Colruyt Group heeft het grootste aantal werknemers onder familiebedrijven

Colruyt Group: voorloper in familiale governance.
Colruyt Group: voorloper in familiale governance.
Dirk Van Thuyne Freelance journalist

In vier generaties is het familiebedrijf Colruyt uitgegroeid tot een van de grootste private werkgevers van het land. Over alle vennootschappen heen – verspreid over drie landen – gaat het om meer dan 33.000 medewerkers. In eigen land is de vennootschap Colruyt Group met voorsprong de grootste familiale werkgever met maar liefst 18.632 medewerkers.

De supermarktketen die al vijftig jaar lang zijn merkbelofte ‘Laagste Prijzen’ probeert waar te maken, vormt nog altijd de grootste activiteit van de gediversifieerde retailgroep met hoofdkwartier in Halle. Verder in de top tien vinden we overigens nog twee vennootschappen uit dezelfde stal: Buurtwinkels Okay (2.611 voltijdse equivalenten) en Colruyt Group Services (2.548).

Franz Colruyt uit Lembeek ligt aan de grondslag van de retailgroep. In het interbellum begon de bakkerszoon een handel in koloniale waren die later uitgroeide tot een groothandel in droge voeding.

Managers van het Jaar

Na zijn dood nam zijn zoon Jo het bedrijf over. In 1964 veranderde die het geweer van schouder door een eerste supermarkt te openen. Hij schrapte alle overbodige kosten en streefde ernaar om alle grote merken 10 procent goedkoper aan te bieden dan de concurrentie. Zijn discountformule sloeg aan. Jo was een visionair die zweerde bij vereenvoudiging, vakmanschap en laagste prijzen. In 1992 werd hij bekroond als Trends Manager van het Jaar.

Korte tijd later overleed Jo onverwachts. Zijn zoon Jef moest grote schoenen zien te vullen. Met dezelfde familiewaarden in het achterhoofd zorgde hij voor een verdere expansie en diversificatie. Hij opende de eerste Colruyt-winkel in Frankrijk, zette een aantal nieuwe winkelformules op zoals de leverdienst Collivery, de buurtwinkel Okay en de biosupermarkt Bio Planet. Daarnaast diversifieerde hij ook in non-food met Dreamland (speelgoed) en Dreambaby (babyspullen). Tien jaar na zijn vader mocht ook Jef met de trofee van Trends Manager van het Jaar zwaaien. In de zomer van vorig jaar trok Jef zich na 28 jaar terug als CEO – zijn vervanger is Stefan Goethaert, de eerste niet-familiale directeur – om plaats te nemen op de voorzittersstoel.

Korys

Ondanks de ongebreidelde expansie van de voorbije decennia en de beursnotering sinds 1977 is Colruyt nog altijd een onvervalst familiebedrijf. De controle gebeurt door Korys, de investeringsmaatschappij die de belangen van meer dan 120 familiale aandeelhouders groepeert.

Dat Colruyt nog een familiebedrijf is, is onder andere de verdienste van Jef die zich jaren geleden al bewust was van het gevaar van een versnipperd aandeelhouderschap. Hij anticipeerde hierop door het uitwerken van een familiale governance. Zo was hij rond de laatste eeuwwisseling een van de grootste pleitbezorgers voor de oprichting van een familieraad. Later stond hij mee aan de wieg van het familyoffice Korys en van de stichting Cozin.

Lees ook: zo vonden we de beste Belgische familiebedrijven