Trends analyseerde welke van de bedrijven die in België in het coronajaar 2020 zijn opgericht de meeste toegevoegde waarde hebben gecreëerd. Een hoge toegevoegde waarde blijkt echter geen garantie voor winst.
Alyzia Belgium, het Belgische filiaal van de gelijknamige Franse vennootschap, dat als afhandelaar actief is op de luchthaven van Zaventem, staat op plaats één in onze top 25 van bedrijven die in het coronajaar 2020 zijn opgericht en sindsdien de meeste toegevoegde waarde hebben opgeleverd. Trends stelde de lijst op samen met de financieel-economische databanken Trends Top en Trends Business Information op basis van de toegevoegde waarde in absolute cijfers (zie tabel Top 25 van de coronageneratiebedrijven). De toegevoegde waarde is de mate waarin de goederen of diensten die bedrijven verkopen waarde toevoegen aan de grondstoffen die ze hebben ingekocht.

Alyzia Belgium
Alyzia Belgium werd op 26 juni 2020 opgericht. Aan het begin van die maand had Swissport Belgium, toen een van de leidende afhandelaars in Zaventem, het faillissement aangevraagd. De Fransen sprongen in het gat, met tot nu behoorlijke resultaten. Brussels Airlines, de belangrijkste speler in Zaventem, is al sinds 2021 klant van Alyzia. Eind maart werd de licentie voor de afhandelingsactiviteiten tot 2032 verlengd.
Alyzia Belgium is een winstgevende vennootschap, al liep de bedrijfswinst terug in het boekjaar 2023. Dat was vooral te wijten aan de lonenindexatie. “2023 was een jaar met een heel hoge inflatie”, zegt Arnaud De Moor. “We moeten nu eenmaal leven met die automatische indexering. In 2024 is de situatie sterk verbeterd. Ook Frankrijk is een land van hoge lonen.” Deze zomer zou Alyzia in Zaventem 1.350 werknemers hebben, uitzendkrachten inbegrepen.
De bestuurder van het Belgische filiaal is Meryl Sellan (43), de directeur van de grondoperaties en de zoon van de oprichter Serge Sellan. Lees hier meer: ‘Bij Alyzia is er geen enkele keer een actie of staking geweest’.
Toyota valt aan
Het nummer twee in onze top 25 is de Toyota Financial Services Belgium. Het bedrijf boekt sinds zijn oprichting in oktober 2020 verlies. Het overgedragen verlies in de balans van begin april 2023 tot eind maart 2024 bedroeg 14 miljoen euro. Maar de Japanse autoreus kijkt vooral naar de lange termijn. Het filiaal in Zaventem is een leasemaatschappij met in dat boekjaar “meer dan 14.728 actieve contracten in België en 2.195 contracten voor tweedehandse auto’s. De strategie van Toyota is de elektrische markt gefaseerd over een aantal jaren aanvallen. We zien nog niet de vruchten van deze strategie”.
De doorstart van Wibra
Het coronajaar werd ook het jaar van de doorstart van Wibra in België, de Nederlandse winkelketen met huishoudelijke artikels, kleding, textiel, en seizoensgebonden producten. De nv Wibra België ging toen failliet, maar even later herrees de gelijknamige bv. Die keten met 60 winkels in België is winstgevend, volgens de balans van het boekjaar 2023. Het aantal werknemers daalde weliswaar met meer dan de helft, in vergelijking met de vorige vennootschap, naar 200 werknemers.
Het jaar van de gezondheidszorg
De gezondheidssector is met zeven bedrijven sterk vertegenwoordigd in de top 25 van de coronageneratie. Twee van die bedrijven zijn ontstaan door een afsplitsing van bedrijfsactiviteiten. Opella Healthcare Belgium is een filiaal van het Franse medische concern Sanofi. Het is actief in consumentengezondheid en verkoopt voorschriftvrije geneesmiddelen zoals paracetamol. Sanofi wilde zich met de afsplitsing focussen op innovatieve geneesmiddelen. De opsplitsing bleek een succes, want Opella Healthcare Belgium groeide de voorbije jaren sterk in toegevoegde waarde, omzet en bedrijfswinst. Het meest verkochte geneesmiddel in 2023, met bijna 8 miljoen euro goed voor bijna een vijfde van de omzet, was Buscopan, een middel tegen buikkrampen.
Ook Organon Belgium is het resultaat van een afsplitsing. Het filiaal van het Amerikaanse beursgenoteerde concern Merck Sharp & Dome, dat zich toelegt op geneesmiddelen voor vrouwen, is de voorbije jaren eveneens gegroeid. Het bedrijf heeft een zustervennootschap in Heist-Op-den-Berg, waar 1.000 werknemers geneesmiddelen verpakken.
In Wallonië werden in het coronajaar drie nieuwe vennootschappen opgericht die woon-zorgcentra uitbaten. Dat blijkt echter geen riante markt te zijn. De vzw Seniorissim heeft vier centra in Mons en omgeving. De vennootschap wil zich positioneren in het hogere marktsegment, maar kampt met veel concurrentie. Ook de lonenindexering gooide roet in het eten.
Slechter vergaat het de vennootschap Care Vie in Sprimont. Ze behoort tot Curavi, dat drie woon-zorgcentra uitbaat in Wallonië en één in Gent, en deel uitmaakt van de groep ondernemingen van de Vlaamse investeerder Christophe Desimpel. Eind 2023 boekte Care Vie een overgedragen verlies van bijna 3 miljoen euro. Eind maart vorig jaar gebeurde een kapitaalverhoging met 3,75 miljoen euro.
Ook Mariembourg Santé draait zwakkere cijfers. De oprichter is François Mélotte, die actief is met vastgoed en zorginstellingen in Wallonië. MG Healthcare is een groep van zorginstellingen, met onder meer activiteiten in gehandicaptenzorg, onder meer in Ciney, Namur en Verviers.
In volle coronaperiode kwamen ook twee fusies tot stand in de gezondheidssector. Helan Thuiszorg behoort tot de groep Helan, de fusienaam van Partena Ziekenfonds en Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ). De vzw biedt diensten rond thuiszorg, met kraamzorg als belangrijke activiteit. X-Care fuseerde in het coronajaar met de vennootschap Talent in Motion van de Vlaamse ondernemers Jan Van Cauwelaert en Mona Hulsmans. X-Care in Motion, de nieuwe naam van de fusiegroep, levert uitzendkrachten voor de gezondheidssector. Volgens de LinkedIn-pagina werkt de onderneming met 2.700 verpleeg- en zorgkundigen. De hoofdaandeelhouder met 85 procent is Sam Baro, die ook de eigenaar van voetbalploeg AA Gent is. Hij leidt Planet Group, een specialist in hr.
D’Ieteren heeft het moeilijk
De top 25 top 25 van de coronageneratie bevat nog meer vennootschappen die ontstaan zijn uit een hergroepering. Zo heeft het beursgenoteerde D’Ieteren zijn garageactiviteiten geherstructureerd. Die hebben het moeilijk, blijkt uit de balanscijfers van D’Ieteren Centers, een netwerk van Volkswagen-garages in en rondom Brussel. Maar zelfs de garages voor luxemerken als Bentley, Lamborghini en Porsche zijn niet noodzakelijk kaskoeien. PC Brussels zag zijn omzet fors klimmen, maar het nettoresultaat dook in het rood door de sterk gestegen aankoopkosten van de luxewagens.
De Groep Louyet, rond CEO Laurent Louyet, de Manager de L’Année 2024 van Trends-Tendances, doet het beter. De autogroep staat met winstgevende filialen twee keer in onze lijst. Het familiebedrijf Louyet is de grootste verkoper van BMW en Mini in ons land, en specialiseerde zich daarnaast in Britse luxemerken als Rolls-Royce en McLaren.
Van gezonde chocolade tot snijtafels
In onze top 25 top 25 van de coronageneratie staan jammer genoeg nauwelijks productiebedrijven, maar wel hoofdkantoren van productiebedrijven die de productie elders sturen. Empwr is een wereldwijde ontwikkelaar en producent van functionele voedingsrepen zoals chocolade, proteïnen, noten en fruit. Het hoofdkantoor is gevestigd in Gent, maar de fabrieken staan in Canada, Kroatië, Nederland en de Verenigde Staten. Een belangrijke aandeelhouder is het investeringsfonds Waterland. Het voedingsbedrijf maakt zich op voor sterke groei-jaren.
Ook Kongsberg Precision Cutting Systems heeft een belangrijk hoofdkantoor in het Gentse. Het maakt, installeert en onderhoudt digitaal aangestuurde snijtafelsystemen, onder meer voor de verpakkingsindustrie. In Sint-Denijs-Westrem huist het internationale hoofdkantoor, het klantenervaringscentrum en de verkooporganisatie voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De productie gebeurt in het Tsjechische Brno en het onderzoek- en ontwikkelingscentrum bevindt zich in Kongsberg in Noorwegen. Daar werd de onderneming in 1965 opgericht.
De krant L’Avenir
De Waalse mediamarkt is op de sukkel. Dat blijkt ook uit de vennootschap achter de krant L’Avenir. Editions de l’Avenir Presse staat op de zesde plaats in onze top 25. In 2020 kreeg de toen al verlieslatende krant een doorstart via de overname door IPM Group, de uitgever van onder meer La Libre en DH Les Sports. L’Avenir is het nummer drie in Wallonië, met een vijfde marktaandeel, maar in het boekjaar 2023 was de oplage gedaald tot minder dan 65.000 exemplaren. De papieren krantenverkoop ging achteruit, de digitale abonnementen klommen sterk. Het bedrijf had aan het eind van het boekjaar 2023 een negatief eigen vermogen en een overgedragen verlies van 6 miljoen euro.
Consulent voor de NAVO
Een sterke groeier in zowel toegevoegde waarde, omzet als aantal werknemers is Globalization Partners Belgium. De discrete vennootschap in Gosselies bij Charleroi is een consulent die onder meer voor de NAVO werkt.
Nog een sterke groeier is Oliver James Professionals. De consulent voor onder meer financieel en juridisch advies en hr-profielen startte einde januari 2020, nog vóór de pandemie volop losbarstte, een filiaal in België. De moedermaatschappij is Oliver James Associates Group Limited in Manchester.
Diamanthandel heeft het moeilijk
HB Trading in Antwerpen is actief in de diamanthandel. De sector heeft het moeilijk, blijkt uit de balans van het boekjaar 2023. De omzet daalde sterk, door financiële lasten dook het nettoresultaat in het rood. Het jaarverslag van de raad van bestuur staat uitvoerig stil bij de zwakke cijfers. De geopolitieke onzekerheid doet de consumenten aarzelen om diamanten te kopen. Er is ook de concurrentie van kunstmatige diamanten. Het bedrijf wil zich bovendien onderscheiden door eerlijke handel, duurzaamheid en transparantie. Het heeft daarvoor een nauwe samenwerking met de overheid in Botswana, volgens ranglijsten een van de minst corrupte landen in Afrika.