Digitale Agenda veel goedkoper dan gedacht
Volgens een rapport van de marktonderzoeker Point Topic zal het 82 miljard euro kosten om elk Europees gezin snel internet te geven. De Europese Commissie rekent met twee tot drie keer zoveel.
Volgens een rapport van de marktonderzoeker Point Topic zal het 82 miljard euro kosten om elk Europees gezin snel internet te geven. De Europese Commissie rekent met twee tot drie keer zoveel.
Met een nieuw rapport stookt de Britse marktonderzoeker Point Topic het vuur onder de broeiende Europese discussie over de kostprijs van snel internet nog wat hoger. Volgens de Digitale Agenda van eurocommissaris Neelie Kroes moet elk Europees huishouden tegen 2020 internetten tegen minstens 30 megabit per seconde. De helft van de Europese gezinnen moet 100 megabit per seconde hebben. Kroes schatte eerder de benodigde investeringen in nieuwe toegangsnetwerken op 180 tot 270 miljard euro.
Volgens Point Topic zijn de nodige investeringen minder dan de helft van wat Kroes vooropstelt. Point Topic maakte vorig jaar in opdracht van Kroes een inventaris van wat er aan internetinfrastructuur in de EU bestaat. In de pas gepubliceerde studie combineert het onderzoeksbureau die gegevens met publieke socio-economische data van Eurostat en voegt daar kostenmodellen voor de uitrol van snel internet aan toe. Met zijn schatting komt Point Topic dicht in de buurt van de 107 miljard euro die de Europese Investeringsbank in 2011 vooropstelde.
“Wij doen geen aannames over kosten”
Dergelijke schattingen zijn belangrijk om te bepalen in hoever de overheid moet bijspringen. In haar voorstel voor de EU-begroting 2014-2020 aan het Europees parlement en de Raad meende de Commissie dat de privésector hooguit 50 miljard van de 270 miljard euro voor de nieuwe snelle netwerken zelf zou opbrengen. Kroes stelde voor om 9,2 miljard euro EU-geld opzij te zetten om privé-investeringen te stimuleren. Daarvan kreeg ze uiteindelijk maar 1 miljard los.
In maart kwam de Europese Commissie dan met ontwerpwetgeving om het bouwen van netwerkinfrastructuur tot 30 procent goedkoper te maken. De Commissie stelt voor om vergunningsprocedures te versnellen, de terbeschikkingstelling van buizen en andere infrastructuren tegen redelijke voorwaarden te verplichten, bouwvoorschriften aan te passen, enzovoort. Het Europees Parlement en de Raad moeten daarmee nog akkoord gaan.
Nu mailt woordvoerder Ryan Heath van Neelie Kroes: “Wij doen geen aannames over kosten. Ze zijn bijna onmogelijk te berekenen. De cijfers die websites citeren dateren uit 2010 en elk cijfer verandert met de gebruikte technologieën.”
Gros investeringen naar landelijke bevolking
Dat belet niet dat Point Topic met zijn 82 miljard euro nu toch een cijfer naar voren schuift. Het gros van dat bedrag is nodig voor gebieden met hooguit 100 inwoners per vierkante kilometer. Daar woont amper 14 procent van de Europese bevolking, maar ze vergen 63 procent van de investeringen of 52 miljard euro. Slechts 8 miljard euro zou nodig zijn voor de 71 percent van de bevolking in steden met minstens 600 inwoners per vierkante kilometer. De resterende 15 procent van de bevolking in half-landelijke gebieden zou 22 miljard euro aan investeringen vragen.
De oprichter van Point Topic, Tim Johnson, is ook de oprichter van het veel bekendere studiebureau Ovum, nu een deel van Informa. “Wij zijn gewoon een klein adviesbureau, dat een aantal publiek bekende cijfers heeft gecombineerd.”
Zijn rapport trekt enkele beleidsconclusies. In de steden kunnen operatoren de investeringskosten dekken uit hun courante abonnementsinkomsten. Alleen in landen die economisch aan de grond zitten, bijvoorbeeld Griekenland, Spanje en Italië, zou een lichte subsidiëring nuttig zijn. In Athene is bijvoorbeeld 210 miljoen euro nodig. Er is geen investeerder in zicht. “Hier zou een bescheiden overheidsinterventie broodnodige groei vrijmaken.”
Geen subsidies voor België
In landelijke gebieden zijn investeringen in snel internet niet uit commerciële inkomsten te recupereren en zijn de terugverdieneffecten ook relatief klein. De consultant denkt dat een open subsidie voor die investeringen politiek onhaalbaar is. Een vast bedrag per huishouden zou beter zijn, vindt Point Topic. Als richtsnoer schuift de consultant daar 2000 euro naar voren als een gemiddelde investeringsnood over alle landelijke gebieden heen, aan te passen aan de lokale koopkrachtpariteit.
Het voorstel is politiek elegant omdat de landelijke gebieden redelijk verspreid liggen in Europa. Vaak zijn het ook gebieden met een lager dan gemiddeld inkomen per hoofd. Zelfs het rijke Duitsland heeft achtergestelde gebieden in het voormalige Oost-Duitsland. Frankrijk heeft een gebrek aan infrastructuur in zijn dun bevolkte midden.
Alleen de Benelux, Malta, Cyprus en Slovakije zouden voor subsidies totaal uit de boot vallen. Hun investeringsbehoeften zijn ook beperkt: 350 miljoen euro of minder per land, vindt Point Topic. In Ierland en de Baltische staten zijn de investeringsbehoeften relatief het grootst.
De studie van Point Topic laat vragen stellen bij de aanpak van de eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes. In voorstellen die in de Europese Commissie worden besproken, propageert zij een kostenberekeningsmodel voor breedband in de hele EU. Zij hoopt daarmee de prijzen van snelle internetabonnementen door Europa te uniformiseren, ongeacht de grote onderlinge verschillen.
http://point-topic.com/free-analysis/europes-broadband-investment-needs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier