Europa geeft Apple boete van 1,84 miljard euro voor manipulatie muziekstreamingdiensten
De Europese Commissie legt de Amerikaanse technologiereus Apple een boete van 1,84 miljard euro op omdat het bedrijf zijn macht in de markt voor muziekstreamingdiensten misbruikt. Dat heeft de Commissie maandag bekendgemaakt.
Consumenten die een iPhone of iPad hebben en dus met Apples besturingssysteem iOS werken, kunnen door de ontwikkelaar van de muziekstreamingdienst waar ze een abonnement op hebben onvoldoende geïnformeerd worden over alternatieve of goedkopere formules, buiten de app om. Dat is omdat de App Store van Apple in Europa het enige platform is dat ontwikkelaars kunnen – en mogen – gebruiken om (potentiële) klanten te bereiken.
Zulke praktijken zijn in de Europese Unie niet toegelaten, stelt de Commissie. Daarom legt ze Apple een boete van meer dan 1,8 miljard euro op.
Op haar persconferentie gaf Europees commissaris voor Concurrentiebeleid Margrethe Vestager enkele voorbeelden van wat zij de ontoelaatbare praktijken van Apple noemt. Zo is het ontwikkelaars van streamingapps (Spotify, Deezer…) niet toegestaan om hun abonnees in de app zelf te informeren over andere formules.
Ontwikkelaars mogen in hun apps ook geen hyperlinks integreren naar hun eigen websites, en mogen hun klanten zelf niet contacteren buiten de App Store van Apple om, zoals via e-mail. ‘Zo blijven miljoenen gebruikers in het ongewisse over alle opties waar ze over beschikken’, aldus Vestager.
Apple hanteert dit beleid al bijna tien jaar. Het heeft er ook toe geleid dat de gebruikskosten die Apple aan de streamingontwikkelaars aanrekent, voor hogere abonnementsprijzen hebben gezorgd. Omdat Apple de facto over een marktmonopolie beschikt, hebben ontwikkelaars slechts de keuze tussen het aanvaarden van de opgelegde voorwaarden, of het verlaten van de App Store – en dus het verliezen van alle iOS-gebruikers onder hun abonnees.
De boete die nu opgelegd is, moet met 1,8 miljard euro hoog genoeg zijn om Apple te doen afzien van zijn beleid. Het bedrijf wordt ook verplicht de gelaakte voorwaarden te schrappen.
Het onderzoek naar het beleid van Apple ten aanzien van ontwikkelaars die van de App Store gebruik willen maken, liep al sinds juni 2020.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier