Biomassacentrale BEE heeft bijna alle puzzelstukken klaar
Belgian Eco Energy (BEE), het bedrijf dat werd opgericht door ex-Eneco-topman Michael Corten, heeft een contract gesloten met de Franse groep Veolia. Die zal gedurende vijftien jaar de exploitatie van de nieuwe biomassacentrale in Gent voor haar rekening nemen. Het contract is goed voor een omzet van 150 miljoen euro.
De Franse groep heeft vergelijkbare contracten met centrales in Ierland en Hongarije, al zijn die met 60 MW en 80 MW beduidend kleiner in omvang, weet Patrick Labat, gedelegeerd bestuurder van Veolia voor Noord-Europa. “In België beheren we ook centrales bij Bellavita in Waterloo en aan de UGent.” De groep boekt in ons land 240 miljoen euro omzet met 1800 medewerkers. Die doen technisch beheer van gebouwen en het beheer van gevaarlijk afval.
Veolia zal bij BEE 39 mensen tewerkstellen, die de centrale meer dan 90 procent van de tijd draaiende moeten houden. Daarnaast zullen er bij de goederenbehandelaar Sea-Invest, bij labo’s en bij scheepsbrokers enkele tientallen mensen actief zijn in de logistieke behandeling en kwaliteitscontrole van de biomassa. Die trafieken zullen goed zijn voor ongeveer 1 miljoen ton, zowat 4 procent van de maritieme trafiek in de Gentse haven.
“Inclusief de mensen van BEE spreken we over een honderdtal werknemers op de site”, rekent Corten voor. Tijdens de bouw, die wellicht in de eerste helft van volgend jaar begint, zal de werf 600 tot 1000 werknemers tellen.
BEE hoopt de 215 MW zware centrale operationeel te hebben in 2019. Die zal stroom produceren voor het equivalent van 450.000 gezinnen, waarmee ze goed is voor 2 procent van het Belgische stroomverbruik. Corten: “Wij zijn de grootste van onze soort in Europa. Alleen in Oost-Europa zijn er vergelijkbare centrales, maar die draaien onder meer op turf”
Uitbesteden
Voor BEE is het contract met Veolia een van de laatste puzzelstukjes die nog ontbraken voor de nieuwe biomassacentrale in Gent. Voor de brandstof – invasieve- en korte omloopgewassen uit de Verenigde Staten, Namibië en Zuid-Afrika – zijn al een aantal leveringscontracten getekend. Eerder besliste de Spaanse groep Abengoa, die eerder al het EPC-contract (engineering, procurement, construction) kreeg toegewezen, om ook te investeren in BEE zelf.
Corten: “Wij doen de ontwikkeling, de financiering, de inkoop van biomassa en de verkoop van elektriciteit. Al het overige – logistiek, opslag, beheer, onderhoud,… – besteden we uit. Maar om een idee te geven: sinds de start in 2010 hebben we al 5 miljoen euro gespendeerd aan alle ontwikkelingen. Dat doe je niet als je niet overtuigd bent van de mogelijkheden.”
Om de totale investering van 400 miljoen euro te dragen, is BEE al enkele maanden in onderhandeling met een laatste cornerstone-investeerder: een grote industriële groep, die ook een deel van de energieproductie van de biomassacentrale zal afnemen. Dat contract zou binnen enkele weken kunnen worden getekend het definitieve akkoord met de financierende banken in februari of maart kan volgen.
Warmte valoriseren
BEE koestert dan ook plannen om in België nog twee dergelijke centrales te laten verrijzen. De groep is dan ook erg geïnteresseerd in de aanbesteding die de Waalse regering uitschreef voor een vergelijkbare centrale in de buurt van Luik. Ook wordt er, samen met Abengoa, gekeken naar vooral Zuid-Afrika.
Verder is Corten erg geïnteresseerd om de warmte uit de biomassacentrale te valoriseren. “We zitten acht kilometer ten noorden van Gent. Het potentieel is er. Het is kwestie van afnemers te contracteren en financiers te vinden. Het zou de efficiëntie van onze centrale fors ten goede komen.” Veolia heeft daar in elk geval ervaring mee, weet Labat. “We beheren samen met Eandis een warmtenet in Turnhout, en bestuderen dat samen met Infrax ook voor Petroleum-Zuid, een zone die onder de naam Blue Gate wordt ontwikkeld ten zuiden van Antwerpen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier