Twee jaar geleden was Lisa Miles-Heal een nobele onbekende in België. Dat veranderde toen ze aan het hoofd van de Gentse techparel Silverfin kwam. Voor de eerste keer spreekt ze met iemand van de Belgische pers.
Silverfin springt met zijn boekhoudsoftware wereldwijd in het oog als disruptieve uitdager van de accountancysector. De Nieuw-Zeelandse Lisa Miles-Heal nam het stokje rechtstreeks over van de co-founders Joris Van Der Gucht en Tim Vandecasteele, die zich wilden terugplooien op productontwikkeling en andere projecten. Anderhalf jaar na de wissel werd Silverfin voor ruim 300 miljoen euro gekocht door de Noorse softwaregroep Visma.
Nationale en lokale wetgevingen maken het moeilijk om een mondiale boekhoudsoftware te maken. Hoe vergaat het Silverfin?
LISA MILES-HEAL. “Dat is een van onze grote uitdagingen. Er zijn veel gelijkenissen, maar ook veel verschillen tussen een accountancybedrijf in België, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Canada. Onze marktbenaderingsstrategieën moeten op maat worden gemaakt voor elke markt waarin we actief zijn. Dat marktonderzoek is ook een unieke manier om een andere cultuur te ervaren.
“Een andere uitdaging is de weerstand tegen verandering. We zijn als uitdager de David die het opneemt tegen Goliath. De boekhoudreuzen wier software bij accountants is geïnstalleerd, willen alles houden zoals het al tientallen jaren is. Ze zeggen bijvoorbeeld dat het te risicovol is – accountancy is een behoorlijk conservatieve sector – terwijl wij juist een innovatieve technologie aanbieden die relatief risicomijdend is.”
Nam Silverfin daarom al in 2021 de AI-specialist Boltzmann over?
MILES-HEAL. “Artificiële intelligentie heeft een grote invloed op hoe de accountant morgen zal werken. Het is een evenwichtsoefening tussen innoveren en vermijden dat boekhouders het gevoel krijgen dat ze vervangen worden door AI. We hebben Boltzmann vrij snel gekocht om aan die opdracht te kunnen voldoen. Het uiteindelijke doel is accountants wereldwijd hun werk beter te laten doen en ervoor te zorgen dat ze geen achterstand oplopen op de concurrentie. Langs onze kant is het aftasten welke kansen we moeten benutten. Onze mogelijkheden zijn eindeloos.”
Kunt u dat onafhankelijk beslissen?
MILES-HEAL. “Absoluut. Het is geen geheim dat ook andere partijen interesse toonden in Silverfin. Ik geloof niet dat dat we dan zo onafhankelijk zouden kunnen opereren als we nu doen. We hoeven geen verantwoording af te leggen en doen ons eigen ding. Dat Visma-model, om alle overgenomen bedrijven zo onafhankelijk te laten werken, is uniek. Met al mijn wereldwijde ervaring heb ik zoiets nog nooit gezien. De raad van bestuur van de meeste start-ups of scale-ups bestaat uit de oprichters en investeerders. Die missen soms praktische ervaring met de problemen die je probeert op te lossen en ze hebben een sterke vooringenomenheid over het rendement op investering.”
Lees hier het volledige interview met Lisa Miles-Heal: