Vrije Tribune
‘Europa kan WK voetbal vergeten’
Het laatste WK voetbal in Europa dateert al van 2006. Volgens Ben Leonard, een student van Capitant, keert het WK ten vroegste terug naar Europa na de edities in Rusland en Qatar.
Elke maand laat trends.be een student van Capitant aan het woord.
Vandaag is het de beurt aan Ben Leonard.
Huiszoekingen, arrestaties en schorsingen. De recente ontwikkelingen brachten de FIFA niet bepaald goed in beeld. Voeg daarbij nog eens voorzitter Hayatou die in slaap valt op zijn eigen persconferentie en je krijgt een cocktail van slecht beheer en een wankel imago. Jarenlang heeft de FIFA zich als koning te rijk gedragen. Met als gevolg dat het ene lijk na het andere uit de kast valt. Het nieuwe schandaal is eigenlijk al alom bekend maar werd nog niet gezien in het licht van de recente ontwikkelingen rond staatssteun.
Combinatie van staatssteun en taks ballonnen rond de stadia
U heeft het waarschijnlijk wel gelezen, rulings en andere afspraken minimaliseren de belastbare basis van ettelijke multinationals zoals Mc Donalds, Starbucks en Fiat. Deze zouden via art 107 TFEU. als staatssteun gezien kunnen worden en de Europese Commissie staat klaar om de staten het geld te laten terugvorderen.
Herinnert u zich nog, de moedige kandidatuur van België en Nederland om het wereldkampioenschap in 2018 te organiseren? Moedig en naïef tegelijk. Het nam FIFA maar 1 bezoekje om ons land uit te sluiten. Onze beleidsmakers weigerden terecht op basis van een democratische belastingsysteem niet in te gaan op de excessieve eisen van de FIFA. Deze excessieve eisen bestaan onder andere uit vrijstelling van belasting op lonen en prijzengeld en geen btw betalen op de toegangstickets van de voetbalmatchen. Landen die dit toegaven zouden zich nu schuldig kunnen maken aan illegale staatssteun volgens artikel 108 TFEU. Daardoor zouden organiserende Europese landen de gederfde belastinginkomsten dienen terug te vorderen van de FIFA. Het opzetten van zulke ‘non-tax shells’ rond de stadia is selectief en zorgt voor oneerlijke concurrentie. Dit zijn net de twee belangrijkste elementen voor het kwalificeren van taks voordelen als ‘state aid’.
‘Europa kan WK voetbal vergeten’
Waarom werd deze praktijk nog niet aangepakt?
De reden dat aan de speciale wereldkampioenschapsregeling van de FIFA vandaag de dag nog geen aandacht aan besteed werd is dat de inspecteurs een ellelange lijst hebben (Lees 300) met verdachte zaken. Deze zaken bevatten onder andere de bekende multinational cases zoals Fiat en Starbucks. Sportactiviteiten die op deze lijst staan worden vooralsnog vaak niet aangepakt vanwege sterk lobbywerk binnen de sportwereld. Verder zijn er slechts enkele tientallen inspecteurs om al het loopwerk uit te voeren om zo in alle zaken hun inzage te doen. Dit terwijl er duizenden adviseurs en advocaten rond deze zaken van staatssteun werken. Maar de voornaamste reden is dat de agenda in de eerste plaats wordt bepaald door de pers. Bijgevolg worden deze schandalen slechts selectief aangepakt naar gelang de zaak het nieuws op voorpagina haalt.
Volgende WK op de maan?
Het laatste WK in Europa dateert al van 2006 en zal pas ten vroegste terugkeren na de edities in Rusland en Qatar. Brazilië had geen sterke onderhandelingspositie en hield quasi geen belastingcent over aan het bezoek van het wereldkampioenschap in 2014. Verder is in Rusland is bijna alles mogelijk na een goed gesprek met Putin en in Qatar worden gewoonweg geen belasting betaald. Jammer, want Qatar bezit alles behalve een voetbalcultuur en in Europa zou de Europese Commissie wel eens haar aandacht kunnen vestigen op de taks akkoorden die gesloten werden met de FIFA. Een terugkeer naar Europa aan huidige voorwaarde lijkt niet mogelijk. Als de FIFA dan toch enkel kijkt naar de belastinggraad stel ik voor dat we het volgende WK op de maan spelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier