DLA Piper uitgeroepen tot advocatenkantoor van het jaar op Trends Legal Awards 2017
Voor het vierde opeenvolgende jaar heeft Roularta (uitgever van Trends) de Trends Legal Awards georganiseerd. Dit evenement bekroont de meest performante advocatenkantoren in België. Het advocatenkantoor DLA Piper werd dit jaar door de jury uitgeroepen tot ‘Best Law Firm’.
In aanwezigheid van de meest gerenommeerde zakenkantoren van België zijn op 18 oktober de Trends Legal Awards uitgereikt in de Kelders van Cureghem in Brussel. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de Nederlandse auteur en journalist Joris Luyendijk leidden de ceremonie in. De hoofdprijs ging naar DLA Piper, dat op het podium geflankeerd werd door twee andere kantoren, Monard Law en CMS DeBacker.
Die bedrijven zijn gebaseerd op zeer verschillende modellen. Monard Law is een lokale speler die zich vooral richt op adviesverlening aan kmo’s. Het bedrijf is sterk aanwezig in Vlaanderen en begint nu ook vaste voet aan de grond te krijgen op de Franstalige markt.
‘Als advocatenkantoor moeten we onze horizon verruimen’
Met de benoeming van een professionele CEO die niet uit de advocatuur komt toont het bedrijf aan dat het durft te innoveren. CMS is een Brussels zakenkantoor dat in 2005 fuseerde met de firma DeBacker en dat deel uitmaakt van een niet-geïntegreerde internationale alliantie.
DLA Piper is een wereldwijd actief advocatenkantoor dat focust op bedrijven met internationale activiteiten. Het is met ruim 3500 advocaten aanwezig in veertig landen. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf haalde in 2016 een omzet van 2,47 miljard dollar. Volgens de gespecialiseerde consultant MergerMarket was DLA Piper vorig jaar betrokken bij ruim 470 fusie- en overnameoperaties, goed voor een totale waarde van ongeveer 126 miljard dollar. Dat maakt van het bedrijf het meest actieve zakenkantoor op de fusie- en overnamemarkt.
Partnerduo
In België telt DLA Piper meer dan 120 advocaten verdeeld over Brussel en Antwerpen. “Onze strategie is gericht op bedrijven met een wereldwijde voetafdruk”, zegt Annelies Verlinden, managing partner van DLA Piper. “Wij begeleiden onze cliënten op lange termijn, waar ook ter wereld”, vervolgt Kristof De Vulder, eveneens managing partner. Dat is een van de specifieke kenmerken van het advocatenkantoor: het wordt al drie jaar geleid door een partnerduo.
Het voordeel van die formule is dat de managing partners hun advocatenwerk niet hoeven op te geven. Het managen van de structuur neemt weliswaar enige tijd in beslag, maar doordat het werk op vier schouders rust, kunnen ze zich blijven wijden aan hun cliënten.
Als internationaal kantoor werkt DLA Piper vanzelfsprekend aan bepaalde dossiers die in andere landen zijn binnengehaald. Maar het Belgische kantoor weigert zichzelf te zien als een eenvoudige Belgische onderaannemer. “Wij zijn geen filiaal. Onze lokale verankering is zeer sterk. Wij kennen de Belgische markt, de hoven en rechtbanken en onze concurrenten. En wij zetten sterk in op een van onze troeven: de nabijheid van de Europese instellingen”, onderstreept Annelies Verlinden.
‘We zetten sterk in op een van onze troeven: de nabijheid van de Europese instellingen’
Die nabijheid is cruciaal in een juridische markt waarin alles wat te maken heeft met regelgeving en met compliance (conformiteit, nvdr) met de regelgeving in ruime zin, in sneltempo evolueert. Daarom heeft het kantoor een zogenoemde regulatory hub opgericht in Brussel, waar alle juridische expertise van het bedrijf in die materie verzameld wordt.
De bescherming van persoonlijke gegevens is een ander expertisedomein waarmee het kantoor zich wil onderscheiden. Met de komst van de nieuwe Europese regelgeving (de befaamde GDPR) zitten bedrijven die de regelgeving binnenkort moeten naleven, met heel wat juridische vragen. In die zeer specialistische sector heeft het Belgische kantoor DLA Piper beslist te innoveren door een applicatie te creëren die volledig gewijd is aan kwesties op het gebied van de GDPR.
“Het is een gestandaardiseerde tool die bedrijven de mogelijkheid biedt snel te controleren of ze alle stappen gedaan hebben om zich voor te bereiden op die nieuwe regelgeving. Het is niet alleen een marketingtool. Hij wordt zeer veel gebruikt, zelfs door sommige van onze concurrenten”, geef Kristof De Vulder aan.
Aanpassen aan een nieuw klimaat
De Belgische juridische markt kampt met een zekere mate van stagnatie. Daarom heeft DLA Piper gekozen voor een ambitieuze veroveringsstrategie. “De sector wordt bedreigd door de automatisering van bepaalde juridische taken. Een deel van de juridische diensten zal in de toekomst worden vervangen. Onze strategie is te focussen op juridische adviesverlening die zich richt op de business van onze cliënten. Als advocatenkantoor moeten we onze horizon verruimen”, weet Annelies Verlinden.
Het kantoor heeft ervoor gekozen naast de traditionele juridische departementen zoals vennootschapsrecht, fiscaal recht en sociaal recht, ook een multisectorale aanpak te ontwikkelen. Het bouwt aan teams die gespecialiseerd zijn in de activiteitsdomeinen van zijn cliënten: energie, media, vastgoed, farma, enzovoort.
Om een beter inzicht te krijgen in de realiteit van de bedrijven, werkt DLA Piper almaar vaker samen met experts, bijvoorbeeld op het gebied van de biowetenschappen of de geneeskunde. Als bewijs van zijn openheid heeft het kantoor zelfs een niet-advocaat als partner benoemd. “We moeten flexibel zijn en ons aanpassen aan een nieuw klimaat”, besluit Annelies Verlinden.
Trends Legal Awards 2017
Voor het vierde opeenvolgende jaar heeft Roularta (uitgever van Trends) de Trends Legal Awards georganiseerd. Dit evenement bekroont de meest performante advocatenkantoren in België. De laureaten worden verkozen door een onafhankelijke jury. De belangrijkste prijs wordt uitgereikt aan het beste advocatenkantoor van België. In deze categorie stellen de kandidaten een dossier samen dat ze verdedigen voor de jury. Er worden ook acht speciale prijzen uitgereikt aan advocatenkantoren actief in uiteenlopende specialiteiten van het ondernemingsrecht. Voor die award moeten de kandidaten een geschreven dossier indienen bij de jury. Dit jaar kende een onafhankelijke jury ook twee nieuwe prijzen uit: “Best practices in HR Award” en “Best practices in Legal Tech Award”. De samenstelling en de rapporten van de jury’s zijn te vinden op www.trendslegal.be.
Het palmares
• Best Law Firm: DLA Piper
• Best Corporate law firm: Freshfields
• Best Tax law firm: Freshfields
• Best Employment law firm: Loyens & Loeff
• Best IP, IT & TMT law firm: DLA Piper
• Best Banking & Finance law firm: Linklaters
• Best Litigation law firm: Intui
• Best Competition & Antitrust law firm: Covington
• Best Real Estate law firm: Linklaters
• Best Legal Tech: DeJuristen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier