De Cronos Groep blijft fors groeien
De informatica-integrator De Cronos Groep boekte vorig jaar 310 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten, een stijging met 7,6 procent. Daarmee blijft Cronos een vijfde groter dan de 248 miljoen van Cegeka of de 250 miljoen van RealDolmen.
Liefst 165 bedrijven groepeert de Cronos Groep uit Kontich in zijn geconsolideerde jaarrekening, die zopas is gepubliceerd. Cronos participeert in zeer diverse informaticadisciplines op basis van commercieel opportunisme. Wie knowhow heeft en een bedrijf wil beginnen, speciaal in een groeisegment, kan er aankloppen _ zelfs al heeft Cronos al participaties in dezelfde sector in concurrerende bedrijven. Een gevolg van die ‘survival of the fittest’-aanpak is dat Cronos altijd nauw aansluit bij de evoluties in de markt.
Meer jobs
Hoewel de opbrengsten met 7,6 procent stegen tot 310 miljoen euro, daalde de nettowinst van de groep als geheel met 22 procent tot zo’n 5 miljoen euro. Dat is een marge van 1,6 procent over de bedrijfsopbrengsten. In 2012 was de marge nog 2,2 procent.
Het aandeel van de winst dat toekomt aan de aandeelhouders van De Cronos Groep daalde 41 procent. De ondernemingen van de groep waarin ook andere partijen participeerden _ gewoonlijk het management _ deden het dus relatief beter op het vlak van winstgaring.
Net als in vorige jaren schiep Cronos in 2013 opnieuw meer jobs _ gemiddeld 97 of een stijging met 6,4 procent, ongeveer evenveel als in 2012. Van de directe tewerkstelling zit 95 procent in België. In 2013 waren er gemiddeld 1612 werknemers in de groep. De activiteiten in Nederland verschrompelen, maar Luxemburg blijft stijgen tot nu praktisch 10 procent van de geconsolideerde omzet.
Nieuwkomers
Nieuwkomers in de groep vorig jaar waren Alumnos (nearshoring), Incito (business intelligence), The Security Factory (beveiligingsadvies), Learnia (software- en diverse trainingen), Bryxx (Oracle middleware-consultancy), DC2B (bouwen en beheren van datacenters), Geo Solutions Sud (GIS oplossingen, Waver) en Wijs (digitale strategie en communicatie).
In 2013 werden een aantal participaties afgestoten. Quality4Care en e-Trinity uit Sint-Niklaas (ziekenhuisinformatica) gingen naar het Amerikaanse CTG. Stratefy, een adviseur in bedrijfsfinanciering en M&A, is overgenomen door het management, dat al 50 procent van de aandelen had. Het kleine UserPlus, een adviseur over gebruikersvriendelijkheid in informatica, ging failliet. Cronos had er een bescheiden belang in.
In een aantal participaties heeft Cronos om diverse redenen zijn relatieve belang verminderd. Dat was onder meer het geval bij Interligo (ex-Akator), een specialist in datacenters op basis van Cisco-technologie, bij Elision, een ontwikkelaar van b2b-transactiewebsites op basis van SAP hybris, bij Fintegration, een Isabelpartner, bij webontwikkelaar 23 Seconds en bij Connecting the Dots.
In iets meer gevallen trok Cronos zijn relatieve belang op. Dat gebeurde bij Upsell, Incept, Mobizz, More ICT, Prodigma Consulting BV en Strategic Solutions, onder andere. De groep heeft een traditie om overnames in fases te doen via uitwinclausules.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier