Dit zijn de 15 meest rendabele zelfstandige meubelwinkels in Vlaanderen

Sofie en Kristien Geets van Gero Wonen, de meest winstgevende zelfstandige meubelwinkel in Vlaanderen.
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Onze top vijftien van de meest rendabele zelfstandige meubelwinkels toont aan dat het goed leven blijft van de kruimels die de oppermachtige marktleider IKEA laat vallen.

Uit onze selectie werden de ketens geweerd; in de lijst staan alleen zelfstandige uitbaters met maximaal twee winkels. De meest rendabele winkels liggen aan de rand van de wat kleinere centrumsteden. Met veel parkeerplaatsen, winkels van duizenden vierkante meters, en een heel breed aanbod. Vaak hebben de winkels een eigen restaurant, want meubels kiezen vraagt tijd. Bij Gero Wonen blijft een klant gemiddeld drie uur. Uitbreiding wordt soms letterlijk aan de overkant van de straat gezocht.

Steevast gaat het om Vlaamse familiebedrijven, waar vaak de opvolging is geregeld. Vooraan in de lijst staat Gero Wonen uit Lier, waarvan u de getuigenis hier kunt lezen. Het nummer zes in de lijst, Prenuptia in Genk, viert volgend jaar zijn tachtigjarige bestaan. De vierde generatie van de stichtersfamilie Lus er staat aan het roer. Bij Monikids in Sint-Niklaas, het nummer negen in onze rangschikking, nam de derdegeneratietelg Marieke Van den Poel (37) begin dit jaar de fakkel over. De familie Van den Poel heeft twee winkels, Krea en Colifac, met onder meer een ruim aanbod voor kinderen.

Twee families duiken twee keer op in onze lijst. De familie Verfaillie-Sintobin is de eigenaar van het nummer drie, Top Interieur in Massenhoven, en het nummer tien, Top Mart in Izegem. De familie Govaerts heeft dan weer al zestig jaar een meubelzaak in Lier, Gova Meubelen, goed voor de vijfde stek in onze rangschikking. En ze heeft sinds eind 2008 een tweede meubelzaak aan de Antwerpsesteenweg in Lier, de nv Ygo. Die staat op nummer zeven. Yves Govaerts (57) en zijn zus Sofie (43) zijn de derde generatie aan het roer.

In onze top vijftien hebben maar liefst negen ondernemingen ruim de helft eigen vermogen, bij vaak vrij forse balanstotalen. Het nummer twee, de nv Poppels Meubelhuis, is daar een voorbeeld van. Het bedrijf van de familie Coenen bestaat al 88 jaar. Eric en Stan Coenen zijn sinds 1977 actief in het familiebedrijf.

In de top vijftig van grootste cashflowmakers haalt ook de hekkensluiter, de bv Meubelen Robbrecht in Zwijndrecht, nog een cashflow van 407.000 euro. “Een cash­flow van minstens 400.000 euro is niet slecht”, zegt Pascal Flisch van de financieel-economische databank Trends Business Information. “Dat bedrag volstaat zeker voor de nodige investeringen, ook in bijkomende voorraden. Of de onderneming kan de aandeelhouders trakteren op een dividendenuitkering. De cashflow is de cash die aan het einde van het boekjaar overblijft, na betaling van alle kosten. Het geeft een beeld van de reële rendabiliteit van de onderneming.”

Het aantal bedrijven daalt weliswaar stelselmatig. In 2023 gingen veertien meubelzaken failliet. “Dat is 0,87 procent op een totaal van 1.617 ondernemingen in de sector”, zegt Pascal Flisch. “Dat is iets meer dan het algemene gemiddelde in België, dat tussen 0,65 en 0,70 procent ligt.”

Lees meer:

Partner Content