Definitieve sluiting dreigt voor Lanxess Rubber
Lanxess Rubber in het Antwerpse Zwijndrecht gaat dicht als de aanslepende stakingsactie in de kunstrubberfabriek niet snel wordt beëindigd. Dat zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.
De productie in de fabriek, die 435 werknemers telt, ligt al ruim zeven weken stil door een conflict over een nieuwe cao voor de 240 arbeiders.
“We hebben de duidelijke boodschap gekregen dat wij het ergste moeten vrezen als dit niet snel opgelost geraakt. Wij willen nog altijd zo snel mogelijk tot een akkoord komen, want het ergste is een definitieve sluiting”, zegt Van Wassenhove. “Dit is niet een woordvoerder die zomaar wat zegt. Dit is de directie van de Lanxess-groep in Keulen die zegt ‘wij zijn het beu’. Maar enkele hardnekkige stakers lijken dat niet te willen beseffen.”
“Dit komt over als dreigende taal, maar het is helaas de harde economische realiteit. Er is overcapaciteit op de butylrubbermarkt. Onze klanten hebben ons niet nodig”, legt Van Wassenhove uit. Het butylrubber dat in Zwijndrecht wordt geproduceerd wordt vooral gebruikt in autobanden. Lanxess heeft ook nog butylrubberfabrieken in het Canadese Sarnia en in Singapore.
“Wij proberen langs alle mogelijke wegen om tot verzoening te komen”, gaat Van Wassenhove voort. “Maar de lokale vakbonden willen inspraak in interne procedures, dus in hoe de fabriek loopt en wordt gemanaged. Dat is voor ons totaal onaanvaardbaar. Wij willen hen wel inlichten en raadplegen, maar de fabriek wordt gerund door het management, niet door de vakbonden.”
“Sommigen willen niet begrijpen waarover het gaat, en vechten persoonlijke oorlogen uit. Maar zij spelen wel met het lot van 435 werknemers. Blijkbaar willen zij terug naar de voor hen goeie ouwe tijd van de jaren tachtig, toen zij dachten dat fabriek van hen was”, besluit Van Wassenhove.
Lanxess, de wereldleider in kunstrubber, beleeft moeilijke tijden door de aanhoudende crisis in de auto- en bandensector. Vorig jaar realiseerde de groep een nettoverlies van 159 miljoen euro. In januari stapte CEO Axel Heitmann totaal onverwacht op. Zijn opvolger Matthias Zachert, die pas sinds begin deze maand officieel in functie is, heeft al aangekondigd een grote schoonmaak te zullen houden.
Zelfs als het conflict in Zwijndrecht wordt beëindigd, zal het nog een week duren voor de productie hernomen wordt, omdat de fabriek slechts in fasen opnieuw kan worden opgestart.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier