CEO Lanxess: ‘Iedereen moet bijdragen om in de race te blijven’
De Duitse chemiegroep Lanxess moet flink besparen. De vakbonden bij ons hebben een eisenbundel met een loonsverhoging. Topman Axel Heitmann denkt er het zijne van.
De Duitse chemiegroep Lanxess beleeft moeilijke tijden en moet flink besparen. De Duitse werknemers dragen hun steentje bij door 3 procent van hun loon in te leveren. De vakbonden bij ons hebben een eisenbundel met een loonsverhoging. Topman Axel Heitmann denkt er het zijne van.
De crisis in de auto- en de bandensector heeft zware gevolgen voor Lanxess, ‘s werelds grootste producent van synthetisch rubber. In Europa is de bandenmarkt dit jaar gekrompen met 7 procent, en de automarkt met bijna 6 procent. CEO Axel Heitmann slaat meteen terug met een stevige reeks maatregelen die vanaf 2015 jaarlijks 100 miljoen euro aan besparingen moeten opleveren. Lanxess schrapt daarbij een duizendtal banen. Opmerkelijk is dat de 8000 Duitse werknemers van Lanxess ermee ingestemd dit jaar 3 procent van hun loon in te leveren. Goed voor een extraatje van een “substantieel tweecijferig miljoen euro”. Heitmann doet daarnaast een rist niet-kernactiviteiten, samen goed voor een half miljard euro omzet en nog eens duizend werknemers, van de hand.
Ook België ontsnapt niet aan het besparings- en herstructureringsgeweld. Lanxess heeft rond Antwerpen vier fabrieken. Een daarvan, in Kallo, produceert rubberchemicaliën, en meer bepaald vulkanisatieversnellers die het samensmelten van rubbersoorten verbeteren. Die fabriek telt 200 werknemers, waarvan er 40 door een eerder dit jaar aangekondigde herstructurering zullen verdwijnen. Ook voor de resterende 160 medewerkers breken nu onzekere tijden aan. Heitmann geeft zich maximaal twee jaar de tijd om een overnemer of een partner te vinden. Of ook het scenario van een sluiting realistisch is, wil hij niet gezegd hebben.
Is wat gebeurt met de rubberchemicaliën in België ook een wake-upcall voor de andere activiteiten in België?
HEITMANN. “Zo zou ik het niet omschrijven. Maar iedereen moet wel bijdragen om in de race te blijven in deze sterk competitieve arena.”
Wat kunnen de Belgische werknemers nog doen? Ook instemmen met een loonsverlaging?
HEITMANN. “Ha! interessant! Maar dat zal ik maar beter rechtstreeks bespreken met mijn mensen (lacht). Maar oké, u refereert naar een zeer belangrijke move van de Duitse werknemers, met een toewijding die verbazingwekkend is.”
U hoopt dus dat anderen dat voorbeeld volgen?
HEITMANN. “Ik wil niet via u met het personeel praten. Het management spreekt met de mensen en ik ben zeker dat als mensen echt samenzitten, ze heel creatief kunnen zijn. Zolang er bereidwilligheid is tenminste.”
Zitten de drie andere activiteiten in Antwerpen toch stevig in het zadel?
HEITMANN. “Je mag nooit veronderstellen dat iets rock solid is. We zijn actief op een markt waar nieuwe concurrenten zomaar uit het niets tevoorschijn springen, waar de conjunctuur plots kan verslechteren, de prijzen veranderen en nieuwe technologieën opduiken. Je mag nooit verwachten dat alles stabiel is. Je moet dus proactief zijn. Het moet in je DNA zitten om altijd te zoeken naar wat het volgende is, en wat je kunt doen om sterk te zijn en te blijven. Daardoor blijf je achter het stuur zitten, en zit je niet als een volger op de achterbank.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier