Roeland Byl
De herlancering van eGezondheid is een feit
In ehealth wijzen de neuzen van zorgverstrekkers, patiënten, ziekenhuizen en beleid stilaan in dezelfde richting, zegt Trends-redacteur Roeland Byl.
Opmerkelijk hoe de halve Belgische gezondheidszorg vandaag present tekende voor de start van het vernieuwde platform eGezondheid. Dat gebeurde nauwelijks enkele dagen nadat minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) de wind van voren had gekregen voor de onhandig verpakte suikertaks en minder dan 48 uur nadat de Algemene Raad in het Riziv het begrotingsvoorstel van de regering had verworpen.
Bij de lancering van het logo voor eGezondheid en de bekendmaking van het vernieuwde actieplan voor de digitale gezondheidszorg was er daarentegen op alle banken applaus. En ja, dat is terecht. Niet minder dan negen ministers zijn betrokken bij het uittekenen van eGezondheid. En al zou in de digitalisering van de zorg privacy nogal gemakkelijk de rol van spelbreker kunnen opeisen, toch wijzen in ehealth de neuzen van zorgverstrekkers, patiënten, ziekenhuizen en beleid stilaan in dezelfde richting. Dat zoiets zelfs over de grenzen van de zesde staatshervorming heen lukt, is hoe dan ook opmerkelijk.
De herlancering van eGezondheid is een feit
Bij het aantreden van de regering-Michel identificeerde minister De Block eGezondheid als een van haar belangrijke werven. Wie tussen de lijnen leest, beseft dat de digitalisering van de zorg het cement is voor het zorglandschap van de toekomst, dat de politica wil uittekenen. In die context is het heuglijk nieuws dat het aantal Belgen dat zijn geïnformeerde toestemming gaf voor de uitwisseling van medische gegevens, de jongste twaalf maanden fors is gestegen. In oktober 2014 waren dat er 351.000, vandaag bijna 2 miljoen.
Digitalisering in de zorg is overigens geen nieuw thema. Zo was er in 2013 al een overlegd actieplan dat via digitalisering het perspectief op meer efficiëntie beloofde. Bijvoorbeeld omdat bepaalde onderzoeken niet langer dubbel dienen te gebeuren als scans, röntgenfoto’s en labanalyses moeiteloos via een elektronisch patiëntendossier kunnen worden uitgewisseld. Alleen vereist de organisatie van zo’n gegevensdeling dat er goede afspraken komen tussen zorgverstrekkers, dat softwarebouwers volgens bepaalde standaarden opereren en dat patiënten zelf eigenaar blijven van hun medische gegevens.
Nu ligt er een actualisering van dat actieplan op tafel. Uiteraard zijn nog niet alle hindernissen van de baan, maar het valt wel op dat iedereen bereid is die hernieuwde roadmap voor eGezondheid te ondersteunen. Zelfs als dat extra geld kost. Al helpt het uiteraard dat minister De Block het prioritaire karakter van dit dossier onderlijnt door volgend jaar een extra budget van 40 miljoen uit te trekken voor de investeringen die ziekenhuizen in dit verband moeten doen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier