Busbouwer Van Hool vraagt bescherming tegen schuldeisers
Van Hool, fabrikant van bussen en industriële voertuigen, heeft bij de ondernemingsrechtbank van Mechelen een verzoekschrift neergelegd om een procedure van gerechtelijke reorganisatie te laten openen. Dat meldt Van Hool dinsdag in een persbericht.
Het bedrijf, dat in financiële moeilijkheden geraakt is, wil zo de continuïteit van zijn activiteiten mogelijk maken en lopende ‘constructieve’ gesprekken en onderhandelingen met haar banken, de Vlaamse overheid, de werknemersvertegenwoordigers en andere stakeholders over een herstelplan vrijwaren.
Tegen het einde van de maand maart wil de directie de financiering kunnen meedelen omtrent het op tafel liggende herstelplan. Dat plan werd eerder deze maand voorgesteld en zou resulteren in het vertrek van zowat 1.100 medewerkers over de periode van 2024 tot 2027. De directie zegt ‘op een serene en positieve manier te willen werken aan een duurzame toekomst’.
“Van Hool kreeg van haar banken reeds het voordeel van een ‘standstill’ en wenst met de procedure van gerechtelijke reorganisatie een afkoelingsperiode in te lassen om de lopende gesprekken alle kansen te geven met het oog op continuïteit van de activiteit”, klinkt het.
De busbouwer is in financiële problemen geraakt door de gevolgen van de coronacrisis, hoge energiekosten, sterke inflatie en wereldwijde toeleveringsproblemen van onderdelen. Van Hool werd opgericht in 1947 en telt ongeveer 4.100 medewerkers wereldwijd, waarvan het grootste deel in de productievestigingen in Koningshooikt (België) en in Skopje (Noord-Macedonië).
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Van Hool
-
Maatschappelijke zetel:
Koningshooikt
-
Sector:
Bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens, autobussen - industrie