NineID, een automatisatie- en controleplatform voor aannemers, heeft 3,5 miljoen euro opgehaald. Dat geld zal het gebruiken om zijn aanwezigheid op de Europese markt te versterken en nog verder uit te bouwen. “Onze product-marketfit staat op punt. Dit is het moment om door te pakken en verder te groeien.”
Tijdens de NAVO-top vorige week verzamelden tal van regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump en onze premier Bart De Wever, in Den Haag. Kosten noch moeite werden gespaard om de veiligheid van de hooggeplaatste aanwezigen te garanderen, ook vóór de officiële start van de top. Voor de op- en afbouw van de top heeft World Forum daarom gebruikgemaakt van software van de beveiligingsspecialist NineID om de identiteit van externe medewerkers te controleren.
Externe technici, onderhoudspersoneel of leveranciers zijn onmisbaar voor ondernemingen of events. Alleen moeten ze tal van veiligheidscontroles en screenings doorstaan voor ze toegang krijgen tot een site. Dat is een administratieve rompslomp voor het management of de projectleider. Technische profielen moeten gemiddeld acht documenten voorleggen, van identiteits-, verzekerings- tot socialezekerheidspapieren. Daarnaast gebeurt de verwerking ervan meestal niet op de meest doeltreffende manier en worden al die gegevens nog vaak bijgehouden in een Word- of Excel-bestand. Een projectleider verliest tot 40 minuten per persoon aan die administratie. Uit frustratie daarover en om het proces eenvoudiger te maken, is NineID ontstaan.
Het softwareplatform van de Gentse scale-up biedt een efficiënte en privacyvriendelijke oplossing. Externe bezoekers kunnen hun documenten vooraf uploaden op een portaal, waarna de gegevens op een overzichtelijk dashboard verschijnen dat de leidinggevende makkelijk kan beheren. Ontbrekende documenten of andere problemen kunnen meteen worden opgemerkt.
Het techbedrijf neemt zo het repetitieve werk van organisaties uit handen, verkleint de kans op menselijke fouten en kort de verwerkingstijd in tot een twintigtal seconden. “Onze oplossing biedt transparantie en controle over alle externe medewerkers”, zegt medeoprichter Roy Jeunen. “Voor bedrijven is het essentieel om te weten wie voor hen werkt en of die persoon over de juiste documenten beschikt in de strijd tegen fraude of het voorkomen van illegale arbeid.”
Veiligheidsgarantie
NineID werd in 2020 opgericht door Roy Jeunen en Frederik Keysers, die voortbouwden op hun ervaringen in de maritieme en offshore sector. Oorspronkelijk combineerde het bedrijf zijn slimme softwareplatform met hardwareoplossingen. Zo konden bezoekers via een QR-code, bluetoothverbinding of gezichtsherkenning op basis van biometrische gegevens toegang krijgen tot bepaalde zones. “Dat pad hebben we verlaten, omdat er tal van grote en goede hardwarespelers zijn met een solide klantenbestand”, licht Jeunen toe. “We focussen nu op partnerschappen met die partijen, zodat we ons volledig op onze software kunnen richten.”
De geopolitieke situatie dwingt bedrijven – maar ook logistieke sites en havens – om in te zetten op de algemene veiligheid. Meer dan ooit moet bekend zijn wie aanwezig is en tot welke zones die persoon toegang heeft. Om die veiligheidsgarantie te verbeteren zet NineID nog meer in op artificiële intelligentie (AI). Alle documenten werden al automatisch uitgelezen en geïnterpreteerd, zoals de vervaldata van identiteitsdocumenten of de uitgever van certificaten. Nu is het portaal geïntegreerd met de platformen van derde partijen. Zo kunnen de documenten op hun echtheid worden gecontroleerd en is een crosscheck van de gegevens mogelijk. Als bijvoorbeeld zou blijken dat iemand drie verschillende namen of geboortedata op zijn documenten gebruikt, wordt een frauduleuze aanmeldpoging gesignaleerd bij de leidinggevende.
Europees bedrijf
Het platform wordt door de meest uiteenlopende sectoren gebruikt, waaronder de industrie, de chemie, de havens en de ruimtevaart. Zo was NineID lid van Business Incubation Centres, het incubatorprogramma van het Europees ruimteagentschap ESA. Het heeft onder meer het farmabedrijf Pfizer, het chemieconcern BASF, de onderdelenspecialist THV, de voedingsreus Alpro en de havengroep PSA in zijn klantenportfolio. Ruim 87.000 gebruikers doen dagelijks meer dan 10.000 check-ins en verificaties.
Dat kunnen er nog een pak meer worden. Momenteel is NineID vooral actief in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen. Het kantoor in New York dient voornamelijk om de Amerikaanse markt te verkennen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Uitbreiden naar de rest van Europa is daarom de absolute prioriteit voor NineID. “We willen al sinds het prille begin een Europees bedrijf bouwen”, aldus Jeunen. “Dat we rekening moeten houden met lokale wetgeving, houdt ons niet tegen. Het overkoepelende verhaal van automatisering en verifiëring blijft overeind op al die markten. Bovendien geven onze klanten nu zelf aan welke uitdagingen in de toekomst op hun weg zullen komen. Met die informatie gaan we proactief aan de slag, zodat ons platform het ultieme centrale beheerssysteem wordt. Onze product-marketfit staat helemaal op punt. Dit is het moment om door te pakken.”
Kapitaalinjectie
De financiële middelen om dat te bereiken krijgt de scale-up dankzij een kapitaalinjectie van 3,5 miljoen euro. Het Antwerpse techfonds Pitchdrive leidde de ronde en haalde het durffonds en zijn stadsgenoot Aconterra Capital Partners aan boord.
Het is al de derde financieringsronde in korte tijd voor de beveiligingsspecialist. In 2023 haalde NineID 1,1 miljoen op bij Pitchdrive, Entourage, het investeringsfonds van Showpad-oprichter Pieterjan Bouten, en Comate Venture, het investeringsvehikel van Marc Coucke en het Leuvense innovatiebedrijf Comate. Ook enkele businessangels, onder wie de oprichters van Showpad, Drupal, Teamleader en Silverfin, stapten toen in. Een jaar eerder namen onder meer BNP Paribas Fortis en PMV deel aan een ronde van 1,3 miljoen euro.
“Ik denk dat het nog nooit zo’n goed moment was om te innoveren met technologie”, zegt Jeunen. “Terwijl bedrijven vroeger 20 of 30 miljoen euro moesten ophalen, kunnen kleine teams nu met veel minder middelen hetzelfde resultaat bereiken. De juiste mensen kunnen met slimme technologie heel efficiënt werken. Daar streven ook wij naar. Met onze ploeg van twintig mensen zullen we al heel ver kunnen springen, al zullen we nog enkele aanwervingen doen om hier en daar wat bij te sturen en de groei in goede banen te leiden.”