Didier Bellens: ‘Overheidsaandeel Belgacom kan dalen tot 40%’

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Didier Bellens heeft tijdens de economische missie in Californië gezegd dat de participatie van de overheid in Belgacom kan dalen tot 40 percent “zonder dat zoiets een probleem stelt”.

Didier Bellens heeft tijdens de economische missie in Californië gezegd dat de participatie van de overheid in Belgacom kan dalen tot 40 percent “zonder dat zoiets een probleem stelt”.

Na een bezoek aan de Disney-studio’s in Los Angeles gisteren heeft de CEO van Belgacom, Didier Bellens, enkele markante uitspraken gedaan. Hij herhaalde volgens het persagentschap Belga dat Belgacom geen schrik moet hebben van ‘over the top’-spelers als Google en Apple, die concurreren met de tv- en telefoniediensten van de operatoren. “Wij moeten zien wat ze ons kunnen brengen en bepalen of een partnership mogelijk is”, zei Bellens.

Bellens ‘helemaal niet gerustgesteld’

Voor hem is de grote uitdaging voor de Europese telecombedrijven om “de autoriteiten te overtuigen dat ze voldoende cashflow moeten kunnen genereren om te kunnen investeren”. Bellens noemde zich “helemaal niet gerustgesteld” over de evolutie van het 4G-dossier in Brussel, waar de scherpe stralingsnorm de uitbreidingsmogelijkheden van het netwerk beperkt.

Overheidsaandeel

Bellens zei ook dat het aandeel van de overheid in Belgacom tot 40% kan zakken “zonder dat zoiets problemen stelt”. Dat is een opmerkelijke uitspraak voor een gedelegeerd bestuurder van Belgacom.

Volgens de wet op de overheidsondernemingen van 1991 moet de overheid 50% plus 1 aandeel aanhouden in Belgacom. Als de staat onder de 50% zou zakken, zou Belgacom niet langer een nv van publiek recht, maar gewoon een privaatrechtelijke nv zijn. Belgacom zou dan ook geen statutair personeel meer mogen tewerkstellen. Een daling onder de 50% zou dus niet alleen een wijziging van de wet vergen, maar ook een complexe regeling met de vakbonden.

Bovendien is niet duidelijk waarom de overheid precies naar 40% zou willen gaan. Ook met 25% zou de overheid een blokkeringsminderheid houden. De verkoop van de controleparticipatie – die een premie behoort te dragen – zou in dat geval waarschijnlijk relatief meer opbrengen.

Benelux-alliantie

Gesteld dat de overheid zou willen verkopen, zijn er twee opties. Ofwel verkoopt de staat aan de meest biedende en dan verdwijnt het beslissingscentrum waarschijnlijk uit België. Ofwel probeert de staat het beslissingscentrum in België te houden door een industriële partner te zoeken en een alliantie te smeden via een combinatie van verkoop en aandelenruil. In die filosofie is al onder John Goossens met KPN onderhandeld, zonder resultaat. Nog altijd zou het een optie zijn om te praten met bijvoorbeeld de Mexicaanse tycoon Carlos Slim en zijn Movistar, de grootste aandeelhouders van KPN. Dergelijke Benelux-alliantie zou een begin maken met de langverwachte consolidatie van de Europese telecomsector. In beide gevallen moet zo’n operatie in de grootste discretie worden voorbereid.

‘Beslissing van de regering’

Woordvoerster Stephanie Van Houtven van minister Jean-Pascal Labille, bevoegd voor overheidsbedrijven, ontkent dat er binnen de regering een plan is om het overheidsbelang in Belgacom tot beneden de 50 procent grens te verlagen. “Zo’n piste ligt absoluut niet op tafel. Binnen deze regering zal ze ook niet op tafel komen. Wij betreuren dit. Het is niet aan de heer Bellens om zo’n uitspraken te doen. Dat zijn beslissingen die binnen de regering worden genomen,” zegt Van Houtven aan Trends.

ACV Transcom verwonderd

De sectorverantwoordelijke telecom van ACV Transcom, Ben Coremans, is verwonderd over de vermeende uitspraak van Bellens. “Onze contacten bij de regering hebben ons verzekerd dat Belgacom niet alleen financieel, maar ook economisch-strategisch voor hen van groot belang is. Als het beslissingscentrum van Belgacom in België blijft, waarborgt dat een goed communicatienetwerk. Een regio zonder goede communicatie trekt geen werkgelegenheid. Bovendien kan het verdwijnen van het beslissingscentrum grote fiscale gevolgen hebben. Het verbaast me dat Didier Bellens zo’n idee zou lanceren”, aldus Coremans in een reactie aan Trends.

De staat bezit 53,5% van de aandelen van Belgacom. Belgacom heeft ook nog 5,8% eigen aandelen in portefeuille. Als die zouden vernietigd worden, kan de overheid ongeveer 6% van de aandelen Belgacom verkopen zonder onder de 50% plus 1 aandeel-drempel te vallen.

Het aandeel van Belgacom daalde na het Belga-bericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content