Economische bedrijvigheid eurozone sterkst gegroeid in 21 jaar
De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli gegroeid aan het sterkste tempo in 21 jaar, door verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Britse marktonderzoeker Markit.
De samengestelde inkoopmanagersindex, die de economische bedrijvigheid in de industrie en de dienstensector weerspiegelt, steeg naar een stand van 60,6. Dat is het hoogste niveau sinds juli 2000. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. In juni stond de index op 59,5.
Met name in de dienstensector, met onder meer horeca, kleinhandel en toerisme, gaan de zaken steeds beter nu de coronamaatregelen in veel Europese landen worden afgebouwd. De economische activiteit steeg er het meest in vijftien jaar. Consumenten geven weer meer geld uit in de winkel en op restaurant, en gaan ook weer meer reizen.
In de industrie zwakte de groei wel wat af in vergelijking met juni. Hier blijven problemen in de toeleveringsketen een rol spelen, waardoor de productie wordt afgeremd.
‘De eurozone maakt een zomergroeispurt door dankzij het versoepelen van de coronamaatregelen’, zei Markit-hoofdeconoom Chris Williamson vrijdag. Hij gaf wel aan dat de oprukkende deltavariant van het coronavirus risico’s inhoudt, want door nieuwe uitbraken kunnen de leveringsproblemen nog verergeren en ook de prijzen verder de hoogte in jagen.
In het Verenigd Koninkrijk zwakte de groei van de economische activiteit in juli af in vergelijking met de voorgaande maand, precies als gevolg van tekorten aan personeel en grondstoffen, aldus Markit.
De vraag in de eurozone blijft hoog en dus verwacht Markit ook in augustus positieve cijfers.