Danis, de marktleider in de varkenssector, boekt opnieuw forse winst

© Getty Images
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Het familiebedrijf Danis, de marktleider in varkensvlees in Vlaanderen, boekte voor het tweede boekjaar op rij mooie winsten. Toch zitten de varkensprijzen sinds de zomer van vorig jaar in dalende lijn, na twee jaren met sterke prijzen.

Danis in Koolskamp, een deelgemeente van Ardooie, is een van de grootste varkensproducenten van West-Vlaanderen, en dus van België. Ardooie is de gemeente met de meeste varkens per oppervlakte: 47,5 per hectare, volgens cijfers van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.

Het belang van het bedrijf wordt ook aangetoond door de eigen varkensprijs die Danis afficheert op zijn website. Varkenshouders kunnen via die richtprijzen al dan niet hun waar aanbieden. Danis bepaalt zijn prijs één keer per week, op donderdag. De prijs wordt berekend op basis van de prijs in Europa. Slachthuizen kunnen dan bijvoorbeeld vleesvarkens kopen bij Danis.

De prijsevolutie toont hoe vooral 2023 en ook nog 2024 mooie jaren waren, zeker in vergelijking met de heel zwakke jaren 2021 en 2022. Toch zakte de prijs geleidelijk sinds de zomer van 2024. Begin dit jaar volgde zelfs een dip, door de uitbraak van mond-en-klauwzeer in Duitsland. Diverse intercontinentale landen sloten daardoor hun grenzen voor de Europese marktleider in varkens. Duitse producenten dumpten hun overtollige vlees in andere Europese landen, wat tot een forse prijsdaling leidde. De voorbije weken herstelde de prijs. De voorbije donderdag was de Danis-prijs voor een kilo varkensvlees 1,44 euro. In 2023 was de prijs in dezelfde week 1,7 euro.

Winstgevend jaar

Misschien wordt het huidige boekjaar dus minder florissant. Maar de consoliderende vennootschap boven Danis, de bv Danagro, zette mooie winstcijfers neer in het afgelopen boekjaar, dat liep van begin oktober 2023 tot eind september 2024. De bedrijfswinst lag nog hoger dan het vorige – heel goede – boekjaar (zie tabel hieronder). Ook de nettowinst was hoger. Dat was onder meer het gevolg van een daling van de grondstoffenkosten. De verkoopprijs van varkensvlees bleef in het boekjaar grotendeels stabiel, meldt de raad van bestuur in zijn jaarverslag bij de balans. Maar de grondstoffenprijzen voor veevoeder daalden tot het niveau van vóór de Oekraïneoorlog. Dat is goed nieuws voor de hele landbouwsector, die de voorbije jaren werd geraakt door forse prijsverhogingen van grondstoffen.

De consoliderende holding Danagro keert geen dividenden uit. Met de winsten worden financiële schulden afgelost. Danis blijft bovendien erg voorzichtig in zijn vooruitzichten. Het bedrijf en zijn producten blijven erg afhankelijk van de schommelingen van de grondstoffen- en de energieprijzen. En die zijn zeer onderhevig aan de volatiliteit op de internationale markten. Bovendien zijn er de regelgeving en het beleid. “Onze sector wordt geconfronteerd met toenemende regelgeving, zoals stikstof en het mestactieplan, vergunningsbeleid en dierenwelzijnsmaatregelen. Dat leidt tot juridische onzekerheid. Voor varkenshouders worden toekomstgerichte beslissingen moeilijker”, meldt het jaarverslag van de raad van bestuur.

De voorbije jaren zakte het aantal varkensslachtingen met ruim een vijfde. Dat is nog zonder het effect van het stikstofakkoord, 30 procent minder varkens tegen 2030.

Duke of Berkshire

Toch deed Danis vorig boekjaar voor 7 miljoen euro kapitaalinvesteringen, fors meer dan de 3,4 miljoen euro in het boekjaar voordien. De groep heeft een brede waaier aan activiteiten: veevoeding, veredeling van grondstoffen voor de landbouw, tot varkenshouderij en een eigen varkensslachthuis. Dat allemaal met “een focus op duurzaamheid, transparantie, kwaliteit en innovatie in de hele keten”. Danis zoekt tevens een positionering via premiummerken, zoals het vlees van The Duke of Berkshire.

De prijsstijging in de voorbije jaren was ook het gevolg van de zwakke prijzen in 2021 en 2022. Er werden minder varkens gekweekt, wat leidde tot ruim een vijfde minder slachtingen. De blijvende rechtsonzekerheid rond vergunningen maakt dat er nog altijd geen echte heropleving is van de varkensteelt. En dan moet het effect van het stikstofakkoord nog komen. De Vlaamse varkensstapel zou tegen 2030 met 30 procent verminderen, onder meer via een uitkoopregeling.

Joseph Danis

Danis is een familiebedrijf van de derde generatie. De stichters waren Joseph Danis (1926-2008) en zijn echtgenote Marie Vanhoutte (1928-2016). Het bedrijf werd tot half april geleid door schoonzoon en gedelegeerd bestuurder Stefaan Lambrecht (62) en zijn echtgenote Ann Danis (63). De dochters Julie (35) en Marie Lambrecht (34) zijn bestuurder bij Danagro. Marie is bovendien hr-directeur in het familiebedrijf.

Sinds half april is Joris Brams (56) de nieuwe CEO. Brams werkte voordien onder meer bij Alken-Maes als brouwerijdirecteur, en bij de Britse beursgenoteerde ciderfabrikant C&C. In 2020 kwam hij aan het roer bij de Limburgse bottelaar Konings. Stefaan Lambrecht is voorzitter van de raad van bestuur van de varkensgroep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content