Roeland Byl
‘De schrapping van het attest bedrijfsbeheer kan verkeerd uitpakken’
Een gezond ondernemingsklimaat mag niet ontaarden in een pushbeleid dat dient om de statistieken op te fleuren. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.
Drempels voor het ondernemerschap weghalen is populair. Zo besliste Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters (N-VA) het verplichte attest bedrijfsbeheer te schrappen. Wie een bedrijf wil starten, heeft dat vanaf 1 september 2019 niet meer nodig. Ons land doet het al jaren slechter dan het EU-gemiddelde als je uitrekent hoeveel bedrijven er worden opgericht. Maar dat er ondernemers bij komen, is slechts een begin. Er zijn vooral meer succesvolle ondernemingen nodig om de werkgelegenheid op te drijven.
Bedrijfje spelen kan iedereen. Ondanks de win-winleningen en andere ondersteunende maatregelen valt het nog af te wachten hoeveel starters er ook in slagen van hun droom een rendabel werkgelegenheidsfabriekje te maken. In elk geval mag een gezond ondernemingsklimaat niet ontaarden in een pushbeleid dat dient om de statistieken op te fleuren.
De schrapping van het attest bedrijfsbeheer kan verkeerd uitpakken
Als er geen alternatieve vorming in de plaats komt, kan de schrapping van het attest bedrijfsbeheer verkeerd uitpakken. Succesvol ondernemen begint met een goed businessplan. Het attest is wellicht niet ideaal, maar voor sommige dromers is het een van de weinige checkpoints voordat ze aan hun avontuur beginnen. Vergelijk het met het autorijbewijs. Dat garandeert geen ongevalvrije wegen, maar zomaar iedereen de baan opsturen, is wel vragen om brokkenpiloten.
De lage ondernemerscijfers in ons land zijn niet enkel een kwestie van instapdrempels. Minstens even belangrijk zijn de uitstapdrempels. Wie over de kop gaat als ondernemer, heeft nauwelijks een financieel vangnet. Iemand zou eens moeten uitrekenen of mislukkende ondernemers het recht op een uitkering geven niet goedkoper is dan hopen stimuleringsmaatregelen te geven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier