CD&V heeft wetsvoorstel om overal met de kaart te kunnen betalen

© Belga Image

CD&V-Kamerlid Leen Dierick dient een wetsvoorstel in dat ondernemingen verplicht om elektronische betalingen altijd te aanvaarden. ‘De consument moet altijd de mogelijkheid hebben om zijn aankopen elektronisch uit te voeren’, vindt ze. Het Neutraal Zelfstandigensyndicaat NSZ noemt het voorstel ‘ongehoord’.

Volgens het wetsvoorstel van de CD&V moet elke handelszaak het binnenkort verplicht mogelijk maken om op minstens één manier elektronisch te betalen. ‘Anno 2019 is het voor de consument nog steeds niet mogelijk om overal elektronisch te betalen, terwijl men dit wel verwacht’, zegt Kamerlid Leen Dierick. Bovendien hebben handelaars volgens haar ook veel meer mogelijkheden dan vroeger om elektronisch betalen aan te bieden. ‘Een betaalterminal is tegenwoordig zelfs niet meer nodig, denk maar aan Payconiq.’

Met de kaart kunnen betalen is niet alleen een geste naar de klant toe, het is ook ‘veiliger voor de consument en de handelaar, met minder kans op vals geld en diefstal’, zegt Dierick. Bovendien kan het helpen in de strijd tegen zwart geld, en vallen de kosten van het drukken, verdelen en vervoeren van cash geld weg. Dierick dient nu een wetsvoorstel in dat ondernemingen verplicht om minstens één elektronische betaalmethode te voorzien, al blijft de wettelijke verplichting dat cash betalen altijd een optie moet zijn, ook bestaan, benadrukt ze. Het voorstel voorziet een geldboete van 26 tot 10.000 euro voor wie zich niet aan de regels houdt.

‘Ongehoord’

Terwijl bankenfederatie Febelfin het idee van Dierick toejuicht, vindt Zelfstandigenorganisatie NSZ het voorstel ‘ongehoord’. Elektronisch betalen kost de handelaren – en zeker kleine zelfstandigen – ondanks recente prijsverlagingen nog te veel, zegt voorzitster Christine Mattheeuws. ‘Het elektronisch betalen moet voor de handelaar nog goedkoper en dat ongeacht de speler waarbij hij aangesloten is. Enkel zo kunnen kaartbetalingen nog verder gestimuleerd worden.’

Partijgenoot van Dierick en minister van Economie Kris Peeters begrijpt dat handelaars naar de kostprijs kijken en vindt dat een nieuwe regeling een ‘win-win’ moet zijn voor de consumenten en verkopers. Peeters beseft ook dat zwaaien met sancties, ‘nogal zwaar’ kan overkomen en verwijst naar een studie van het Prijzenobservatorium. Dat voert momenteel een studie uit naar de kostprijs van elektronisch betalen en naar de manier waarop die markt in elkaar zit.

Ook ondernemersorganisatie Unizo heeft bij monde van gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche gereageerd op het voorstel. Volgens hem is een wettelijke verplichting voor handelaars om elektronische betalingen te aanvaarden bespreekbaar, mits grondig overleg met alle stakeholders.

‘Een mogelijke piste is het afsluiten van een convenant met de betrokken sectoren, voorafgaand aan de wettelijke verplichting. Op die manier creëer je een breed draagvlak”, aldus Van Assche. Voor Unizo is het ook belangrijk dat bekeken wordt hoe de huidige versnippering van het elektronisch betaallandschap ingeperkt kan worden, ‘zodat handelaars het bos weer door de bomen zien’. ‘Vandaag is het voor hen immers heel moeilijk om te bepalen welke elektronische betaalmogelijkheden wel of niet te aanvaarden’, klinkt het.

Ook op het vlak van overheidsondersteuning voor wie investeert in elektronisch betalen, vraagt Unizo een ‘meer consequent en helder beleid’. ‘Allemaal aandachtspunten die meegenomen kunnen worden tijdens het overleg’, aldus nog Van Assche. ‘Laat ons vooral vertrekken van een positieve insteek, met het oog op een gedragen akkoord, waarvan een wettelijk kader het sluitstuk kan zijn.’

Partner Content