Dividendbelofte bpost maakt vakbonden alert

© belga
Roeland Byl redacteur bij Trends

Nu de beursintroductie van bpost nadert, klinken ook de eerste kritische noten.

Nu de beursintroductie van bpost nadert, klinken ook de eerste kritische noten. Sommige waarnemers vrezen meer overheidsbemoeienis, maar de bonden hopen juist dat de beursnotering geen middel is om de werkdruk te verhogen.
Met 174 miljoen euro winst vorig jaar en een voortdurende verbetering van de ebit-marge tot ruim 16 procent geldt bpost als een succesvol bedrijf. Voor het investeringsfonds CVC – al acht jaar aandeelhouder van de posterijen – is dit het ideale moment om zijn participatie substantieel te verminderen. Na de beursgang zal de Belgische overheid nog altijd de grootste aandeelhouder zijn met ruim de helft van de aandelen. CVC houdt minstens nog 15 procent aan en de rest noteert op Euronext.

Ondanks ruim 2,4 miljard euro omzet is bpost niet echt een groeibedrijf. Het afleveren van brievenpost kampt nu eenmaal met de opkomst van de elektronische communicatie. Bpost zag vorig jaar het aantal poststukken dat het dagelijks verwerkt verder teruglopen tot 10,5 miljoen stuks. De jaarlijkse terugval bedroeg de jongste jaren gemiddeld 2,5 procent.

Om dat te compenseren probeert bpost meer omzet te halen uit de verdeling van pakjes, uit ongeadresseerd reclamedrukwerk en uit nieuwe diensten. En dat gaat blijkbaar goed, want sinds 2003, toen Johnny Thijs het roer overnam, is de operationele winst van bpost elk jaar verbeterd.

Verbeterde efficiëntie

Het goede resultaat van bpost is grotendeels het gevolg van een jarenlange verbetering van de efficiëntie. Daarbij heeft het postbedrijf kunnen profiteren van het loyale aanwervingsbeleid uit de jaren zeventig. Toen werden heel wat mensen door de overheid aangeworven om het werklozenprobleem te bestrijden. Dat levert bpost een besparingspotentieel op dat toelaat de personeelskosten via natuurlijke afvloeiingen te doen dalen.

Elk jaar krimpt het personeelsbestand van het postbedrijf dan ook met ruim 1000 werknemers. Werkten er in 2002 nog bijna 40.000 mensen voor de post, dan telt bpost nu in voltijdse equivalenten nog 26.600 werknemers. Voeg daar de investeringen in automatisering bij en de productiviteitsverbetering bedraagt gemiddeld 7 procent per jaar.

Opmerkelijk is dat CEO Thijs bij zijn reorganisaties de vakbonden steeds op dezelfde golflengte kreeg en zo de posterijen uit woelig water wist te navigeren. “Tot op vandaag gelden de onderhandelingsprocedures tussen de directie en de vakbonden als een voorbeeld”, onderlijnt ook ACOD-vakbondsman Jef De Doncker.

Werkdruk botst met dividendpolitiek

Uit het jaarverslag van 2011 valt af te leiden dat de Belgische postmannen al de productiefste van Europa. Toch kondigt Thijs voortdurende efficiëntieverbeteringen aan. De beurs kan daarbij fungeren als hefboom. Dat zou het sociale klimaat onder druk kunnen zetten. Zo liet minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) liet al weten dat “het niet de bedoeling van een beursintroductie kan zijn dat de werkdruk verhoogt”. En ook de vakbonden maken zich zorgen over de impact van de beurs. Zo zegt Marc De Mulder van de liberale vakbond VSOA: “De afgelopen tien jaar zijn gekenmerkt door automatisering en herstructureringen. We hebben dat als vakbond gesteund. We willen nu onder druk van de beurskoers geen compromis moeten sluiten over de werkdruk en de productiviteit.”

Bpost belooft beleggers 85 procent van zijn winst te besteden aan een dividend. Die belofte roept enige scepsis op bij vakbondsman De Doncker: “We willen de consensus behouden, maar het is ook onze taak ervoor te zorgen dat de druk om dividenden uit te keren niet ten koste van het personeel gaat. De marge om de efficiëntie te verbeteren via natuurlijke afvloeiingen is nog niet helemaal op, maar voor ons is het belangrijk dat nu ook de nieuwe activiteiten verantwoordelijk worden voor de rendementsverhogingen.”

Het volledige artikel leest u donderdag in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content