DOW EN DUPONT HERTEKENEN CHEMIELANDSCHAP
De Amerikaanse industriereuzen Dow Chemical en DuPont tekenen voor de grootste fusie in de geschiedenis van de chemiesector. De geboorte van de nieuwe mastodont DowDuPont is de prelude voor een opsplitsing van de fusiegroep in drie delen.
DowDuPont, het fusiebedrijf dat ontstaat uit de samensmelting van Dow Chemical en DuPont, wordt met een gecombineerde omzet van zowat 87 miljard dollar de wereldwijde nummer één in de chemiesector, voor het Duitse BASF. Het zal worden geleid door de 59-jarige Ed Breen, die nu CEO van DuPont is. Andrew Liveris, de CEO van Dow, wordt uitvoerend voorzitter. De operatie gebeurt door een aandelenruil. Beleggers krijgen één aandeel van DowDuPont per aandeel van Dow, en 1,282 aandelen van DowDuPont per aandeel van DuPont.
Drie onafhankelijke bedrijven
In een volgende fase wordt de fusiegroep opgesplitst in drie onafhankelijke, beursgenoteerde bedrijven die elk leider zijn in hun domein. Een van die nieuwe ondernemingen focust op landbouwproducten zoals gewasbeschermingsmiddelen en genetisch gewijzigde zaden, en stoot in omvang het Amerikaanse Monsanto van de troon. Een tweede omvat vooral de kunststoffenactiviteiten. Een derde bedrijf groepeert de speciale producten, gaand van elektronische materialen tot voedingsingrediënten.
“Deze transactie is een game changer voor onze sector”, zegt Dow-baas Liveris in een mededeling. Ondanks de omvang en de complexiteit verwachten analisten geen al te grote problemen om het akkoord goedgekeurd te krijgen. Problemen met de mededingingsautoriteiten kunnen worden vermeden door activiteiten te verkopen. De grootste aandacht van de concurrentieoverheden zal gaan naar de landbouwactiviteiten.
Eerste stap
Het verstandshuwelijk tussen Dow en DuPont voert de druk op voor de concurrenten in landbouwchemicaliën en -zaden, die al vruchteloos hadden geprobeerd een samenwerkingsdeal te sluiten. Zo wilden ook zij sterker staan in deze tijden dat de vraag naar landbouwproducten flink daalt, als gevolg van de lagere prijzen voor hun gewassen en de sterke dollar. Zo had Monsanto alles op alles gezet voor een overname van Syngenta, om de markt voor zaden en pesticiden te domineren. Maar het moest zijn bod in augustus noodgedwongen intrekken.
De geruchtenmolen had het ook over het samengaan van de agrodivisies van DuPont, Dow en Syngenta, en eerder werd gespeculeerd over een deal tussen DuPont en Dow, maar enkel in gewasbeschermingsproducten. Intussen ligt bij Syngenta ook een overnamevoorstel van het Chinese ChemChina op tafel.
Analisten gaan er hoe dan ook van uit dat Dow en DuPont de eerste stap hebben gezet in de verdere consolidatie in de landbouwsector. Zij kijken vooral in de richting van Monsanto en verwachten dat dit snel een nieuwe poging doet om Syngenta in te lijven.
In de sterren geschreven
Dat er iets moest gebeuren bij DuPont, stond in de sterren geschreven. De uitvinder van vermaarde producten zoals de antikleeflaag Teflon en het kogelwerende kevlar heeft er een woelig jaar op zitten. Voor de zomer had toenmalig CEO Ellen Kullman nog haar gevecht gewonnen met de aandeelhoudersactivist Nelson Peltz, die toen absoluut een opdeling van het bedrijf wilde. Kullman kwam niet ongeschonden uit die strijd en stapte in oktober op.
Dat ze vorige maand door Breen werd opgevolgd, deed al vermoeden wat er zou volgen. Breen had acht jaar geleden al het technologieconcern Tyco opgesplitst in drie delen. Ook bij Dow, dat onder meer piepschuim ontwikkelde, was er heel wat druk van de aandeelhouders om het bedrijf op te delen.
DuPont telt 54.000 personeelsleden, Dow 53.000. In België zijn dat er respectievelijk 700 en 150. Dow en DuPont rekenen erop dat zij in de eerste twee jaar samen ongeveer 3 miljard dollar kunnen besparen. DuPont liet in een afzonderlijke mededeling weten dat het volgend jaar al voor 700 miljoen dollar kosten zal besparen.
De artikelen op deze pagina’s verschenen de voorbije week al in The Daily Trends, het dagelijkse nieuwsmagazine van Trends. Als abonnee leest u The Daily Trends gratis op thedailytrends.be, of via de app.
BERT LAUWERS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier