Brusselse antennebelasting kost operatoren 20 miljoen euro
Het Brussels Gewest wil zijn begroting spekken met 10 miljoen euro belastingen op gsm-antennes. Daarbovenop kan nog eens 10 miljoen euro aan gemeenteheffingen komen, schatten de operatoren.
De 10 miljoen euro belasting op gsm-antennes is al in gewestbegroting voor 2015 ingeschreven en goedgekeurd door de voltallige Brusselse regering. “Ze past in de fiscale harmonisering”, noteert gewestelijk minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld). “Nu heffen de 19 gemeenten 19 verschillende belastingen op gsm-antennes.” Vanhengel moet nog overleggen met de gemeenten en de sector over de concrete uitwerking van de maatregel.
De CEO’s van Proximus, Mobistar en Base noemden het besluit op een persconferentie alvast een “waanzinnig idee.” Het Brussels Gewest volgt nochtans alleen het voorbeeld van zijn Waalse collega’s. Die voerden in 2013 een belasting van 8000 euro per antenne in, waartegen de operatoren vandaag nog procederen. Daarbovenop mogen de Waalse gemeenten zelf een vergelijkbare antennetaks heffen. De operatoren schatten de gecombineerde bijkomende kosten van de Waalse en Brusselse antenneheffingen op 70 miljoen euro.
Strengere stralingsnormen
Er zit een pervers kantje aan de Brusselse antennebelasting. De Brusselse politieke besluitvorming heeft ervoor gezorgd dat er net heel veel antennes in Brussel zijn (3000 volgens een bron bij Mobistar).
Begin 2013 ontmijnde voormalig Belgacom-CEO Didier Bellens tijdens een nieuwjaarsdrink met een welgemikte “fuck you” het dossier van de Brusselse 3V/m-stralingsnorm. Die hield investeringen in snel mobiel internet tegen, tot schade van Brussel als zetel van grote internationale organisaties en bedrijven. Sindsdien is er in Brussel de 6V/m-norm. Die is volgens de operatoren nog altijd “50 keer strenger” dan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie.
Die strenge stralingsnorm betekent dat er méér antennes moeten worden gebouwd om voor dezelfde graad van dekking te zorgen. Daardoor kunnen er ook meer antennes worden belast. Dat wordt nog veel meer het geval in de 5G netwerken, die vanaf 2020 worden uitgerold.
De operatoren, die de maatregel in de krant hebben moeten lezen, voelen zich gepakt. De operatoren betalen aan de federale overheid al licenties om hun spectrum te mogen gebruiken. “Sinds 1995 meer dan 2 miljard euro”, schrijven zij. Bovendien hebben zij naar eigen zeggen “alleen al in 2014 65 miljoen in infrastructuur in Brussel geïnvesteerd”.
“Wij hebben net een volledige 4G-dekking uitgerold en nu dit”, onderstreept Jean-Marc Harion, de CEO van Mobistar. Net als zijn collega’s wil hij de “zuivere en klare afschaffing” van de maatregel.
Belastingen op de kap van een ander
Omdat dit soort belastingen via de operatoren wordt verrekend over alle gsm-gebruikers, is het gedeeltelijk een extraterritoriale belasting. De kosten belanden niet alleen in Wallonië of Brussel, maar voor het grootste stuk ook in Vlaanderen. Dat geldt natuurlijk voor alle lokale belastingen op veel grote bedrijven, maar operatoren zijn sitting ducks. Zij kunnen hun antennes niet oppakken om elders te gaan produceren. De Deense activistische marktonderzoeker Strand Consult waarschuwt al jaren voor die situatie.
Volgens CEO Dominique Leroy weigert Proximus al enige tijd systematisch om de Waalse en gemeentelijke antennebelastingen te betalen en wint haar bedrijf ook de rechtszaken die daarop volgen. “De heffingen schenden het gelijkheidsbeginsel”, argumenteert ze, met verwijzing naar elektriciteitspylonen of andere masten dan gsm-masten, die niet worden belast.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier