financieringsmaatschappij van Fiat betaalt maar belastingen op een klein deel van de werkelijke winst.”
De Commissie voert nog andere onderzoeken, onder meer naar de fiscale ruling voor overwinst in België. Maar de Commissie onderstreept dat wat ze nu heeft beslist over Fiat en Starbucks, niets zegt over de resultaten van de nog lopende onderzoeken in België, Ierland en Luxemburg. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier