Clarida Technologies schenkt softwarelicenties weg in strijd tegen mensenhandel en terrorisme
De start-up Clarida Technologies stelt zijn softwarelicenties ter waarde van een miljard euro gratis ter beschikking in de strijd tegen mensenhandel en terrorisme. Dat kondigt Robin Poelmans, met zijn neef Jonas de oprichter van Clarida Technologies, vandaag aan op het Global Sustainability Network, een conferentie voor duurzaamheid in de Pauselijke Academie voor Wetenschappen.
De twee Limburgse neven richtten Clarida Technologies in Londen op. Het bedrijf biedt de politie data-analysesoftwarepakketten waarmee ze de grote hoeveelheden onlinegegevens beter kan doorploegen. Politiediensten gebruiken de software al om mensenhandelaars op te sporen, huiselijk geweld te voorkomen of de veiligheid van beroemdheden te helpen garanderen bij evenementen. Belastingdiensten kunnen de software gebruiken om fraude op te sporen, maar het klantenbestand telt ook ziekenhuizen en bedrijven. Een standaarlicentie van Clarida kost ongeveer 100.000 euro.
Na de terroristische aanslagen in 2016 investeerde ook de Belgische overheid in software om politie, inlichtingendiensten en defensie te helpen in de strijd tegen terreur. Maar vorige maand ontdekte VTM Nieuws nog dat een duur softwarepakket drie jaar na de aankoop nog altijd niet naar behoren werkte. CEO Robin Poelmans zegt het beu te zijn dat dure antiterreurprojecten mislukken, dat er te weinig geld beschikbaar is of dat het te lang duurt voor de technologie wordt gebruikt.
Het in 2016 opgerichte bedrijf haalde in 2017 5 miljoen euro kapitaal op bij een onbekende investeerder, om de groei een duw in de rug te geven. Dat moet ook, want met Palantir Technologies heeft het een stevige Amerikaanse concurrent. Palantir is een van de vele technologiebedrijven die zich klaarmaakt om naar de beurs te trekken en werkte onder meer voor heel wat Amerikaanse veiligheidsdiensten.
Vaticaan
Clara Technologies kondigt het nieuws dat het softwarelicenties zal wegschenken, aan in Vaticaanstad. Politie-, inlichtingen- en defensiediensten van overal ter wereld kunnen een aanvraag indienen om de softwarelicenties gratis te gebruiken. Het initiatief wordt gesteund door monseigneur Marcelo Sánchez Sorondo, de kanselier van de Pauselijke Academie voor Wetenschappen, een onderdeel van de Romeinse Curie. In het persbericht van Clarida Technologies verwijst Sánchez Sorondo naar een uitspraak die paus Franciscus begin april deed. Op een conferentie over mensenhandel noemde de paus mensenhandel een misdaad tegen de mensheid en een voorbeeld van het groeiende individualisme en egocentrisme in onze geglobaliseerde wereld.
Het Vaticaan is de medeoprichter van het Global Sustainability Network (GSN), waar ook Clarida Technologies deel van uitmaakt. De leden van het netwerk verbinden zich ertoe een van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties aan te pakken. Doel acht gaat over waardig werk en economische groei, daaronder valt ook mensensmokkel en slavernij. “Als technologiebedrijf hebben we de software om op grote schaal bij te dragen aan de strijd tegen mensenhandel en terrorisme, maar we hebben niet per se het netwerk waar andere leden zoals het Vaticaan over beschikken”, zegt Robin Poelmans. “Het Global Sustainability Network en zijn leden zijn van belang om initiatieven zoals deze bij de juiste partijen te krijgen. Ik zou niet zeggen dat zij dit actief gaan promoten maar zij kunnen ons wel helpen deuren te openen die wij nooit zouden kunnen openen.”
CEO Robin Poelmans bekijkt het initiatief niet als marketing. “Waarom proberen we niet het maximum uit een oplossing die al bestaat te halen? Zo kunnen we de problemen echt aanpakken. We zetten de prijs radicaal op nul, zodat dat al geen obstakel is. We verlagen de drempels zo veel mogelijk proberen om de stap naar geavanceerde technologie te zetten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier