Eenmanszaak levert fruit met een hoekje af
De berg voedseloverschotten met het etiket ‘onbruikbaar’ neemt soms hemeltergende proporties aan, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Joran Vuye zette zijn frustratie daarover om in een zakenidee.
Een gedeukte tomaat, een krom gegroeide komkommer of fruit met een hoekje af, het is allemaal best nog bruikbaar en lekker, zo vond de twintiger Joran Vuye. Zijn eenmanszaak Re-Fruit recupereert dat aanbod en zoekt er afnemers voor. Dat is volgens Vuye een succes. Nu is het nog een verhaal op kleine schaal in Ronse, maar in het najaar wil hij zijn concept voor het eerst uitrollen in een nog nader te bepalen middelgrote stad. “Ik maak boeren en consumenten gelukkig”, zegt hij. “Bij de eersten ga ik het overschot opkopen en de tweede groep – burgers, traiteurs, broodjeszaken – neemt het aanbod af. Alles is overigens door het Voedselagentschap goedgekeurd.”
“Mijn grote ambitie is de voedselverspilling tegen te gaan”, zegt Vuye. “Mijn aanbod is niet enkel goedkoper omdat het licht beschadigd is, maar ook omdat Re-Fruit een directe brug slaat tussen de landbouwer en de consument. Zo kosten mijn asperges 5 euro per kilogram, in de winkel betaal je 9 euro.”
“Ik beschouw het als mijn bijdrage tot het maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt Vuye, die in Nederland werd geselecteerd voor een startersprijs. “De cijfers over nodeloze verspilling van voedsel die de Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties publiceert, hebben me aan het denken gezet. Uit dat rapport bleek dat in Vlaanderen ongeveer 2 miljoen ton eetbaar voedsel wordt weggegooid.”
Re-Fruit zal aanwezig zijn op de Food Wast Challenge op 26, 27 en 28 augustus in Groot-Bijgaarden, een organisatie van de vzw FSE Network en Act4Change, met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant en van Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier