Birdhouse tilt fonds boven 25 miljoen euro en deed in eerste jaar 22 investeringen

(Vlnr) Jan-Willem Callebaut, Vincent Jocquet, Alexandra Buekens en Pablo Oeyen © Jelle Jansegers Photography
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Goed een jaar na de oprichting van het aan de accelerator Birdhouse verbonden investeringsfonds Birdhouse Ventures, schakelt het een versnelling hoger. Het kapitaal wordt opgetrokken, en met Vincent Jocquet komt er een partner bij.

Vorig jaar haalde de accelerator Birdhouse 20 miljoen euro kapitaal op bij vier institutionele investeerders – COI, PMV, Finance & Invest Brussels en SFPIM Relaunch – en meer dan vijftig businessangels. Daar komt nu minstens 5 miljoen euro bij van bestaande partijen en nieuwe businessangels. Met Vincent Jocquet komt er ook een nieuwe managing partner bij, die ondernemerservaring heeft als CFO bij onder meer techbedrijven als Sentiance en Classified Cycling. Hij voegt zich bij het team dat bestaat uit Jan-Willem Callebaut, de oprichter van Birdhouse, Pablo Oeyen en Alexandra Buekens. Die laatste werkte eerder bij PMV en KBC Private Equity en stond mee aan de wieg van universiteitsfondsen als het Leuvense Gemma Frisius en het Gentse Qbic. Net als Pablo Oeyen is Jocquet al een paar jaar actief bij Birdhouse.

‘De opportuniteiten bij onze alumni zijn talrijk’

Jan-Willem Callebaut van Birdhouse Ventures

“De opportuniteiten bij onze alumni zijn talrijk”, zegt Jan-Willem Callebaut over de reden waarom het fonds wordt uitgebreid. Birdhouse Ventures investeert in een vroeg stadium in bedrijven, wanneer het risico hoger is. Start-ups die instromen in het acceleratieprogramma krijgen een converteerbare lening van 75.000 euro wanneer ze worden geselecteerd voor het begeleidingstraject van Birdhouse. Dat leidde het afgelopen jaar tot achttien investeringen in bedrijven die onlangs het acceleratietraject volgden.

Vergrijzing

Bij vier bedrijven kwam er een grotere vervolginvestering. Zo kreeg BubblyDoo, dat gepersonaliseerde verhalen voor kinderen maakt, 400.000 euro extra. “Veel ondernemers hebben nood aan een ronde van 400.000 à 600.000 euro”, zegt Vincent Jocquet. “En dat is net onze sweetspot.” Het eerste Birdhouse Ventures-fonds heeft een investeringshorizon van vier jaar, waarvan het eerste jaar dus achter de rug is.

Birdhouse Ventures heeft een dubbbele focus bij investeringen. Het investeert in Belgische techbedrijven, onafhankelijk van de sector. Ook Europese start-ups komen in aanmerking, maar enkel wanneer ze gespecialiseerd zijn in software of hardware gericht op het thema vergrijzing – agetech in jargon. “Een goed voorbeeld daarvan is de investering in Goodnick, een Londens bedrijf dat een onlinefitness- en -welzijnsprogramma heeft waarmee zestigplussers op een gezondere manier kunnen verouderen”, zegt Jan-Willem Callebaut.

“Als je kijkt naar effectief geïnvesteerde euro’s, is de verdeling tussen Belgische en buitenlandse bedrijven ongeveer fiftyfifty”, zegt Callebaut. De in 2016 opgerichte accelerator Birdhouse begeleidde al zo’n 200 bedrijven, die na een strenge selectieprocedure werden gekozen uit 6.000 aanmeldingen. De geselecteerde ondernemers worden begeleid door een netwerk van 170 ondernemers.

Alexandra Buekens, een van de vier partners van Birdhouse Ventures, ziet hoe de markt om geld op te halen als ondernemer hard is veranderd het afgelopen jaar: “Het is duidelijk dat er minder geld voorhanden is. Er gebeurt daardoor een betere selectie dan vroeger. Niet alle bedrijven raken nog aan financiering. Anderzijds blijven er in Vlaanderen ook nieuwe initiatieven bij komen, zoals vorige week nog (ze verwijst naar het nieuwe fonds Entourage, nvdr). Er is veel bedrijvigheid in Vlaanderen, dankzij succesvolle ondernemers die iets willen teruggeven aan de maatschappij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content