Betaal-app van Bancontact pas in 2014 commercieel
De smartphone-betaaltoepassing van Bancontact/Mister Cash wordt vanaf april getest. Pas in 2014 komt de app echt in gebruik. De verdeling gebeurt via de banken.
De smartphone-betaaltoepassing van Bancontact/Mister Cash wordt vanaf april getest. Pas in 2014 komt de app echt in gebruik. De verdeling gebeurt via de banken.
Bancontact/Mister Cash mikt met zijn smartphone-betaaltoepassing op betalingen van persoon tot persoon, en niet specifiek op betalingen bij handelaren. De app bestaat momenteel enkel voor Android en Apple iOS, en zal via de banken aan de klanten worden geleverd. Een prijs is nog niet bepaald. “Onze partners bepalen de prijs, wij niet”, zegt Chris Deryck, de CEO van Bancontact/Mister Cash. Daarmee blijft Bancontact/Mister Cash strikt bij het huidige distributiemodel van de fysieke BC/MC-kaarten.
Voorlopig zijn er acht ‘partners’: Argenta, Belfius, ING, KBC, VDK, Centea, Landbouwkrediet en BNP Paribas Fortis. Samen is dat 90 procent van de 15 miljoen Bancontact-kaarten, volgens Deryck. Alleen Axa ontbreekt onder de grotere spelers. De acht zullen ook zelf de evenementen en de support organiseren die de app in de pilotfase vanaf april tot eind dit jaar bekend moeten maken. Een “groot aantal” gebruikers zal de kans krijgen het systeem te leren kennen, belooft Deryck. De banken willen met de lange testfase vooral leren hoe de toepassing wordt gebruikt en allicht ook hoeveel hun klanten voor die dienst willen betalen.
“De nieuwe app is gewoon een laag boven op de gewone Bancontact/Mister Cash-systemen. De betaling gebeurt direct, met alle beveiligingen van een gewone Bancontact/Mister Cash-betaling”, onderstreept Philippe Kempeners, de kaartschemabeheerder van Bancontact/Mister Cash. “Er zijn geen wallets of portemonnees of speciale rekeningen die je moet voeden”, zegt Chris Deryck, die daarmee verwijst naar systemen als Paypal en Google. In de proefperiode zullen de betalingen beperkt zijn tot 125 euro, met een limiet van 250 euro per dag, en tot 500 euro aan ontvangen betalingen.
Zowel de betaler als de ontvanger moet beschikken over een BC/MC-kaart hebben en zijn kaartnummer koppelen aan zijn smartphone. Dat gebeurt eenmalig in de app, met dezelfde beveiliging als voor het elektronische bankieren. In de praktijk zal dat vaak met behulp van een Digipass gebeuren. Zodra dat achter de rug is, kan er worden betaald. De ontvanger van de betaling vult het bedrag in de toepassing op zijn smartphone in. De toepassing genereert daarmee een vierkante barcode, bekend als QR-code. Daarin zit de digitale handtekening van de ontvangende partij, het bedrag van de betaling en alle andere benodigde informatie versleuteld. De betaler scant de QR-code op de smartphone van de ontvanger met zijn eigen smartphone en bevestigt de betaling met zijn pincode. Beiden ontvangen een bericht als de transactie is geslaagd.
Bancontact/Mister Cash koos voor de QR-code en het fotoapparaat van de smartphones als communicatiemiddel tussen de partijen. Het alternatief , near field communication (NFC), is volgens Philippe Kempeners nog te weinig verspreid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier