De tactiek van Tack
Amper twee jaar nadat Picanol officieel referentieaandeelhouder is geworden van Tessenderlo Group, komt er een fusie van de industriële groepen. Luc Tack, Trends Manager van Jaar 2014, weeft zo een Belgische industriële groep met 2 miljard euro omzet, aanwezig in meer dan 100 landen en met 7000 werknemers.
In de zomer van 2013 werd de economische wereld totaal verrast toen de West-Vlaamse producent van weefmachines Picanol – voor zowat 90 procent in handen van Luc Tack – zijn ongeveer 200 miljoen euro overtollige liquiditeiten gebruikte om referentie-aandeelhouder te worden van Tessenderlo Group. Dat gebeurde door de participatie van 27,6 procent van de Franse staatsholding SNPE over te kopen tegen 22 euro per aandeel, in totaal 192,6 miljoen euro. Wat in godsnaam ging een wereldvermaarde weefgetouwenfabrikant met vooral activiteiten in de opkomende landen zoeken bij een chemiebedrijf vooral gericht op Europa, met als belangrijkste activiteiten de productie van gespecialiseerde meststoffen en gelatine? De wenkbrauwen werden flink gefronst.
Risicospreiding
De uitleg van Luc Tack was even helder als verrassend. Picanol zat in een zeer cyclische activiteit met hoge toppen en diepe dalen. De toekomst van de groep mocht niet meer in gevaar komen door een zware economische crisis, zoals in 2009. Vandaar de zoektocht naar activiteiten die minder cyclisch waren en ook zorgden voor meer geografisch evenwicht: Picanol spint garen bij de opgang van nieuwe landen, terwijl Tessenderlo vooral profiteert als het de westerse industrielanden voor de wind gaat. Tessenderlo moest dus zorgen voor het spreiding van het zakelijke risico.
In 2014 en ook dit jaar nog nam Tack via Picanol, maar ook persoonlijk (via de vennootschap Symphony Mills) elke gelegenheid te baat om zijn belang in het chemiebedrijf op te drijven. Vooral de stevige kapitaalverhoging bij Tessenderlo Group eind vorig jaar bood de unieke kans om zonder bod op alle aandelen de grens van 30 procent te overschrijden. Tot nu controleert de Manager van het Jaar 34,3 procent van Tessenderlo (3% rechtstreeks en 31,3% via Picanol).
50 procent meer waard
Met de aankondiging vandaag wordt Luc Tack in één klap meerderheidsaandeelhouder (57%) bij Tessenderlo Group, dat wordt omgedoopt tot Picanol Tessenderlo Group. De fusie tot één Belgische industriële groep gebeurt door de inbreng van de industriële activiteiten van Picanol bij Tessenderlo, in ruil voor de uitgifte van afgerond 26 miljoen nieuwe aandelen Tessenderlo Group tegen 31,5 euro per aandeel (17,5 meer dan de koers van Tessenderlo op het moment van de aankondiging). Normaliter gebeurt dat in het eerste kwartaal van volgend jaar.
Toch is de operatie op de eerste plaats een goede zaak voor de aandeelhouders van Picanol, dat omgedoopt wordt in Picanobel. Want Picanol behoudt de eigen cash van circa 50 miljoen euro en de al opgebouwde participatie van 31,3 procent in Tessenderlo, waardoor de industriële activiteiten ruim 50 procent hoger gewaardeerd worden in deze transactie dan op de beurs voor de aankondiging. De Tessenderlo-aandeelhouder krijgt de uitbreiding en de ruimere spreiding van activiteiten dus zeker niet cadeau. Picanobel wordt een holdingmaatschappij die de meerderheid en dus de controle heeft in Picanol Tessenderlo Group, een industriële groep met vier polen (agro, bio-valorisatie, industriële oplossingen en weefmachines & technologie).
Geniale zet
Andermaal laat de industrieel zich opmerken door een enorme snelheid van handelen. Bovendien doet hij een geniale zet om snel de controle over Tessenderlo te verwerven. Bij Picanobel dreigt wel een traditionele korting van een familiale controleholding. Maar ook daar zal Tack wellicht snel een stokje voor kunnen steken. Wellicht wordt de controleverwerving over Tessenderlo in minder dan drie jaar tijd niet het laatste huzarenstukje was van de inwoner van Sint-Martens-Latem. We zien hem zijn industrieel imperium nog verder uitbreiden. Als we hem een suggestie mogen doen: kijk eens naar Recticel. Een multinational, overal in Europa actief, maar met een waardering van een small & midcap door doorgaans een gebrek aan rendabiliteit en aan een sterke bedrijfsvoering.
Wat te doen als aandeelhouder?
Of u nu al aandeelhouder van Picanol of van Tessenderlo Group bent, u hoeft geen actie te ondernemen om aan de operatie te kunnen deelnemen.
Na afronding van de operatie (zonder publieke kapitaalverhoging) wordt u als Tessenderlo-aandeelhouder aandeelhouder van Picanol Tessenderlo Group. Het voordeel is dat u participeert in een ruimere, meer gespreide industriële groep. Het nadeel is dat uw belang verkleint. U betaalt dus wel voor het aandeelhouderschap van een grotere groep door de forse premie die rust op de industriële activiteiten van Picanol.
Na de operatie wordt de huidige Picanol-aandeelhouder tegen gunstige voorwaarden aandeelhouder van Picanobel, een ‘monoholding’ genre Tubize (controle over UCB) en Solvac (controle over Solvay) met als belangrijkste actief een 57 procentparticipatie in Picanol Tessenderlo Group.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier