CEO Jean-Pierre Clamadieu: ‘Solvay wordt slecht begrepen’
“Wat Solvay vandaag is, wordt slecht begrepen en onderschat”, vindt topman Jean-Pierre Clamadieu. Geen business die meer de transformatie van het bedrijf belichaamt dan de afdeling speciale polymeren.
“Wat Solvay vandaag is, wordt slecht begrepen en onderschat”, vindt topman Jean-Pierre Clamadieu. Geen business die meer de transformatie van het bedrijf belichaamt dan de afdeling speciale polymeren.
Speciale polymeren zijn een bonte verzameling hoogtechnologische kunststoffen. Door hun potentieel om gewicht te besparen en door hun warmteresistentie zullen ze de ontwikkeling van nieuwe generaties vliegtuigen, auto’s en smartphones een forse duw in de rug geven.
Jean-Pierre Clamadieu: “We hebben veel kroonjuwelen, maar speciale polymeren zijn wellicht de meest interessante. Het potentieel is enorm , al is dat pas de jongste jaren echt duidelijk geworden. Als je de prestatie ervan in 2009 en 2010 bekijkt, was die echt niet goed. Pas nadien heeft dat vleugels gekregen. En 2015 wordt alweer een uitstekend jaar met een duidelijke tweecijferige groei in omzet en winst.”
Wordt Solvay onderschat ?
Jean-Pierre Clamadieu:: “Ja. Wat Solvay vandaag is, wordt slecht begrepen en onderschat. In de geest van velen is het nog een gewoon chemiebedrijf. Op het tennistornooi Roland Garros zat ik naast de baas van een grote vliegtuigmotorenbouwer. Hij was echt verrast toen ik hem zei wat wij zoal doen.”
Dat moet frustrerend zijn voor iemand zoals u, die er prat op kan gaan een uitstekend communicator te zijn?
Jean-Pierre Clamadieu:: “Neen, dat leidt tot bescheidenheid. Ons imago veranderen, vergt tijd. We kunnen helaas niet zomaar communiceren over alles dat we doen met onze klanten. Ik voel me dus totaal niet gefrustreerd. Integendeel, ik vind dat we snel zijn gegaan en al een lange weg hebben afgelegd. Onze voornaamste klant is niet langer een klant voor natriumcarbonaat, maar van speciale polymeren, producten met een zeer hoge toegevoegde waarde. Nu, er zal altijd wel iemand zijn die vindt dat we nog sneller kunnen, maar we moeten oppassen voor snelheidsovertredingen.”
U vecht al jaren voor lagere energiekosten, zeker sinds u ook voorzitter bent van de Europese chemiefederatie. Waar staan we vandaag?
Jean-Pierre Clamadieu: “Niet ver. De energiekosten zijn hier nog altijd twee à drie keer hoger dan in de VS. Er is veel vooruitgang geboekt in de bewustwording, maar nog niet in oplossingen. De Europese Commissie stelt het project Energie-unie voor. Dat is goed. Maar als je kijkt wat erin staat, ben ik ontgoocheld dat de prijs van de toegang tot energie geen prioriteit is. Het gaat veel meer over de geopolitieke context met de ingewikkeld geworden relaties met Rusland, en hoe de toegang tot gas moet worden verzekerd. Over concurrentiekracht wordt niet gesproken.”
U maakt Solvay stilaan minder afhankelijk van energie?
Jean-Pierre Clamadieu: “Inderdaad. In Specialty Polymers bijvoorbeeld is energie totaal geen issue. Als Europees industrieel die vindt dat industrie in Europa een toekomst heeft, zeg ik ‘opgelet, deze situatie kan niet blijven duren’. Ook wij kunnen als wereldwijd actief bedrijf investeringen verplaatsen van de ene naar de andere regio.”
U leest het volledige interview met Jean-Pierre Clamadieu deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier