‘De telecomwet is nefast voor de toekomst van de telecom’
Ook edpnet, de internetaanbieder uit Sint-Niklaas, is ongelukkig met de telecomwet.
“De telecomwet is nefast voor de toekomst van de telecom”, zegt Joachim Slabbaert, chief operations officer van edpnet.
De internetaanbieder uit Sint-Niklaas vecht tegen Belgacom met hogere surfsnelheden. In 2011 boekte het een lichte winst op een brutomarge van 2,25 miljoen. “Het is onmogelijk om een businesscase op te bouwen met gratis installatie of modem als de klant na zes maanden kosteloos kan opzeggen”, vindt hij.
Volgens Slabbaert is de vervroegde opzeg perfect toepasbaar voor mobiel, maar had de vaste lijn een andere regeling moeten krijgen. “Dat is vooraf besproken met de politici. Niemand had daar oren naar.”
Volgens de toezichthouder BIPT betalen alternatieve operatoren zoals edpnet aan Belgacom ongeveer 120 euro voor de activatie van de meest courante internetverbinding (VDSL2) als een bezoek bij de klant nodig is. “Zonder bezoek ligt de prijs rond 70 euro”, zegt woordvoerder Dirk Appelmans. De kosten die de alternatieve operator zelf maakt zijn daarin niet begrepen. Mobiel is goedkoper, bevestigt Appelmans. “Een mobiel abonnement activeren is enkel een softwareaanpassing.”
Vervelend voor edpnet is dat veel klanten interesse hebben in de vervroegde opzeg. Slabbaert: “De werklast in ons call center is sterk gestegen door de vragen hierover”.
In zijn beruchte informele nieuwjaarstoespraak viel ook Didier Bellens van Belgacom scherp uit naar de telecomwet, die sinds 1 oktober van kracht is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier