Eline De Munck (Odette Lunettes): ‘Ik ben mijn werk, en ik vind dat een zegen’

ELINE DE MUNCK. "Ik ben heel Nederlands in mijn communicatie: direct, eerlijk en transparant."
Julien De Wit
Julien De Wit Columnist

Eline De Munck (37) is ondernemer, voormalig tv-gezicht en de oprichter van Odette Lunettes, een brillenmerk dat in dertig landen actief is. Ze legt uit hoe ze haar bedrijf uitbouwde, waarom geven loont en hoe Beyoncé haar inspireert.

Bekijk/beluister de podcast of lees daaronder verder:

Wat was de aanleiding om Odette Lunettes op te richten?

ELINE DE MUNCK. “Eigen frustratie. Ik vond geen bril die paste bij mijn stijl en persoonlijkheid. En ik wist, als ik dat ervaar, dan zijn er vast veel anderen in hetzelfde geval. Toen ik als eerste vrouw op tv een bril als fashion item droeg, kreeg ik massa’s vragen. Ik wilde niet zomaar een monturenlijn, ik wilde een merk met storytelling, identiteit en beleving. Een bril staat op je gezicht, het is het eerste wat mensen zien. Dan moet die uitstralen wie jij bent.”

Heb je ondernemen ergens geleerd? Of zat het in je bloed?

DE MUNCK. “Mijn familie zat vol zelfstandigen, bakkers, schilders, garagisten. Mijn mama werkte voltijds en was pedicure in bijberoep. Ik heb nooit in loondienst gewerkt. Eerst als zelfstandige op tv, later met mijn eigen merk. Dat laatste is echt een ander beestje. Als presentator ben je een schakel in de ketting, nu moet ik zorgen dat de hele ketting klopt én er goed uitziet.”

Je combineert ondernemerschap met het moederschap. Hoe lukt dat?

DE MUNCK. “Goed, eigenlijk. Als ondernemer heb ik flexibiliteit. Mijn dochter is soms gewoon mee op locatie met een babysit. Op woensdag blijft ze bij mij. Ik integreer haar in mijn leven en zij leert zo dat werken en zorgen perfect samengaan. Dat is een luxe die veel moeders in loondienst niet hebben.”

Stel, je dochter wil later ook ondernemen. Wat geef je haar mee?

DE MUNCK. “Doe het, en neem je verantwoordelijkheid. Mijn ouders leerden me: als je iets kiest, maak het af. Begin je aan een hobby? Dan doe je die minstens voor een seizoen. Die lijn trek ik door in mijn ondernemerschap en mijn moederschap. Je hoeft niet perfect te zijn, maar je moet wel consequent zijn. Dat geeft richting en rust.”

Je straalt zelfverzekerheid en vertrouwen uit, maar zit er ook twijfel in jou?

DE MUNCK. “Tuurlijk. Maar ik geloof niet in angst als leidraad. In België relativeren we ambitie al snel. Ik heb dat afgeleerd. Mijn doel is werelddominantie. Ja, mensen lachen dan. Als iemand in New York een Odette koopt, is dat al wereldverovering. Elke stap telt. De term imposter syndrome probeer ik bewust te vergeten (lacht). Natuurlijk voel je soms twijfel, zeker als je in een domein stapt waar je geen opleiding in hebt gevolgd. Maar ondernemen gaat daar net over: iets doen zonder dat er een handleiding voor bestaat. Falen hoort daarbij. Wat je vooral niet moet doen, is jezelf op voorhand onderuithalen.”

Wat betekent leiderschap voor jou?

DE MUNCK. “Voor mij is dat vooral helderheid en voorspelbaarheid bieden. Ik ben, zoals ik het noem, heel Nederlands in mijn communicatie: direct, eerlijk en transparant. Mensen weten exact waar ze aan toe zijn, omdat ik alles in het gezicht zeg. Geen omwegen, geen verborgen boodschappen. Dat creëert rust en duidelijkheid. En dat krijg je ook terug, mensen durven sneller feedback te geven, en dat verhoogt de efficiëntie enorm.”

Je werkte lang op tv. Helpt dat je als ondernemer?

DE MUNCK. “Enorm. Ik leerde spreken, denken in soundbites, mezelf positioneren. Alleen als presentatrice was ík het product, nu is Odette Lunettes het product. Dat is rustgevender. Ik moest vroeger schreeuwen om geboekt te worden. Nu spreek ik als ik iets te vertellen heb. Ik weet intussen ook dat ik niet de beste ben in alles, maar ik ben wel goed in dingen in de markt zetten.”

Wat maakt je daarin succesvol?

DE MUNCK. “Authenticiteit. Alles komt vanuit mij. Mijn team weet dat ik extreem direct ben. Daardoor weet iedereen waar hij of zij staat. Dat creëert veiligheid. Het helpt ook dat ik een compagnon heb die mijn tegenpool is: beredeneerd, zakelijk, rationeel. Ik spring, hij zorgt voor de parachute.”

Hoe financierde je de opstart?

DE MUNCK. “De eerste zeven jaar betaalde ik mezelf geen loon, mijn vennoot ook niet. We werkten allebei daarnaast, ik als presentatrice, hij als regisseur. Met die inkomsten investeerden we in onze blinde vlekken. Als wij iets niet konden, huurden we expertise in. Ondernemen is niet alles zelf doen. Het is ook weten wat je níét moet doen.”

‘Ondernemen is iets doen zonder dat er een handleiding voor bestaat’

Waar geef je graag geld aan uit?

DE MUNCK. “Aan mode. Dat is ook mijn sector. Ik vind dat je moet uitstralen wat je verkoopt. Een designerjurk is soms even belangrijk als een strategisch plan. Geven is essentieel. Wij sturen vaak brillen op naar mensen die we bewonderen. Niet omdat ze iets moeten terugdoen, maar omdat het past bij ons merk. Die generositeit komt negen op de tien keer terug.”

Je zei ooit: ‘Ik ben mijn werk.’ Vind je dat niet gevaarlijk?

DE MUNCK. “Nee, voor mij is dat net een zegen. Mijn werk voelt niet als werk omdat het intrinsiek verbonden is met wie ik ben. Alles wat ik doe – of dat nu een winkelbezoek, een presentatie of een productontwikkeling is – vertrekt vanuit eenzelfde missie. Ik weet dat voor anderen werk en privé gescheiden moeten blijven om mentaal gezond te blijven, maar ik haal juist energie uit die verwevenheid. En als ik even niets wil doen? Dan kruip ik in de zetel. Ook dat hoort erbij.”

Je spreekt in de podcast over zangeres Beyoncé als rolmodel. Wat leer jij van haar als ondernemer?

DE MUNCK. “Beyoncé is voor mij het toonbeeld van consistentie, discipline en controle over je eigen narratief. Ze is een performer, maar ook een strateeg. Elk jaar brengt ze een album uit met een bijpassende film. Ze weet exact hoe ze zich toont en waar ze zich afschermt. Die balans tussen zichtbaarheid en controle inspireert me enorm. Ze werkt zich kapot, elke show is 100 procent. Dat geeft mij het gevoel dat ik ook altijd net dat tikkeltje harder kan gaan.”

Wat betekent voor jou ‘CEO van je leven’ zijn?

DE MUNCK. “Zelf controle nemen over de keuzes die je maakt. Je bent de som van de consequenties van je beslissingen. Dat klinkt zwaar, maar het is juist bevrijdend. Niemand anders zit aan het stuur. Jij wel.”

CEO van Mijn Leven

In de podcast CEO van Mijn Leven praten Esohe Weyden en Julien De Wit wekelijks met jonge, ambitieuze mensen over hun leven en carrière. De podcast wordt ook uitgezonden op Trends Z.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content