Dertigers aan de top: ‘In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten’

© Getty Images

In het bedrijfsleven en de politiek duiken ze steeds vaker op: mensen die al op jonge leeftijd leidinggeven en verantwoordelijkheid dragen. Het besef groeit dat niet de leeftijd belangrijk is, maar vooral welk type leider iemand is. “Een bedrijf leiden is zoals 365 dagen per jaar een spaghetti-avond organiseren.”

Belgische CEO’s worden jong benoemd, is de conclusie van de jaarlijkse studie Route to the Top van Heidrick & Struggles. De specialist in executive search en leiderschapsconsulting onderzoekt de wereldwijde evolutie in CEO-profielen en nam voor het eerst België op in zijn steekproef. Daaruit blijkt dat de Belgische CEO’s relatief jong zijn. Alleen in Noorwegen is de gemiddelde leeftijd nog lager.

Je zou denken dat het dus wel snor zit met de doorstroming van jong talent in grote bedrijven, maar dat blijkt toch wat tegen te vallen. De redactie contacteerde de Bel-20-bedrijven met de vraag hoeveel mensen onder de veertig in het topmanagement zitten. Dat is pakweg de top 50 of top 100 van het bedrijf. Bij Umicore en Sofina is dat niemand. Ontex heeft vier managers onder de veertig en Solvay vijf onder de veertig in zijn top 100. UCB heeft een top 64, waarvan drie managers onder de veertig zijn. Volgens Colruyt Group is de jeugd bij hen beter vertegenwoordigd, laat het bedrijf weten. Iets minder dan een op de vier in het hoger kader of de directie is onder de veertig. “De eerder traditionele bedrijven plaatsen meer ervaren mensen in hun directiecomités, maar in de sectoren gedreven door innovatie zie je meer jonge mensen”, zegt Benoit Lison, managing partner van het executivesearchbureau Amrop België. “Denk aan technologie, farma, de start-ups. In een groot aantal bedrijven moest je vroeger vijftigplusser zijn voor je in het directiecomité kwam, terwijl vandaag veertig volstaat.”

Het voordeel van jong te beginnen, is dat je start van een blanco blad” Sihame El Kaouakibi, Let’s Go Urban

Meer nog dan in het bedrijfsleven, lijken jonge politici sneller in aanmerking te komen voor topfuncties. De premiers van Nieuw-Zeeland (Jacinda Ardern), Oostenrijk (Sebastien Kurz) en Finland (Sanna Marin) zijn dertigers. De Franse president Emmanuel Macron werd verkozen op zijn 39ste, de leeftijd die ook Charles Michel had toen hij premier van België werd. De 27-jarige Conner Rousseau, sinds kort voorzitter van de sp.a, is wel heel jong de topman van zijn partij geworden. De activiste Greta Thunberg, die je kan zien als de natuurlijke leider van de wereldwijde klimaatbeweging, is zelfs nog maar 17.

Bestaansreden

“Het voordeel van jong te beginnen, is dat je start van een blanco blad. Learning by doing“, zegt Sihame El Kaouakibi. Sinds kort zit de 33-jarige in het Vlaams Parlement voor Open Vld, maar als jonge twintiger richtte ze al de straatcultuurorganisatie Let’s Go Urban op. Daarna volgde nog een rist organisaties om het potentieel van jongeren te ontwikkelen en hen in contact te brengen met bedrijven. Op haar 28ste werd ze gevraagd in de raad van bestuur van de VRT te zitten. “In elke raad van bestuur zou minstens één persoon onder de 35 moeten zitten”, zegt de Antwerpse. “Op die leeftijd heb je al een of meer jobs achter de rug of heb je al een bedrijf opgericht.”

De vinger aan de pols houden als bedrijf doe je volgens Sihame El Kaouakibi niet enkel door naar de financiële kant te kijken, maar ook naar de purpose. Die term is te vertalen als de bestaansreden van je bedrijf, de maatschappelijke meerwaarde van wat het doet. “Meer dan 70 procent van de millennials kijkt eerst naar de purpose als ze een bedrijf kiezen”, zegt El Kaouakibi. “Niet naar de bedrijfswagen of het financiële pakket. Ik krijg op LinkedIn elke dag berichten van mensen die iets meer willen bereiken dan wat ze nu doen. Onder hen ook veel dertigers en veertigers die op zoek zijn naar een manier om iets te betekenen voor de maatschappij.”

Jeroen Stouten, hoogleraar organisatiepsychologie aan de KU Leuven, wijst erop dat de persoonlijkheid van mensen kan verschuiven naarmate ze ouder worden. Jonge mensen zijn door de band genomen ambitieuzer en impulsiever. Met het verglijden van de jaren vlakt dat wat af. Stouten suggereert dat we beter de vraag kunnen stellen wie onze leiders zijn. “De mensen die leiding willen geven, zijn niet noodzakelijk de beste leiders. Wie veel ambitie heeft, is doorgaans goed in netwerken, sociale relaties aangaan en de eigen competenties goed presenteren. Een sterke drive en zelfverzekerdheid kunnen leiden tot hybris, waardoor het moeilijk wordt te voelen wat een team nodig heeft. Misschien zijn net de mensen die twijfelen of ze een goede leider zouden zijn, beter geschikt voor die rol. We willen in de eerste plaats dat leiders hun organisatie zo kunnen sturen en hun mensen zo kunnen motiveren, dat de resultaten verbeteren. We willen ook dat ze hun mensen helpen zich te ontwikkelen en dat ze als een paraplu fungeren door hun team in bescherming te nemen. Dit gaat minder om leiderschap an sich, maar om in functie te staan van het team en de organisatie en die te doen groeien.”

Cultuur

De 39-jarige Bart Van Acker, die net 30 was toen hij Quality by Design (QbD) mee oprichtte, is een voorbeeld van zo’n leider. “Ik probeer op sleutelposities mensen naast mij te hebben die slimmer zijn dan ik. Ik zorg ook dat ze gecoacht worden. Je moet ook een goed netwerk hebben. Ik geloof niet in één bedrijf dat alles doet, daarvoor zijn de dingen te complex. Samenwerken en goed netwerken in je sector – weten bij wie je moet aankloppen – zijn belangrijk.”

Sihame El Kaouakibi heeft een soortgelijke visie op leidinggeven: “Leiderschap is voor mij niet denken aan jezelf en aan de persoonlijke relaties met mensen, maar denken aan je organisatie. Als ik een onderneming opbouw die volledig afhankelijk is van mij, welke zekerheid bied ik dan aan mijn mensen? De beste leiders hebben altijd ook hun eigen exit op het oog. Als je organisatie niet zonder jou kan, dan ben je te egoïstisch je organisatie aan het uitbouwen.”

Jeroen Stouten pleit ervoor af te stappen van het romantische beeld van leiderschap, waarbij leiders als verheven figuren met uitzonderlijke eigenschappen worden beschouwd. “Organisaties moeten dat loslaten. Ze moeten kijken naar de resultaten van de leidinggevenden. Dan kun je sneller je team laten groeien en mensen verantwoordelijkheid laten opnemen. Mensen worden ook gemakkelijk gepromoveerd, naar een training gestuurd en dan moeten ze het maar kunnen. Maar hoe je als leidinggevende mensen helpt zich te ontwikkelen en hen motiveert, is niet zo makkelijk.”

Nico Van de Velde is medeoprichter van Hotel Hungaria, het media- en marketinghuis dat bekend werd met de programma’s van de televisiekok Jeroen Meus. Op zijn 32ste werd hij door de ondernemersorganisatie JCI verkozen tot Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar 2013. Hij wijst op het belang van de bedrijfscultuur. “Leidinggeven is op zich niet te leren”, zegt Van de Velde. “Maar als je een goede cultuur installeert in je bedrijf, is 90 procent van het leidinggeven al opgelost. Die cultuur betekent bij ons dat mensen ondernemend zijn, dat teams zelfsturend zijn en dat de mensen klantgericht werken. Er bestaat geen gids om leiding te geven. Ik heb het meegekregen bij de scouts. Ik zeg altijd dat een bedrijf leiden is zoals 365 dagen per jaar een spaghetti-avond organiseren. Je moet je mensen motiveren in dezelfde richting te gaan.”

30’ers aan de top

Hieronder vindt u dertig portretten van mensen die op hun dertigste al aan de top staan.

1. Hoe gebeurde de selectie? De redacties van Trends en Trends-Tendances maakten een eigenzinnige keuze van dertig mensen die op jonge leeftijd al een geslaagde carrière kunnen voorleggen. Het zijn rolmodellen voor jong talent.

2. Wie kwam in aanmerking? Belgische ondernemers en managers, al vulden we dat breed in. Naast de traditionele profielen, telt de lijst ook een ondernemer die politicus werd, een topchef, een muzikant met ondernemersbloed en een duo voormalige topatleten met een eigen bedrijf.

3. Waar zijn de techondernemers? Jonge ondernemer-managers als Felix Van de Maele (Collibra) of het duo Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere (Showpad) werden al genomineerd voor de Trends Manager van het Jaar. Toch ontbreken ze in deze lijst. Er zijn zoveel CEO’s van Belgische techbedrijven die onder de veertig zijn, dat ze een apart artikel verdienen. Dat leest u volgende week in Trends.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Marianne Collin

Chief risk officer Belfius, 38

Marianne Collin is een van de weinige vrouwen die een vooraanstaande functie bekleden in de Belgische financiële sector. Ze is zelfs de eerste vrouw die tot de top van Belfius kon doorstoten. Ze is daar sinds een jaar chief risk officer. Haar taak is de risico’s waaraan de bank blootgesteld is in de gaten te houden.

Voordat ze in 2017 bij Belfius aan de slag ging, werkte ze ruim tien jaar bij de Nationale Bank, met een tussenpoos van drie jaar, waarin ze adviseur was op vier ministerkabinetten voor Open Vld, waaronder dat van premier Guy Verhofstadt. ” Ik had het geluk de juiste mensen te ontmoeten op het juiste moment“, zegt ze. Eerst was dat Luc Coene: de voorzitter van de Nationale Bank stuurde haar naar de kabinetten en haalde haar terug. Later Marc Raisière: de CEO van Belfius overtuigde haar om voor de bank te komen werken.

Niet alleen menselijke contacten en relaties zijn een rode draad door haar carrière. “Ik ben altijd trouw gebleven aan mijn waarden. Ik heb altijd vrijuit mijn mening kunnen geven, wat in een functie als adviseur heel belangrijk is.” En over het glazen plafond: ” Ik had nooit de indruk dat ik vastzat enkel en alleen omdat ik een vrouw ben. Maar ik heb wel de kansen gegrepen toen die zich aandienden.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Paul Van Haver

Artiest en zakenman, 34

Paul Van Haver, alias Stromae, blijft een van de meest invloedrijke Belgen in de showbusiness. Van zijn recentste album, Racine Carrée, dat uitkwam in 2013, zijn meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. Zijn wereldtournee met ruim 200 shows duurde twee jaar en lokte bijna 1,7 miljoen toeschouwers op vier continenten.

Bovendien heeft Paul Van Haver een neus voor communicatie en marketing. En dan gaat het niet alleen om zijn aparte looks en de buzz die hij zo handig weet te creëren. Hij bedacht ook een uniek businessmodel: de productie van de albums is in handen van zijn eigen firma Mosaert, terwijl de platenmaatschappij Universal instaat voor de promotie en de distributie. Zo verdient de zanger niet alleen méér (in 2014 flirtte Mosaert met een nettowinst vóór belastingen van 9 miljoen euro), het garandeert hem ook meer artistieke vrijheid.

Stromae is erin geslaagd een eigen universum te creëren rond zijn personage, waardoor hij zijn zakenimperium kon diversifiëren richting mode en design. In 2014 lanceerde hij een hip label dat zowel kleding (T-shirts, polo’s en sokken) als decospullen (kussens, lakens, vaatwerk en zelfs behangpapier) omvat. Zijn vrouw, de styliste Coralie Barbier, heeft de teugels van dat label in handen.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Stijn Henderickx

Senior Vice President EMEA Barco, 39

Stijn Henderickx is verantwoordelijk voor de sales, marketing en diensten voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij Barco. Hij kwam in 2013 over van Philips Lighting.

“Ik was aangetrokken om de integratie van een overgenomen Noors bedrijf te begeleiden”, zegt Henderickx, die na zijn studies handelsingenieur zijn carrière startte bij Boston Consulting Group. “Onder CEO Eric Van Zele en later Jan De Witte ben ik opgeschoven van strategische projecten naar het operationele. Sinds 2018 zit ik in het directiecomité en heb ik de EMEA-regio’s onder mij. Dat zijn zeer diverse marktens. We zijn de wereldwijde marktleider of de leidende speler in onder meer projectoren voor bioscopen en events, beeldoplossingen voor controlekamers en de medische sector en onze Clickshare-productlijn voor draadloos presenteren in vergaderzalen. Ik ben nog rechtstreeks betrokken bij grote en complexe deals, maar ik zie mezelf in de eerste plaats als een coach, een katalysator die een team van 300 medewerkers mag versterken. Ik heb nooit het gevoel dat ik in alles de expert moet zijn om richting te geven aan mijn team. Als leider vind ik het net belangrijk een team uit te bouwen met gedreven en sterke mensen met complementaire ervaring en expertise.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Christophe Vandeweghe

CFO Ageas Portugal, 38

De West-Vlaming Christophe Vandeweghe staat sinds november vorig jaar als CFO van Ageas Portugal aan het hoofd van een team van 140 mensen. Daarvoor was hij chief risk officer van Ageas Portugal en verantwoordelijk voor 25 werknemers.

“Bij een klein team kun je mensen nog rechtstreeks aansturen. In mijn nieuwe functie moet je het team bereiken via de medewerkers die aan jou rapporteren”, vertelt Vandeweghe. “De meeste van die personen zijn ouder dan ik, maar leeftijd is volgens mij niet instrumenteel in dat proces. Het komt er vooral op aan geloofwaardig te zijn.” Vandeweghe begon hij zijn carrière in 2004 bij ING Verzekeringen. Vier jaar later stapte hij over naar Deloitte, waar hij kennis opdeed over audit en consulting. Hij klom er op van senior consultant tot director verantwoordelijk voor tien actuarissen. In 2014 werd hij benaderd door Ageas. Vandeweghe: “De internationale dimensie van Ageas sprak mij aan. Ik kon meteen vijf landen overzien. Ik hou ervan mijn kijk te verbreden. In elke functie wil ik worden uitgedaagd en bijleren. Wellicht zit ik nu nog een tijdje in Portugal, maar bij Ageas zijn er altijd kansen om door te groeien. Dat kan in verschillende richtingen: terug naar België, of naar pakweg China. Waarom niet?”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Pierre Mertens

Divisie Environment John Cockerill, 37

Ik wilde zo graag reizen en de wereld ontdekken, maar ik had er het geld niet voor. Net toen bleek John Cockerill, dat nog CMI heette, geen ingenieur te vinden die bereid was in China te werken.” Zo begon de professionele loopbaan van Pierre Mertens, een burgerlijk ingenieur elektromechanica (ULiège) met een bijkomende master ondernemen (HEC), in Peking. Hij was amper 25 en al meteen de verbindingspersoon tussen de Belgische en de Chinese studiebureaus voor een hele reeks industriële projecten. Na twee jaar in China stapte hij in een groot project waar zijn werkgever samenwerkt met de groep Michelin.

Zijn drang om de wereld te ontdekken leidde er ook toe dat hij en zijn echtgenote een sabbatjaar namen om een wereldreis te maken met de rugzak. Toen hij terug kwam, stampte Mertens bij John Cockerill mee de afdeling Environment uit de grond. De onderneming heeft een aantal kmo’s overgenomen, die hij moet klaarstomen om te exporteren naar China, Rusland en de Verenigde Staten. Zijn team wist in Canada fraaie deals in de wacht te slepen voor luchtzuivering. Sinds juni vorig jaar is Pierre Mertens terug in Luik, waar hij alle projecten voor de verre export superviseert.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Natasja Cleopater

Manager strategie Carrefour België, 29

Sinds ze in 2016 bij Carrefour België aan de slag ging, is Natasja Cleopater al aardig opgeklommen bij de distributieketen. Als manager strategie rapporteert ze rechtstreeks aan general secretary Geoffroy Gersdorff, die op zijn beurt rapporteert aan François- Melchior de Polignac, die als CEO bevoegd is voor België, Polen en Roemenië.

Nadat ze haar diploma economie had behaald aan de VUB en een postgraduaat fiscaliteit aan de Fiscale Hogeschool Brussel, begon ze haar carrière bij Carrefour als direct tax manager. Die functie heeft ze twee jaar bekleed. “Al vrij snel mocht ik de jaarlijkse vergadering van alle tax directors van de groep bijwonen.” In 2018 werd ze bevorderd tot manager credit control. Ze leidde een vijfkoppig team en kreeg almaar meer contact met de Belgische CFO. “Ik rapporteerde aan de directeur van de boekhouding en de commerciële administratie, die zelf rechtstreeks rapporteerde aan de CFO.” Na een jaar volgde een nieuwe promotie en kreeg ze de functie die ze vandaag bekleedt. “Toen ik manager credit control werd, was ik verantwoordelijk voor mensen die ouder waren dan ik. Zodra je erin slaagt mensen te tonen wat je ze kunt bijbrengen, word je snel aanvaard.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Jan Spaas

CEO Global Stem Cell Technology, 34

De Limburger Jan Spaas, in zijn jeugd een Europese topruiter en van opleiding dierenarts, richtte in 2012 het biotechbedrijf Global Stem Cell Technology (GST) op, samen met zijn echtgenote Sarah Broeckx. GST ontwikkelde een stamceltherapie om paarden van artrose te genezen.

Het medicijn, Arti-Cell Forte, kreeg vorig jaar als eerste stamcelproduct ooit in de paardenwereld de marktautorisatie van het Europees Geneesmiddelenagentschap. Het potentieel is groot. Naar schatting een op de vier paarden heeft last van artrose. Alleen al in Europa gaat het om 1,4 miljoen dieren met die gewrichtsaandoening. Voor de verkoop van Arti-Cell Forte sloot de in Bilzen geboren Spaas eind 2018 een akkoord met de Duitse farmareus Boehringer Ingelheim. Sinds mei vorig jaar is het product in Europa op de markt. Spaas rekent erop Arti-Cell Forte volgend jaar ook op de Amerikaanse markt te kunnen lanceren.

Intussen werkt GST in zijn labo in het Oost-Vlaamse Evergem aan een vergelijkbaar medicijn voor honden, en aan een geneesmiddel voor peesletsels bij paarden. Ooit een geneesmiddel tegen artrose bij mensen kunnen ontwikkelen, is naar eigen zeggen de natte droom van Spaas.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'
© Wouter Van Vooren

Sihame El Kaouakibi

Serieel onderneemster en Vlaams parlementslid (Open Vld), 33

Sihame El Kaouakibi dacht aanvankelijk aan een loopbaan in het onderwijs. Maar omdat ze meer impact wilde hebben dan via de school alleen, richtte ze in 2009 Let’s Go Urban Academy op. Dat is een straatcultuurorganisatie die jongeren helpt na school hun sportieve, muzikale en andere talenten te ontwikkelen. In 2012 werd El Kaouakibi verkozen tot Antwerpenaar van het jaar.

De Boomse werd al snel een serieel ondernemer. Ze stond mee aan de wieg van organisaties en projecten als WannaWork, NextGenIty, We Love BXL en JJ House, samen goed voor zo’n 25 medewerkers. De rode draad is inclusiviteit. WannaWork bijvoorbeeld helpt bedrijven nieuwe medewerkers te zoeken op een ‘kleurenblinde’ manier. Op haar 28ste kreeg Sihame El Kaouakibi de vraag in de raad van bestuur van de VRT te zitten. Ze schreef een boek en werd een veelgevraagd keynotespreker. Haar streven naar meer impact dreef haar naar de politiek. Sinds vorig jaar is ze tot Vlaams parlementslid voor Open Vld. Een aantal van haar activiteiten rond jongeren op de werkvloer is nu gehergroepeerd onder de merknaam NextGenIty. “Next gen, inclusiviteit en diversiteit, in dat woord zit alles”, besluit ze.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Allison Vanderplancke

CEO Chaussures Maniet, 30

In april 2018 nam Allison Vanderplancke de fakkel over van haar vader als CEO van Maniet/Luxus, een Waals familiebedrijf met driehonderd medewerkers. “Hij staat nog altijd op mijn payroll”, lacht ze. “Hij is verantwoordelijk voor de expansie. Al betekent het feit dat hij hier nog altijd rondloopt, niet dat hij mij de boel niet laat runnen.”

Na een opleiding Business Administration aan United Business Institutes en enkele stages logistiek, hr en communicatie ging de Vanderplancke in 2014 aan de slag in het familiebedrijf als junior sales manager. In 2016 werd ze junior CEO. “Maar zoals de uitdrukking het wil: ‘Twee hanen in één hok geeft veel gekakel en weinig eieren’. Ik had niet de speelruimte die ik wenste.” Intussen heeft Allison Vanderplancke de teugels stevig in handen. Ze stelde een raad van bestuur samen, waarin ze ook twee externe bestuurders opnam. Ze voerde ook wijzigingen door in het management. “Het was belangrijk nieuwe inzichten in huis te halen. We hebben nu twee generaties in het bedrijf, wat zeer interessant is. Jong als ik ben, durf ik al misschien vaker iets nieuws te proberen en de teams uit te dagen. Ik durf ook meer domme vragen te stellen, en vaak komt net daardoor schot in de zaak.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Bart Van Acker

Medeoprichter en CEO Quality by Design, 39

De bio-ingenieur Bart Van Acker richtte net na zijn dertigste mee Quality by Design (QbD) op en groeide mee met de farma- en biotechsector. In 2018 haalde de onderneming, die bedrijven in de lifesciences (farmacie, biotech en medische apparaten) IT-oplossingen aanreikt, 15 miljoen euro omzet. De Antwerpenaar spiegelt zich aan Trends Manager van het Jaar Onno van de Stolpe, omdat die als CEO van het biotechbedrijf Galapagos de lat hoog legt. Dat wil de CEO van QbD ook doen.

Met zijn bedrijf wil Van Acker in vijf jaar groeien van een kleine 200 naar 500 werknemers. QbD moet het McKinsey van de lifesciences worden. De snelle groei moet vooral van overnames komen. Bart Van Acker gaat er prat op dat hij nog nooit geld heeft opgehaald. Het ondernemersnetwerk JCI verkoos de ondernemer, die veel belang hecht aan communicatie om zijn werknemers mee te krijgen en regelmatig met het hele bedrijf gaat fietsen, tot Vlaamse Jonge Ondernemer van 2019. Van Acker richtte ook mee Passwerk op, een cvba die mensen met een autismespectrumstoornis naar een baan wil leiden. Een van zijn twee vennoten bij QbD is zijn partner en de hr-directeur Elly De Bruyn.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Nico Van de Velde

Medeoprichter en CEO Hotel Hungaria, 38

Er zijn al meer dan 2000 afleveringen gemaakt van het kookprogramma Dagelijkse Kost met Jeroen Meus. Het programma vat perfect samen waarmee Hotel Hungaria zich op de kaart zette: uitstekende lifestyleprogramma’s, die op een authentieke manier een goed verhaal vertellen en een emotionele band met de kijker creëren. Groenland met Bartel Van Riet is nog zo’n voorbeeld.

Die en veel meer programma’s ontstonden op de tekentafel van Hotel Hungaria, dat Nico Van de Velde samen met Bart Verbeelen in 2009 oprichtte. Leuvenaar Van de Velde had in Brussel aan de filmschool NaRaFi gestudeerd, en gooide prompt hoge ogen met Hotel Hungaria. Als prille dertiger werd hij door JCI verkozen tot Vlaamse Jonge Ondernemer van 2013.

Ondertussen verandert het medialandschap en moet Hotel Hungaria, waar meer dan zestig mensen werken, zich heruitvinden. Het zet zich nu in de markt als media- en marketinghuis, dat duurzame storytelling verbindt met strategie, technologie en design. Dat kan via tv-programma’s, maar evengoed via games, reclamecampagnes, bedrijfsvideo’s, tv-programma’s en podcasts. Om de transformatie te ondersteunen kwam er vorig jaar een kapitaalverhoging van anderhalf miljoen euro.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Alexander Hodac

Co-CEO Fosbury & Sons, 38

Op zijn 38ste heeft Alexander Hodac zijn strepen al verdiend in de vastgoedsector. Op zijn 34ste kwam hij, na ervaringen bij Deloitte en Home Invest Belgium, aan het hoofd van Immobel, een beursgenoteerde vennootschap en een van de grootste bouwpromotoren van ons land. Dat was een grote verrassing voor die conservatieve sector. “In het begin was iedereen heel erg op zijn hoede”, herinnert Hodac zich. “Zowel intern als extern. Iedereen vroeg zich af welke competenties ik had.”

Hodac moest de mouwen opstropen. “Ik moest het nadeel van mijn jonge leeftijd compenseren door harder te werken. Ik moest bewijzen dat ik de functie waard was. Mijn leeftijd is evenwel een troef gebleken om de onderneming te transformeren. Het management was niet meer van de jongste, een frisse wind was welkom.”

Sinds januari leidt Hodac het coworkingbedrijf Fosbury & Sons. Vroeger had hij 190 medewerkers, nu 40. “Ik werk nu in een jongere en dynamischere sector. Het is geen optie de zaken aan te pakken zoals bij een beursgenoteerde vennootschap. Ik moet altijd voor alles openstaan. Ik vind het fantastisch als jonge twintigers komen met nieuwe product- of managementideeën. Zij doorbreken de klassieke codes.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Jean-Philippe Guilmot

Head of Mergers and Acquisitions Solvay, 37

Zijn diploma handelsingenieur aan de Solvay Brussels School bracht Jean-Philippe Guilmot eerst bij Deloitte, waar hij achtereenvolgens aan de slag ging als financial auditor en op de dienst M&A, die advies geeft bij aan- en verkopen. Hij had dus het vereiste profiel, toen Solvay in 2014 versterking zocht voor zijn team Mergers and Acquisitions. Sinds 2018 leidt hij de afdeling van acht mensen. Telkens als Solvay, waar ook ter wereld, plannen heeft voor een overname of een fusie, komt de dertiger aan zet.

Jean-Philippe Guilmot houdt vooral van het multidisciplinaire karakter van zijn functie. Financiën is al sinds zijn universiteitsjaren zijn favoriete domein, maar zijn werk vergt ook kennis over de bevoorradingsketen, human resources, recht en fiscaliteit. “In elke fase van de procedure werk ik met mensen die veel beter onderlegd zijn in hun domein dan ik”, zegt hij. “Ik heb meer een overkoepelende kijk die complementair is aan de expertise van mijn collega’s.”

Zijn jonge leeftijd vormde nooit een obstakel in zijn loopbaan. “Het is zelfs nooit ter sprake gekomen”, benadrukt hij. “In de industriële wereld is leeftijd van geen tel meer.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée

Oprichters en co-CEO’s van het sportlabel 42|54, 38 en 33

De sportpersoonlijkheden Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée zijn gepassioneerd door mode. De dertigers lanceerden in 2016 hun sportlabel 42|54. FortyTwo FiftyFour verwijst naar de tijd waarmee de estafetteploeg de gouden medaille won op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. De modestart-up heeft vijf mensen in dienst en de collectie wordt verkocht in binnen- en buitenland. Vorig jaar investeerde de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV in het modebedrijf om het ambitieuze groeiverhaal van de twee ex-atletes te ondersteunen. “We zijn nog altijd een start-up maar we groeien beetje bij beetje”, zegt Elodie Ouedraogo. “We merken vooral interesse voor onze collectie op de Aziatische en de Amerikaanse markt. Ze hebben daar oog voor nieuwe, Europese merken.” De instap van PMV heeft er volgens Ouedraogo voor gezorgd dat er veel professioneler kan worden gewerkt. “Om harder te kunnen werken aan de marketing en de verkoop moesten we het team verstevigen.” Elodie Ouedraogo, ook succesvol in de media, ziet veel gelijkenissen tussen ondernemen en topsport. “In topsport leer je om te gaan met winnen en verliezen. Blijven doorgaan als het niet lukt. Mode is al langer onze passie, maar dat het ook keihard werken is, besef je pas als je er met je twee voeten instaat.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Adrien Kirschfink

Managing director Accenture Belux, 36

Adrien Kirschfink staat sinds 2017 aan het hoofd van de bankactiviteiten van Accenture België & Luxemburg. Hoewel de Duitstalige Belg, opgegroeid in Hergenrath en Raeren en cum laude afgestudeerd aan de HEC Liège, pas 36 is, werkte en verbleef hij al in een vijftiental landen. Behalve Duits, spreekt hij Nederlands, Frans, Engels en hij leert nu ook Italiaans en Spaans.

Na een stage bij Lufthansa, ging Kirschfink in 2005 als senior consultant aan de slag bij Accenture Brussel. Hij verkaste naar de Verenigde Staten, waar hij al gauw opklom en in 2016 werd benoemd tot managing director van Accenture VS. Een jaar later keerde hij terug om managing director te worden bij Accenture België & Luxemburg. Hoe reageren de teams wanneer een vrij jonge man zoveel verantwoordelijkheid krijgt? “Wanneer je aan het hoofd komt te staan van een groep mensen die tien jaar ouder zijn, zijn die mensen niet de enigen met vragen. Je stelt ook jezelf ter discussie. Je vraagt je af of je wel voldoende overtuigend zal zijn. Wanneer je geloofwaardigheid hebt opgebouwd en iedereen merkt dat je met kennis van zaken spreekt, dat je zinnige dingen vertelt en dat je andere mensen meekrijgt, gaat het vlot.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Frederik Deceuninck

Chef en eigenaar Sel Gris, 37

Op zijn twaalfde stond het al vast dat Frederik Deceuninck restaurateur zou worden. Op zijn vijftiende ging hij in de weekends werken en besliste hij dat het een restaurant met een Michelin-ster moest worden. Daarom ging hij aan de slag in De Karmeliet en in Jardin Tropical. In 2007 pakte hij als 24-jarige uit met zijn eigen restaurant, Sel Gris. Een jaar later al kreeg hij zijn ster. Die heeft het restaurant tot nu behouden.

Frederik Deceuninck draait werkdagen van zeventien uur. Om 6.30 uur helpt hij zijn vrouw bij de opstart van de familiale Keurslagerij aan de Lippenslaan in Knokke. De rest van de dag is hij in Sel Gris. Sinds enkele maanden is er een tweede restaurant, Caillou, dat hij opende met zijn souschef Sander Van de Walle. Het gebouw is van de familie. Frederik Deceuninck nam het gelijkvloers en een duplex met een wellnesssuite voor zijn gasten voor zijn rekening. Voor de financiering van dat nieuwe project klopte hij opnieuw aan bij de bank. Schulden zijn voor Deceuninck een manier om de voeten op de grond te houden. Verplichte afbetalingen zorgen ervoor dat er geen tijd en geld is voor een dure auto of verre reizen. De schulden voor Sel Gris zullen over drie jaar afbetaald zijn.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Ellen Vermeulen

Global marketing director Alpro, 37

De producent van plantaardige alternatieven voor zuivelproducten Alpro werd in het voorjaar van 2017 een volle dochter van de Franse beursgenoteerde voedingsreus Danone. Een jaar eerder al, in juni 2016, kwam Ellen Vermeulen bij Alpro terecht. Ze begon er als marketingmanager voor België en Luxemburg. ” Ik wil plantaardige producten zo toegankelijk mogelijk maken voor een breed publiek, en ervoor zorgen dat Alpro een voortrekker in innovatie blijft. Ons aanbod moet niet enkel lekker en van hoge kwaliteit zijn, maar ook nutritioneel verantwoord”, zei ze eind vorig jaar in een gesprek met Trends.

Voor ze naar Alpro kwam, werkte de handelsingenieur enkele jaren in het buitenland voor onder meer Procter & Gamble en Unicef in Genève. In 2016 kwam ze terug naar België. Via een koppensneller belandde ze bij Alpro. “Ik kan een uitdagende baan combineren met jonge kinderen, dichter bij huis maar toch in een internationale omgeving.”

Ellen Vermeulen werkt in een groeimarkt. In 2018 klom de omzet met 11 procent. De productiecapaciteit in de fabriek in Wevelgem werd verdubbeld. De groei zal wellicht nog aanwakkeren, dankzij de internationale distributie- en verkoopkanalen van moeder Danone.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Anthony Vaccarello

Creatief directeur Yves Saint Laurent, 38

Yves Saint Laurent is een van die grote Franse modehuizen die fors blijven groeien: de verkoop ging in 2018 met 19 procent vooruit om af te klokken op 1,7 miljard euro omzet. Het merk mag dan op en top Frans zijn, het duo dat de richting aangeeft, is dat niet: YSL heeft een Italiaanse CEO, Francesca Bellettini, en sinds bijna vier jaar is de Belg Anthony Vaccarello er creatief directeur. De stijl die de dertiger uittekent, is een van de pijlers van het economische succes van de onderneming.

Sinds Vaccarello in 2006 afstudeerde aan de Brusselse modeschool La Cambre, legde hij een voorbeeldig parcours af. Net voor hij zijn diploma ontving, won hij al de Grand Prix du Festival International de la Mode in het Franse Hyères. Het leverde hem meteen een baan op als stylist in de bontafdeling van Fendi, aan de zijde van Karl Lagerfeld. Toen hij amper 26 was, besloot Vaccarello onder eigen naam te starten. Zijn eerste shows oogstten lyrische commentaren in de vakpers.

Op zijn 32ste kreeg de Belg de kans de artistieke koers uit te zetten bij Versus, de jongere lijn van het Italiaanse Versace. En nog geen twee jaar later vroeg YSL hem de nieuwe collecties te ontwerpen. Sindsdien is Anthony Vaccarello een ster aan het firmament van de luxesector.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Pieterjan Desmet

CEO Decospan, 36

Pieterjan Desmet staat drie jaar aan het hoofd van het West-Vlaamse Decospan, de Europese marktleider in de verwerking van fineerhout. Met Pieterjan als CEO heeft de derde generatie van de familie Desmet de touwtjes in handen.

“Mijn maturiteit is zeer sterk gestegen door de CEO van het bedrijf te worden”, zegt Pieterjan Desmet. “Het is boeiend omdat je wordt geconfronteerd met zeer complexe dossiers en veel emoties. De andere kant van de medaille is dat het zeer moeilijk is op die jonge leeftijd de goede balans te vinden tussen werk en privé. Dat is mijn grote uitdaging.”

Decospan heeft onlangs de overname van de Tsjechische parketspecialist ESCO afgerond. Het bedrijf van de Nederlandse familie Kuijpers is goed voor een omzet van 12 miljoen euro met 170 medewerkers. “Ik ben tevreden. We hebben met onze jonge directie al een mooi parcours afgelegd en we zijn nog maar pas ingewerkt. Met deze overname sluiten we 2019 af met een omzet van 119 miljoen euro met 700 mensen”, verwacht Desmet. De familiale CEO wil dit jaar voldoende tijd uittrekken voor de integratie van ESCO. “2020 wordt een transitiejaar om de structuur van de groep op punt te zetten en organisch verder te groeien.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Stijn Baert

Hoogleraar economie Universiteit Gent, 36

Stijn Baert kwam als tweede uit een onderzoek van het pr-bureau FINN naar de aanwezigheid van een 65-tal Vlaamse opiniemakers in het Vlaamse debat over economische en bedrijfseconomische onderwerpen in 2019. Enkel de kerkjurist Rik Torfs verscheen meer in de media.

De hoogleraar economie aan de Universiteit Gent kwam de voorbije maanden vaak in het nieuws met uitgesproken sociaaleconomische standpunten en voorstellen. Baert, een voetbalfan, was zeer kritisch voor het voordelige sociaal statuut van de Belgische topsporters, vooral profvoetballers. Een paar jaar geleden dokterde hij ook een voorstel uit voor een snellere degressiviteit van de werkloosheidsuitkering. Volgens hem is dat een manier om meer mensen naar de arbeidsmarkt te duwen, niet alleen werklozen, maar ook inactieven die zich niet aanbieden op de arbeidsmarkt. Baerts voorstel stierf in de Wetstraat een stille dood door de val van de regering-Michel.

Stijn Baert is nu wellicht een van de invloedrijkste Vlaamse economen, maar hij bleef lange tijd onder de radar. Dat veranderde in 2016, toen hij op de 17de plaats prijkte op de IDEAS-ranglijst van de meest invloedrijke jonge economen ter wereld.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Siham Rahmuni

CEO Quares, 34

Siham Rahmuni is sinds november de CEO van het Antwerpse vastgoedbedrijf Quares. Dat bemiddelt jaarlijks in de verkoop van 250 woningen en beheert 1,8 miljoen vierkante meter commercieel vastgoed, 3500 hectare bedrijfsterreinen en fondsen van samen 117 miljoen euro.

Neemt de typische mannelijke vastgoedwereld een jonge vrouw wel serieus? “Ik heb enkel goede ervaringen. Ook de vastgoedsector ontdekt dat een inclusieve kijk op de wereld de zaken vooruithelpt. Op kwaliteit staat geen leeftijd of geslacht.”

Herman Du Bois en Freddy Hoorens, de aandeelhouders van Quares, zouden afstand nemen van het dagelijks management. “Ze geven ons veel vrijheid”, zegt Rahmuni. “Zo kan Quares met een nieuwe ploeg werken aan de nieuwe strategie.”

Rahmuni studeerde fiscaliteit aan de Karel De Grote-hogeschool en haalde onlangs in avondschool haar diploma rechten. Daarmee realiseerde ze haar jeugddroom, die financieel niet haalbaar was voor het van oorsprong Marokkaanse gezin uit Merksem. “Het was zelfs niet gemakkelijk mijn ouders te overtuigen me in te schrijven voor een ASO-opleiding. Waarom studeer je niet gewoon voor kapster of naaister, zoals iedereen, was de houding. Die veranderde toen bleek dat ik goed presteerde.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Thomas Debeys

Head of Group Finance UCB , 38

W anneer mensen mij vragen wat ik doe, dan zeg ik dat ik in de farmasector werk, niet in de fiscaliteit”, monkelt Thomas Debeys. “Dat roept minder weerstand op.” Op zijn 38ste leidt Debeys bij UCB de teams die zich bezighouden met de cashpositie, de boekhouding en de fiscale kant van de zaak. Hij rapporteert rechtstreeks aan de CFO. “Ik analyseer de risico’s die gepaard gaan met overnames en ik verricht audits in verschillende landen. Al oefen ik die taken doorgaans niet meer zelf uit. Ik stuur vooral de teams aan.”

Na zijn studies economische wetenschappen aan de KU Leuven en een specialisatiejaar fiscaliteit aan dezelfde universiteit, ging Thomas Debeys aan de slag bij Ernst & Young. Hij bleef er vier jaar. Op zijn 27ste werd hij over specialist in transfer pricing bij UCB. De jongeman kreeg eerst de regio Azië, daarna volgden nog andere regio’s. Hij was pas 34 toen hij bevorderd werd tot Head of Tax. “Ik kreeg een team van twintig mensen. De collega’s die op mijn niveau zaten en die rapporteerden aan de CFO, bleken allemaal een pak ouder te zijn. Ik heb moeilijke momenten gekend, maar als je weet waarover je praat, volgt het respect van de anderen vanzelf.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

David De Schutter

Directeur O&O AB InBev, 39

David De Schutter is als directeur onderzoek en ontwikkeling voor Europa bij de wereldbrouwer AB InBev de hele dag met bier bezig. Hij werkt in het zwaar beveiligde O&O-centrum nabij de brouwerij in Leuven. De Schutter is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe bieren en verpakkingen, bijvoorbeeld de alcoholvrije varianten van Jupiler en Leffe. De Schutter werkt ook de verbetering van het brouwproces en de vermindering van de CO2-uitstoot van dat proces en de verpakkingen.

De Schutter is 7,5 jaar actief bij AB InBev. Met een diploma PHD bioscience engineering op zak, werkte hij eerst vier jaar in de O&O-afdeling bij het Brussels Innovation Center van de consumentengoederenreus Procter& Gamble. “Het belangrijkste moment in mijn loopbaan was starten in het wereldwijde O&O-centrum van AB InBev”, vindt De Schutter. “Mijn passie voor brouwen is ontstaan tijdens mijn studies bio-ingenieur aan de KU Leuven. Ik heb gedoctoreerd bij Freddy Delvaux (een wereldwijde brouwerijdeskundige, nvdr). AB InBev was een logische keuze. Door de schaalgrootte heb je een impact op de hele brouwerij-industrie. Bovendien werk je samen met enorm getalenteerde mensen in een informele bedrijfscultuur.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Pieter Anciaux

Operationeel directeur AB InBev België, 30

De Belgische biermarkt krimpt al jaren. De marktleider, AB InBev, gooide begin dit jaar Pieter Anciaux voor de leeuwen. Hij is operationeel directeur voor België en directeur voor het horecasegment. “Dit is een grote uitdaging”, beseft hij. “We willen, samen met onze partners, het biersegment in de horeca opnieuw doen groeien, onder meer door te focussen op de kwaliteit van de producten en de dienstverlening. We ondersteunen bovendien onze klanten in hun groei, bijvoorbeeld de digitalisering. Voorts willen we samen nieuwe concepten lanceren en innoveren met de speciale bieren en de niet-alcoholische bieren.”

Pieter Anciaux werkt 6,5 jaar voor AB InBev. Hij begon er na zijn master in de rechten als global management trainee, in het opleidingsprogramma voor beloftevolle jongeren, waarvoor de brouwer strenge selectiecriteria hanteert. Hij startte als ploegbaas op de verpakkingsafdeling in de brouwerij van Leuven, groeide door tot financieel manager voor de logistieke diensten in de brouwerijen van Leuven en Belle-Vue en werd daarna hoofd van de klantendienst in België, Nederland en Luxemburg. De voorbije 2,5 jaar was hij horecadirecteur in Nederland.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Ruben Missinne

Divisiemanager Business Analytics & Insights Colruyt, 37

Ruben Missinne leidt de afdelingen voor data-analyse en digitale transformatie bij Colruyt Group. “Ik ben vooral bezig voor mijn teams een goede context te scheppen, zodat zij relevant kunnen zijn voor de organisaties in onze groep. Het gaat om zo’n 120 mensen. Ik stuur hen niet rechtstreeks aan, er zitten nog twaalf dienstenchefs tussen”, vertelt Missinne.

Ruben Missinne begon in 2010 bij Colruyt als procesexpert. Na twee jaar was hij dienstchef en nu rapporteert hij als divisiemanager rechtstreeks aan de CEO van de groep, Jef Colruyt. “Onze CEO vindt data en digitale transformatie zeer belangrijk”, zegt Missinne, die geschiedenis en bedrijfseconomie studeerde. “Door er een aparte afdeling van te maken, zijn we een intern volledig neutrale partij om informatie te verzamelen en te analyseren. Ik vind het niet erg in een grote organisatie te werken. Het is net plezant met zo veel verschillende mensen en afdelingen te kunnen te samenwerken. Ik denk ook niet dat je in kleinere organisaties evenveel kansen zou krijgen. Ik heb mijn leeftijd nooit als een barrière gezien. Toen ik dienstchef werd en in mijn team mensen met meer dan 20 jaar anciënniteit had, was ik wat zenuwachtig, maar het verliep direct vlot. Dit bedrijf zit vol mensen die elkaar willen helpen.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Koen De Vos

Divisiemanager Supply Chain Colruyt, 37

Koen De Vos is verantwoordelijk voor de bevoorrading van de Colruyt-supermarkten, de sterkhouder van de retailgroep. “Wij werken ook voor de andere ketens van de groep, maar toch vooral voor Colruyt Laagste Prijzen”, zegt De Vos. ” Ik help de langetermijnstrategie mee te formuleren: waar we met onze toeleveringsketen naartoe willen en hoe we extra toegevoegde waarde kunnen leveren. Daarnaast is er het operationele, de dagelijkse planningen die ervoor zorgen dat alle producten beschikbaar zijn en tijdig geleverd worden. Een andere afdeling houdt zich ook bezig met de organisatie en de verwerking van retourstromen voor karton, plastic, glazen flessen en ander afval. In totaal gaat het om een 600-tal medewerkers, aangestuurd door afdelingschefs en dienstenchefs. Ik ben een jaar geleden gestart bij Colruyt Group en heb stage gelopen in het hele bedrijf. Ik had wel al ervaring met de logistiek. Ik ben bio-ingenieur van opleiding en ik heb daarna veel ervaring kunnen opdoen in de logistiek bij Procter & Gamble. Bij P&G en Colruyt is het een gangbare praktijk mensen al vroeg meer verantwoordelijkheid te geven. Je medewerkers vinden het veel belangrijker of je capabel bent en goed voor hen zorgt. Leeftijd speelt geen rol als die zaken goed zitten.”

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Virginie Dufrasne

CEO Lixon, 35

Virginie Dufrasne was amper 26 jaar toen ze aan het hoofd van het bouwbedrijf Lixon kwam. “Dat heeft nooit problemen opgeleverd”, zegt ze. “Iedereen was erg blij met mijn komst, want zo was de continuïteit en de onafhankelijkheid van de onderneming verzekerd.” Dufrasne kon een master in management (ULB) en professionele ervaring bij McKinsey voorleggen.

Op haar 26ste was ze dus de CEO van een bouwbedrijf met 220 medewerkers en ruim 70 miljoen euro omzet. “In het directiecomité zit ik naast collega’s die een pak ouder zijn dan ik”, zegt Dufrasne. “Ik voel me gesteund door hun wijsheid en ervaring. Ik begrijp dan misschien weer wat beter hoe jongere personeelsleden tegenover hun job staan. Het resultaat is een aangename alchemie.”

Tegenover de klanten en de leveranciers moest ze zich iets meer bewijzen. “Lang leefde de opvatting dat een baas grijze haren moest hebben”, stelt ze. “Maar in de wereld van vandaag ligt de nadruk op de jeugd. Misschien wel dankzij al die start-ups. Een jonge vrouw als baas, dat staat vandaag best goed.” Al tien jaar stuurt ze haar schip met niet-aflatend enthousiasme, wat haar in 2018 een nominatie opleverde voor de titel van Franstalige Manager van het Jaar.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Pascal Vansteenkiste

Corporate IT director Ontex, 38

“Als je initiatief neemt, krijg je bij Ontex heel snel kansen”, zegt Pascal Vansteenkiste. De handelsingenieur werd vier maanden geleden benoemd tot corporate IT-directeur van de beursgenoteerde luiergroep. Daarmee is hij een van de vier dertigers die deel uitmaken van de honderd hoogste managers van de internationale groep.

Vansteenkiste werkt sinds 2016 voor Ontex, daarvoor was hij aan de slag bij Deceuninck, Volvo en Delaware Consulting. “Ik werk vanuit het hoofdkantoor in Aalst en leid een team van een vijftigtal mensen”, vertelt Vansteenkiste. De uitgesproken peoplemanager is verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur, de software voor de bedrijfsprocessen en de verwerking van de data. “Ik heb voor Ontex gekozen omdat ik het IT-beleid wil kunnen uittekenen en niet louter wou uitvoeren of adviseren. Wij leveren IT-diensten voor onze fabrieken en verkoopkantoren in de vijf continenten. We maken samenwerking mogelijk tussen meer dan 10.000 werknemers”, zegt Pascal Vansteenkiste. Een van de topprioriteiten van zijn team is cyberveiligheid. “Het is een kwestie van voorbereid zijn en je zo goed mogelijk beschermen. Al kan geen enkel bedrijf garanderen dat het bij hen niet zal gebeuren”, aldus Vansteenkiste.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Maarten Bynens

CEO Initium, 37

Maarten Bynens richtte in december samen met tien andere Limburgse ondernemers het investeringsfonds Renardmont op. Hun eerste investering is in de raamdecorateur Decoline in Pelt. De ondernemer leidt sinds 2009 de Hasseltse holding Initium, die actief is in automatisering (Seculux/Entrya in Lanklaar en GMF in Genk), compressoren en generatoren (LVC Solutions in Genk), verpakking (Aluvin in Herentals), gezondheidsadvies (MoveInc in Hasselt) en tuinhuizen (Nowak in As).

“Initium wil groeien in de sectoren waarin het al actief is”, zegt Bynens. “Met Renardmont bekijken we andere sectoren in Limburg, waarbij we overname per overname kapitaal vergaren.” Initium heeft een portfolio van 11 miljoen euro (2018). Tegenover 0,9 miljoen euro eigen vermogen staan 10,8 miljoen euro schulden, waarvan vorig jaar ruim 4 miljoen euro zou zijn afgebouwd.

Bynens en zijn echtgenote zijn aandeelhouders van Initium. Het startkapitaal werd hoofdzakelijk vergaard met de ontwikkeling van appartementjes in Antwerpen. Maarten Bynens maakte zijn master in management aan de hogeschool (nu KDG) niet af, maar startte als consultant bij Securitas Duitsland, waarover hij een studiewerk had gemaakt. “Ik wilde ondernemen”, verklaart hij.

Dertigers aan de top: 'In elke raad van bestuur zou een jongere moeten zitten'

Xavier Vanneste

CEO De Halve Maan, 39

Het voorbije decennium bracht Xavier Vanneste, een telg van de zesde generatie van een Brugse brouwersfamilie, leven in de bierwereld met Brugse Zot, Straffe Hendrik en Sportzot. 40 procent van de volumes gaat naar het buitenland, vooral naar de buurlanden. Maar ook Brazilianen en Chinezen zijn al verzot op Brugse Zot. Dat vertaalde zich in groei voor de brouwerij aan het Walplein. Brouwerij De Halve Maan zag de omzet stijgen van geen 8 miljoen euro in 2014 naar 14,5 miljoen in het boekjaar 2018. De bedrijfswinst ging nog steviger de hoogte in: van 0,7 miljoen naar 1,8 miljoen euro. En dat voor een brouwer die in 2018 afklokte op een volume van 60.000 hectoliter. De Halve Maan zou nog veel sterker kunnen groeien, als de bottelarij groter was. Daar wordt werk van gemaakt. Een nieuwe bottelarij, met een capaciteit tot 200.000 hectoliter, staat in de steigers. Dat Xavier Vanneste een uitgekiende marketeer is, bewees hij met de ondergrondse pijpleiding van de brouwerij naar de 3,2 kilometer verderop gelegen bottelarij op het industrieterrein Waggelwater. Hij maakte er een internationaal media-event van. De pijpleiding financierde hij via crowdfunding en betaling in natura, met name bier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content