Concurrentie drijft Worldline in het nauw
Transactieverwerker Worldline boekte minder omzet dan verwacht. De brutowinst ging wel hoger. In België verhevigt de concurrentie. Acquisities blijven voorlopig uit.
De Europese Commissie maakt vorderingen met haar eenmaking van de Euro-betalingsruimte. Belgische retailers hebben nu een alternatief voor Worldline, het voormalige Banksys. Grote ketens zoals Colruyt en Ikea profiteren er al van. BNP Paribas Fortis bundelt voor zijn klanten-handelaren nu betaalterminals en verwerking door het Zwitserse Six Payment Services. Het Zweedse Seamless omzeilt met zijn SEQR-mobiele betalingen de traditionele betaalkaartspelers zelfs helemaal.
Uit de jaarresultaten van Worldline valt die toenemende concurrentie alleen onrechtstreeks af te lezen. Worldline zette bijna 1,15 miljard euro om, een organische groei van 2,8 procent. Dat was iets minder dan de groei met “3 tot 4 procent” die bij de beursgang in juni voor 2015 was vooropgesteld. De operationele winst voor afschrijvingen en waardeverminderingen kwam dan wel weer op het voorspelde niveau van 215 miljoen euro uit, een marge van 18,7 procent. Na afschrijvingen, herstructureringskosten en belastingen bleef daar netto 100 miljoen van over, vergeleken met 118 miljoen in 2013.
Wachten op overnames
De groep met zijn 7200 werknemers, waarvan meer dan 1000 in België, zat eind 2014 op 203 miljoen euro netto cash, maar die gaan niet naar de aandeelhouders. Worldline is nog altijd voor ongeveer 70 procent in handen van systeemintegrator Atos en keert voorlopig geen dividend uit.
Acquisities zijn een must, nu concurrenten als Equens, Six, Nets, Worldpay, First Data of EVO Payment Services op schaalvergroting wedden. CEO Gilles Grapinet van Worldline kon donderdag nog geen trofeeën laten zien. “Wij zijn er extreem druk mee bezig”, verzekerde hij. Grapinet verklapte alleen dat hij alle soorten van acquisities bekeek, van klein tot groot. Worldline haalt 80 procent van zijn omzet uit de eurozone, maar is ook actief in Latijns-Amerika en Azië, vooral India en China.
De groep deelt zijn activiteiten in drie ongeveer even grote delen op. Terminals en diensten aan handelaren, waarin België de leiding heeft en ook een grote markt is voor Worldline, stonden voor 374 miljoen euro omzet, een stijging met 2 procent. De bedrijfswinst voor afschrijvingen was 21,6 procent, een groei van een half procentpunt. De terminals presteerden erg zwak in 2013 in afwachting van het nieuwe assortiment van 2014. Hun groei in het derde kwartaal was “in twee cijfers” en ook het vierde kwartaal was goed, vertelde general manager Marc-Henri Desportes aan de analisten. Onder meer in Australië zijn de terminals een succes. Zij zullen blijven groeien in de “hoge enkele cijfers”, verzekerde Desportes. Dat laat vermoeden dat de concurrentie in deze divisie wel degelijk weegt op de andere activiteiten.
Lucratieve verwerking
Financiële verwerking en softwarelicenties brachten 396 miljoen euro (+1,4%) in. Met een bedrijfswinstmarge van 25,2 procent (voor afschrijvingen) is dit de meest rendabele activiteit van de groep. Worldline groeit hier sterk in de verwerking van internet- en mobiele transacties. De groep heeft al 580.000 mobiele apps (‘wallets’) uitstaan, onder meer met Paylib in Frankrijk en Bancontact-MisterCash in België. In China won Worldline een contract met internetbedrijf Tencent voor de verwerking van micro-leningen.
Volgens Worldline wist de groep in 2014 al zijn grote verwerkingscontracten met banken te verlengen. Ook hier is echter druk op de marges. Dat blijkt uit de groei van het aantal transacties voor kaartuitgevers met 11 procent, terwijl de omzet daarin maar “lichtjes positief” evolueerde. Nieuwe Europese regelgeving zal kaartuitgevers aanzienlijk minder laten verdienen aan transacties met hun kaarten. Worldline verwacht dat die in de tweede jaarhelft van kracht wordt.
Nog geen uitzicht op groot Duits contract
De groep verliest in deze activiteit wel de omzet uit een contract met de Franse bank BPCE, die de verwerking weer zelf gaat doen (iets wat al lang aangekondigd was). Aan de andere kant is Worldline al geruime tijd in onderhandeling over een massief outsourcingcontract met een grote Duitse bank. Omdat onduidelijk is of daar nog wat van komt, is dat niet in de prognoses opgenomen. Het contract zou de groei van de hele Worldline-groep een eind voorbij de nu voor 2015 voorziene “4 tot 5 procent organische groei” tillen. “We laten het jullie meteen weten als het er komt”, verzekerde Grapinet.
De meest avontuurlijke activiteit van Worldline zijn de “mobiliteit en e-transactiediensten”, die 379,4 miljoen binnenbrachten (+5,1%). De bedrijfswinstmarge is hier 13,7 procent (-0,7 procentpunt). Worldline verwerkt onder meer de boetes van de Franse flitscamera’s en is actief in betalingssystemen voor vervoer in Groot-Brittannië en Latijns-Amerika, onder andere. Voor Belgacom gaat Worldline meedraaien in het Belgische Viapass-tolsysteem. De Fransen willen ook een rol spelen in de ‘connected car’ (met Renault) en in het huis van de toekomst. Eigenaren van huishoudapparaten van Siemens/Bosch zullen hun toestellen via Worldline kunnen monitoren.
Worldline eindigde het jaar met een comfortabel orderboekje van 1,7 miljard euro, liefst anderhalf keer zijn jaaromzet. Voor 2015 verwacht Gilles Grapinet opnieuw een stijging van de bedrijfswinstmarge (voor afschrijvingen) met een half procent en een vrije kasstroom van 120-125 miljoen euro tegen 114,4 miljoen in 2014.
Deze week in Trends: Belgische concurrentie scherper voor Worldline
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier